Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '13

 
Kategori
Güncel
 

Türk Dil Bayramı kalkar mı ?

Türk Dil Bayramı kalkar mı ?
 

Dil Fermanı


Karaman’ın Sesi gazetesinin 13 Nisan 2013 tarihli sayısında, 50 yıldır 13 Mayıs tarihlerinde Karaman'da kutlanan Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi anma Törenleri ile ilgili olarak; Karaman da her hangi bir hazırlık çalışmasının olmadığından ve vatandaşın bu yıl Türk Dil Bayramı’nın kutlanıp kutlanmayacağını merak ettiğinden bahsedilmektedir. Bizler gurbette olunca kentimizdeki güncel çalışmaları ancak Karaman medyasından izleyebiliyoruz.

İnternet ortamında bu haberi okuyunca uzun zamandır bastırmaya çalıştığım merakım kabardı  ve Karamanoğlu Mehmet Bey’in.” Bu günden sonra hiç kimse divanda, dergâhta, barigâhta, mecliste ve meydanda Türkçe’den başka dil konuşmayacak”diyen onurlu fermanı yankılandı beynimde.

Öğrendiğimiz kadarı ile Karamanoğlu Mehmet Bey’in Selçuklu sarayında vezir olduğunda sarayda ağırlıklı olarak Arapça, farsça vb. yabancı diller kullanıldığı için saray erkanı ile Türkçe konuşan halkın anlaşamaz duruma gelmesine tepki ve çözüm olarak;  konuşulan ortak dil’in Millet olabilmenin temel unsuru olduğunu bilen Karamanoğlu Mehmet Bey 13 Mayıs 1277de  tarihi fermanını yayınlanmıştı. 736 yıl önce yayınlanan fermanın yıl dönümleri son 50 yıldır Karaman'da önce yerel, ardından Ulusal devamında da Uluslararası düzeyde ki katılım ve etkinliklerle kutlanıyordu.

Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi anma törenleri adı altında Mayıs'ın ikinci haftasında başlayıp 13 Mayıs'taki etkinliklerle sona eren Türk Dil Bayramı için en az altı ay öncesinden hazırlıklar başlar, devlet erkanımız dahil Türk Dünyasının ileri gelenleri ve dil bilimci insanlar davet edilir, coşkulu törenlerle Bayramımız kutlanırdı. Törenler Ankara, İstanbul gibi metropollerde  afişlerle, televizyonlarda haberlerle duyurulurdu.

Törenlere Türk dünyasının temsilcileri ile birlikte Vekiller, Bakanlar, Başbakanlar ve Cumhurbaşkanlarımızın katıldıkları, Güzel Türkçe’mizin anlam ve önemini belirten konuşmalar yaptıkları da olmuştu. Ama duyuyoruz ki bu yılki törenlere bir aydan az zaman kalmasına rağmen Karaman da önceki yıllardaki gibi hazırlıklar yokmuş.

Çok merak ediyorum; malum terörist başı Apo ile pazarlıklar, mektuplaşmalar ve meşhur uzlaşma sürecinin uzantısında, T.C.’nin resmi tabelalardan kaldırılması ve “Türk” kelimesinden rahatsızlıkların artmasına paralel olarak, Karaman'da kutlanan Türk Dil Bayramı’nın da kaldırılması ya da göz ardı edilmesi düşünülmüş olabilir mi?

BOP projesini destekleyecek içerikte maddelerle donatılmaya çalışıldığını sandığımız yeni Anayasa'dan “Türk” kelimesinin çıkarılmaya çalışılması anlayışı Türk Dil Bayramı’nı da etkilemiş olabili rmi?

Bu yıl da karaman Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi anma törenleri önceki yıllara uygun içerikte kutlanacak mı? Yine Vekiller, Bakanlar, Başbakan ve sayın Cumhurbaşkanı Türk Dil bayramı törenlerine davet edildi mi, katılacaklar mı? Her yıl olduğu gibi bu yıl da Mehmet Bey’in onurlu Türk Dil fermanı tören alanında at üzerinden okunacak mı, yoksa malum pazarlık ve uzlaşma sürecinin hassasiyetine binaen bu yıl Türk Dil Bayramı “ES “ mi geçilecek? Olası gelişmeler karşısında, son yıllarda ”Türk Dili'nin Başkenti” olarak anılan Karaman'da ve ülkemde insanların ve siyasetin tavrı ne olacak MERAK ediyorum

                                                                                                            

 orhan.yuksel@mmo.org.tr 

 
Toplam blog
: 43
: 567
Kayıt tarihi
: 28.06.11
 
 

 Karaman E.M.lisesi ilk öğrencilerindenim. ikinci sınıftan itibaren Antalya Makine Teknisyen okulun..