Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '17

 
Kategori
TV Programları
 

Türk dizilerinin dünya çapında başarıları…

Türk dizilerinin dünya çapında başarıları…
 

Türk edebiyatındaki gelişmeler, ekonomik krize çare olarak görünmeye başlandı.

Türk dizilerdi dünya çapında iş yaparken, yıllık 350 milyon dolarlık cirosuyla ekonomiye katkı vermeye başladı.

Ha ben iyi bir dizi izleyicisi miyim?

Hayır!

Biz gelelim dizilerimizin başarısına:

"Sinema sektörü”nde dünyada son sıralarda yer alıyoruz. 

Edebiyatımız sahte sunta ihracatı (Rahmetli Demirel’in yeğeni ilk hayali ihracatını sahte sunta ile yapmıştı)gibi ama dizi sektöründe dünya ikincisiyiz ve ABD'nin en büyük rakibiyiz.

Balkanlar'dan Arap ülkelerine, Çin'den Rusya'ya, Endonezya'dan İsveç'e, Afrika ülkelerinden Güney Amerika ülkelerine kadar onlarca ülkede Türk dizileri yayınlanmaya devam ediyor.

Bir zamanlar tüm dünyayı saran Brezilya dizilerinin yerini şimdilerde biz alıyoruz.

Türkiye’de "Brezilya dizisi" olarak anılan 80’li, 90'lı yıllardaki "pembe dizi" karakterleri pek çokları için ailenin bir ferdi haline gelmişti. 

Öylesine ki; kendi komşusunu tanımayan Türk insanı elin Brezilyalısının, Amerikan orta sınıfının derdini dert bilmiş, bunalımlarını, psikolojisini ezberler olmuştu.  

Şimdi ise Türk dizi karakterleri dünyanın dört bir yanında hanelere konuk oluyor, milyonlarca kişiyi ekran başına çekiyor.

Bir zamanlar Güney Amerika ülkelerinin Rosalinda, Vahşi Güzel gibi dizileriyle yatıp kalkarken şimdi onlar bizim dizilerimizle yatıp kalkıyorlar.

Türkiye, yaklaşık 100 ülkeye satılan "prodüksiyonlar"la dünyanın önde gelen dizi ihracatçıları arasına girdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Türkiye, dizi satışlarında ABD’nin ardından dünyada ikinciliğe yükselmiş durumda.

Artık Türk insanının sevinçleri, aşkları, dertleri dünyanın dört bir tarafında yüz milyonlar tarafından biliniyor!

Türk dizilerinin dünyaya yayılışı, Muhteşem Yüzyıl dizisiyle başladı. Kanuni Sultan Süleyman’ın yaşam hikâyesi, önce Ortadoğu’da ün kazandı. Şimdi ise dünyada yaklaşık 70 ülkede gösteriliyor.

Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Prof. Dr. Aslı Tunç, Türkiye‘nin Latin Amerikalılar için egzotik bir ülke olduğuna dikkat çekerek, Türk dizilerinin bu bölgedeki televizyonlara taze bir hava getirdiğini belirtiyor.

Türk dizilerinin gerek Ortadoğu, gerekse Balkanlar ve son olarak Latin Amerika'da fenomen olduğunu belirten Tunç, “Her kültürde insanlar içinde kendilerinden bir şeyler bulabiliyor“ diyor.

Özellikle Arap dünyasında büyük başarı elde eden Aşk-ı Memnu, Fatmagül’ün Suçu Ne gibi dizilerin senaristi Ece Yörenç, Türk dizilerinin Suudi Arabistan dâhil olmak üzere Arap ülkelerinde kadınların hak mücadelesine katkı sağladığına işaret ediyor.

Ece Yörenç, “Türk dizileri neredeyse kadınlar için bir Arap Baharı yarattı“ diyor.

Örneğin Yunanlar eski İstanbul dizilerinde nostalji yaşayıp, ailenin önemi gibi 70’li yıllardaki kendi değerlerini hatırlarken, aynı diziler Araplar için özellikle de kadın hakları konusunda bir devrim niteliğinde.

Dünyanın en büyük "hayal" fabrikalarından biri İstanbul’dan bir saat uzaklıkta, Kocaeli’de bulunuyor.

Kocaeli’den 10 bin kilometre uzaklıkta Kolombiya’nın Karayip kıyılarındaki Cartagena'da televizyon ekranında Gümüş dizisi oynuyor.

Arjantin, Peru, Şili, Uruguay, Paraguay gibi ülkelerde prime time ya da gündüz kuşağı fark etmeksizin Türk dizileri ekranlarda gösteriliyor ve reyting rekorları kırıyor.

Türk dizilerinin Brezilya dizilerine göre daha heyecanlı olduğunu bir gerçek: Dizilerin merkezinde sadece aşk hikâyeleri yer almıyor, Türk kültürü de var. Türklerin gündelik hayatı da büyük ilgi görüyor.

Arjantin, Şili, Uruguay gibi ülkeler seksin abartılı kullanılmadığını düşünseler de Arap ülkeleri aynı fikirde değil.

Bu yüzden Türk dizilerinin en çok tuttuğu Arap ülkelere gençlik dizileri yerine daha çok ağır dram içeren diziler pazarlanıyor.

Gördüğünüz gibi dizilerin ekonomiye katkısı bir hayli fazla…

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..