Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '15

 
Kategori
TV Programları
 

Türk dizileri neden bu kadar başarısız!

Türk dizileri neden bu kadar başarısız!
 

TÜRK DİZİLERİNİN REZALETİ!
 
Başlıktan da anlayacağınız gibi Türk dizilerinin son durumunu hepimiz biliyoruz... Bazılarını tenzii ediyorum, ülkemizin bayrağını diğer ülkelerde de dalgalandırıp, bir çok ödül alıyorlar... Tabii böyle diziler sadece yılda 1 veya 2 diziyi geçmiyor... Tabii onlar da neye göre başarılı ayrı bir tez konusu... Her yıl ortalama 70'e yakın dizi çekilip, bunlar arasında sadece 10 tanesi ayakta durabiliyor.
 
Düşünsenize 50 milyon TL'ye yakın para çöpe gidiyor... Şimdi hepimiz bazı diziler çok güzel vs vs diyoruz ya? Neye göre güzel veya ne açıdan güzel? Çok iyi acıtasyon yaptığı için mi seviyoruz? Veya can sıkıntısından mı?
 
Türkiye'de dizi izlemiyoruz! Bir dizi ortalama reklamlarla birlikte 2.30-3 saat sürüyor, bir diziyi haftada 4-5 kere verip, 20-24 bölüm çekiyorlar ve izlerken tüm gününüz ölüyor. Gelelim dünya literatürüne... 
 
Yakın zamanlardan örnek verelim, bir dizi ortalama 30-50 dk arası olup, diziyi izlerken sinema filmi gibi izliyorsunuz. Ve hiçbir yerde bir reklam süresi 10larca dakika değil! Dizi kadar, reklam izliyoruz neredeyse. Adamlar bir sezonu 12-16 bölüm arasında bitiriyorlar. Ve bir yıl boyunca dizi yayınlanmıyor! Sebebi ne sizce? Adamlar çok geride biz mi ilerdeyiz! Adamlar sadece sahneler gerçek olsun diye, yapay olmasın diye kış sahnesini gerçekten kış döneminde, çöl sahnelerini çöl zamanında çekiyorlar. Tamamen orjinal ve gerçek çalışıyorlar. 
 
 
Para Kazanma? Lost? Vikings? Game of Thrones? Bir bölüm milyonlarca liraya mal olup, tüm dünyaya satılan bir iş çıkartıyorlar! Yani bizim Türk dizilerinin 3 sezonda kazandığı parayı, onlar 1.sezonun ortasında kazanıyor! Demek ki çok geri değillermiş :) Peki neden biz başarısısız? Neden Türk oyuncuları dünya'da popüler değil? Sebep çok açık! Yapımcıların Açgözlülüğü! Hep kendileri kazanacak parayı, oyuncular ve set ekibi gittiği yere kadar gidecek! Sonrada dizi 3.bölüm sonra kanaldan kaldırılınca, "Ahhh Anammmm, Vahhh Babam" diye battık naraları atsınlar. Yok öyle lamacimi! Sen öyle yapacağına bir otur düşün, dünyadaki işler nasıl dönüyor! O yapımcılar milyon dolarları kaldırırken, sen binlerce TL'lerle mutlu olmaya çalışıyorsun! 
 
 
Hiç yok mu, gözükara bir yapımcı? 
30 bölümü 2 saatte çekeceği parayı, 12 bölüm yapıp 40 dakikada çekse, ne olur acaba? Bölüm başı sırf kiralama, set ekibine dünyaların parasını vereceğine, efektlere ve sahnelerin gerçekliğine harcasan sen bu paraları, acaba ne olur düşündün mü hiç? Bak bakalım o zaman Türk romantik/komedi veya aksiyon dizileri nasıl yayılıyor dünyaya! 1 Trilyonu 60 saate bölünce mi daha güzel sonuç çıkar karşınıza, yoksa 12 saate bölünce mi? Bunun muhakemesini bizimkiler şöyle yapıyor; her hafta bölüm atarım paramı kazanırım. Sadece bu kadar! Kanalda yaz/kış tekrarları gösterilip, bayatlamış ekmek tadı gelinceye kadar insanların gözlerine sokulur ve insanlar artık dizi bitsinde kurtulalım diye bekler durur. 
 
Bre İleri Zekalılar! 
Siz hiç düşünmez misiniz bea; acaba bir dizi yaparım, o dizinin oyuncak/gıda/mobilya/hediyelik eşya haklarını çıkarıp, oralardan dünya paralar indiririm diye beaaaa! Aaa doğru Türk halkı almaz dimi? Star Wars o yüzden ilk günde yok sattı ülkemizde! Bir işi yaparken Marketing kısmını düşünmeden yaptığımız için tamamen finansal olarak gitmeyi tercih ediyoruz! Bir diziyi saatlerce kanalda verip, üstüne tekrarlarıyla 50 kere izletirsen, insanları bırak alışveriş yaptırtmayı, diziyi izlettiremezsin!
 
Sakın ola ki! Türk oyuncularına kızmayın, neden dünyaca tanınmıyor diye! Onların suçu yok ki! Böyle zihniyetli yapımcılar veya menajerler oldukça onlar hala olduğu yerde saymaya devam edecekler! A isimli ünlü Dubai'de çok popüler, B isimli ünlü Katar'da kral gibi vs vs... :) Doğru dünya televizyon sektörünü onlar yönetiyor :) ABD, İngiltere veya Hindistan yatıyorlar kuzu gibi. Bir bölüm çekmek için oyuncuyu bir hafta boyunca sanki sinema filmi çekiyor gibi saatlerce kanını emiyorsun! Adamlarda ne akıl nede fikir kalıyor! 
 
 
Allah aşkına bir yapımcı yok mu ki, 60 bölüm ücretiyle 15 bölüm çekip, sonucunu izleyecek??? Bak bakalım o zaman Türk oyuncuları, Hollywood'a gidiyor mu? Türk dizileri tüm dünyada kabul görüyor mu? Amacım, oyuncuları veya set ekiplerini suçlamak değil! Zaten oyuncular dernekleride sürekli çağrı yapıyor! Yeter artık! Bizde insanız diye! Sektörü yönlendiren bir çok yapımcı beni yakından takip ettiğini iyi biliyorum! Lütfen bir kerelik bile olsa deneseniz bakalım ne olacak? Türk halkı sizin düşündüğünüz kadarda "APTAL" değil göreceksiniz...
 
Son olarakta, benim yazılarımı takip eden, yorumlarını esirgemeyen tüm dostlarıma sevgilerimi iletir, yeni yıllarının huzur, bereket ve sıhhatli geçirmesini temenni ederim...
 
 
Toplam blog
: 17
: 5980
Kayıt tarihi
: 08.01.14
 
 

Tüketici Akademisi tarafından, 2012 yılının sosyal medyanın dahi çocuğu ödülünü almış, Türkiye'ni..