Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ismail hakkı özsarı

http://blog.milliyet.com.tr/ihozsari

18 Mart '13

 
Kategori
Güncel
 

Türk Dünyası'nın ortak Bayramı Nevruz

Türk Dünyası'nın ortak Bayramı Nevruz
 

alıntıdır


Nevruz Türk Dünyasında bayram olarak kutlanır. Bu bayramın tarihi 21 Mart’tır. Nevruz “yeni gün” demektir. Türk’ün Ergenekon’dan çıkış günüdür. Yapılan araştırmalara göre Türkler arasında M.Ö 3. yüzyıldan beri kutlanan bir bayramdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulduğu dönemde, 21 Mart 1922 tarihinde, kendi kültür geleneklerini yaşatma çerçevesinde, bizzat Atatürk’ün huzurunda Nevruz şenlikleri yapılmıştır.
Türk Dünyasında aralıksız kutlanan bu bayram 30-40 yıldan beri Türkiye genelinde ihmal edilmiştir. Ancak 1995 yılından itibaren tekrar kutlanmaya başlanmıştır.

21 Mart gecesi Türk toplulukları tarafından kutsal kabul edilir. Bu nedenle de bayram sayılır ve resmî tatil yapılır.

Nevruz’da genelde “CENNET TAAMLARINDAN” kabul edilen özel yemekler yapılır.
Gündüz değişik eğlenceler yapmak, gece de ateş yakmak Nevruz’un değişmez uygulamalarındandır. Örs üzerinde kızdırılmış demir dövmek, ateş üzerinden atlamak bunlardan bazılarıdır.
Nevruz’un genel ortak özelliği baharın habercisi olmasıdır. Ayrıca Türklerin Ergenekon’dan çıkışı ile ilişkilendirilmekte ve Ergenekon Bayramı olarak da nitelendirilmektedir.
Osmanlı Devleti’nde de kutlanmıştır. Anadolu’daki Kara Keçili aşiretlerinin, Ertuğrul Gazi’nin mezarı başında bir çeşit “YÖRÜK BAYRAMI” olarak kutlamaları II. Abdülhamid dönemine kadar sürdürülmüştür.
Nevruz yalnızca bir mevsim müjdecisi değildir. Aynı zamanda geleceğin yeniden değerlendirilmesi için bir fırsat günüdür. Yine tembelliğin, yılgınlığın, korkunun ve umutsuzluğun geride bırakıldığı gündür.

Geçmişten günümüze ulaşan bu güzel Nevruz geleneği, iç ve dış siyasî odakların kışkırtmasıyla siyasileştirilerek “KALKIŞMA” malzemesi yapılmak istenmiştir.
Türk Dünyası’nın ortak bir gelenek haline getirdiği ve devam ettirdiği “NEVRUZ” a sahip çıkılmalı. Başka amaçlar için kullanılmasına izin verilmemeli. Provokasyonlara izin verilmemeli.
Tüm Türk Dünyası’nın ortak bayramımı olan Nevruz nedeniyle 21 Mart günü resmî bayramlar arasına alınmalıdır.
 

 
Toplam blog
: 291
: 1113
Kayıt tarihi
: 12.07.12
 
 

Emekli öğretmenim. Kitap okumayı ve düşüncelerimi paylaşmayı çok severim. Tarih özel ilgi alanımd..