Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '17

 
Kategori
Güncel
 

Türk Devletlerinin Şaşırtıcı Kaderi ve Babür İmparatorluğu…

Türk Devletlerinin Şaşırtıcı Kaderi ve Babür İmparatorluğu…
 

Tarihteki Türk devletlerinin yaşam öykülerine baktığımızda şaşırtıcı bir kader birliğine rastlıyoruz. Hatta bu o kadar öyle ki bazı devletlerin hikayelerini anlatırken sadece isimlerini değiştirseniz fark bile edilmeyecek. Bilindiği gibi tarihte en çok devlet kuran millet Türk milletidir. Litaratüre geçmiş onaltı devlet kuran başka bir millet tanımıyorum. Bu da Türklerin diğer milletlerden çok daha önce devlet kurma geleneği edindiklerini gösteriyor. Ancak birde bu devletlerin nasıl sonlandığını araştırdığımızda tarihten hiç de ders almadığımız ortaya çıkıyor. Maalesef kurduğumuz bunca devletin hemen tamamına yakınını kendimiz yıkmışız.

Bu yazıda Babür devletinden bahsedeceğiz.

Kuruluş Tarihi: 1526
Yıkılış Tarihi: 1858
Kurucusu: Babür Şah
Başkenti: Lahor, Delhi
Dili: Farsça, Çağatay Türkçesi, Urduca
Devlet Başkanı: Şah

Timur devletinin yıkılmasından sonra küçük beylikler halinde yaşayan Türkler durmadan komşu beyliklerle mücadele etmişlerdir. Bunlardan olan Fergana devletinin parçalanması ile varis Zahireddin Muhammed büyük çabalar sonucu Babür imparatorluğunu kurdu. O ve kendisinden sonra gelenler ülke sınırlarını genişlettiler.  Yüz yıla yakın bir zamanda çevrenin tek hakimi olmuşlardı.

Ekber şahın 14 yaşında tahta geçmesi ile bilindik kader ağlarını örmeye başladı. Daha çok askeri yöne eğilen Ekber şah ülke yönetimini tamamen baş vezir Bayram hana devretmişti. Bu hata kısa bir sürede meyvesini verdi. Rüşvet, kayırımcılık, imtiyazcılık aldı başını gitti. Daha sonra işin farkına varan Ekber şah veziri emekli edip görevleri üslense de bir defa ok yaydan çıkmıştı.

Ondan sonra tahta geçen oğlu Selim Cihangir Han ise tamamen zevk ve safa dışında bir şey düşünmeyen biri idi. Safasının devamı için İngilizlerle ülkenin sonunu getirecek ticaret anlaşmaları yaptı. (Osmanlının kapitülasyonları?) Onun zamanına kadar devlet memurluğu ve saray görevleri Türklerindi. O Hintlileri bu görevlere getirdi. Zaten savaşlar yüzünden artmayan Türk nüfusu bu icraatlardan sonra temelli asimilasyona uğramaya başladı. Adından başka Türklük ile ilişkisi kalmadı.

Selim Cihangir daha ölmeden varisleri taht kavgasına tutuştular. O öldükten sonra bir şekilde tahta geçen Şah Cihan büyük bir katliam düzenledi. Oğulları hariç saraydaki tüm erkekleri öldürttü. Sonrada safahat âlemlerine babanın kaldığı yerden devam etti.

Babür İmparatorluğunun en önemli sorunu olan Sömürgecilik ise Evrengzip Han döneminde hat safhaya ulaştı. Ülkede imtiyazlı ticaret anlaşmalarıyla faaliyet gösteren İngiliz sömürgecilerin yanında Hollandalı sömürgeci şirketler de Babür İmparatorluğuna başvurmuştu. Hollandalı şirketler içinde aynı imtiyazlı sözleşmeler ile ticaret imkânı sağlanınca ülke büsbütün yabancı şirketlerin akınına uğramış oldu. İlerleyen yıllarda ülkedeki ticaret neredeyse tamamen yabancıların eline geçecek, Babürlü köylülerin dokuma, gıda ve şehir yaşamları sömürgeci şirketlerin ürün ve istihdamlarına dayalı hale gelerek tükenme noktasına gelecektir. 

Devletin yıkılışı da bize pek tanıdık gelecek bir şekilde oldu. Bahadır Şah’ın ölümünden sonra yerine oğlu Cihangir Şah geçti. Ancak Cihangir Şah’ın saltanat süresi yalnızca birkaç ay ile sınırlı kaldı. İsyanları bastıramayan Bahadır Şah, kardeşi Ferruh tarafından tahttan indirildi (1713). Ferruh Han 6 yıl hükümdarlık makamında kalmayı başardı ancak hâkimiyeti döneminde bastırılamayan isyanlar onunda sonunu getirdi. Afganların isyan faaliyetleri yağma ve talanla sınırlı kalmayıp taarruz ve kuşatma hareketlerine dönüşmesi, yerli hükümdarlar olan Racalar, Racputlar ve Sihlerin giderek güçlenmesi Ferruh Han’ı tahtından etti ve o da Kardeşi Şah Cihani Sani tarafından tahttan indirildi (1719). 

İdareyi fiilen ele alan İngilizler (memur Şah) atadılar. İngiliz Devletinin sömürgecilik faaliyetleri altında can çekişen Babür İmparatorluğu, 1858 yılında son İngiliz memur Şah’ı Şah Bahadır’ın tahttan indirilerek bizzat İngiliz Devletinin Babür Topraklarını İngiliz toprağı olarak ilan etmesi ve vali atamasıyla fiilen sona ermiş oldu.

Günümüzde Hindistan ve Pakistan devletinin hüküm sürdüğü o topraklarda artık Türk kelimesi bile edilmiyor.

Bu hikâye birebir Osmanlı devletinin hikâyesine çakışıyor. Ne var ki Osmanlı hanedanlığı Türkleri çok daha evvel çevrelerinden uzaklaştırmıştı. Orada yaşayan Türkler bir MUSTAFA KEMAL çıkaramadıkları için asimile olup gittiler.

Otuz Ağustos zafer bayramımızı kutlarken aklımdan bunlar geçti. Paylaşayım dedim.

İzmir 01.09.2017

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..