Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '11

 
Kategori
Kitap
 

Türk dünyası şairlerinden Atatürk şiirleri

Türk dünyası şairlerinden Atatürk şiirleri
 

Sanat ve kültür dünyamızda Atatürk ile ilgili bugüne değin birçok Atatürk Şiirleri Antolojileri, seçkileri veya güldesteleri yayımlanmıştır. Bu Antolojilerde yüzden fazla şairlerin şiirlerine yer verdiğini görüyoruz. Bu da Atatürk’ün kişiliğine karşı saygı duyulan bir gerçeğin ifadesidir. Şu anda masamın üzerinde bulunan “Türk Dünyası Şairlerinden ATATÜRK Şiirleri” adını taşıyan işte sözünü ettiğim bu antolojilerden biridir. 

Adını verdiğim Antoloji Avrupa’dan yakından tanıdığımız Balkanlar Yazarlar Birliği başkanı Şair Osman Baymak ve yine Anadolu’dan tanıdığımız şair Cansel Donat tarafından bu antoloji hazırlanıp Türk Dünyası yazarlar ve şairler edebiyatına tanıtımını sağlamışlardır. Kitap Balkan Aydınları ve Yazarları Yayınları şiir serisi ( no: 48) içinde birinci basım Mart 2011 tarihinde Priz ren - KOSOVA ‘da basılıp günışığına çıkarılmıştır. Kitap 304 sayfadan oluşuyor ön ve arka kapağında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün portrelerine yer verilmiştir. Ayrıca kitabın arka kapağında Atatürk’ün “Oğuz oğulları “ başlıklı şiirini okuyoruz. 

Antolojinin ‘Önsöz’ünde şair Osman Baymak ve Cansel Donat’ın birlikte hazırladıkları seçkide şunları okuyoruz: Atatürk’ün doğumunun 130.yıldönümü dolayısıyla Türk Dünyası şairlerinden Atatürk’e sunulan şiirleriyle, ona tutkularını dile getirirken yıldönümünü kutluyor. Ata’mızı bir kez daha hürmetle anıyoruz. Türk Dünyası Şairlerinden Atatürk Şiirleri Antolojisi’ni dünyanın her yerinde yaşamakta olan yüce Türk Milleti’ne armağan ediyor; Atatürk’ün yalnız Türk Cumhuriyeti Milli sınırları içerisinde yaşayan Türklerin değil, Türk Dünyasının da lideri ve Ata’sı olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz. 

Yüce Atatürk, bugün de Türk Dünyası’na ilkeleriyle yön veriyor. Her Türk’ün yüreğinde destanlaşıyor. Türk Dünyası’nın geleceğe taşıyacak silinmez izler bırakmış. Onun için onun özlemiyle gösterdiği yolda ilerlediğimizi, ölümsüzlüğünü, yüreğimizdeki inancı ve sevgilerimizi ona duyurmak istiyoruz” şair Omsak Baymak bunları vurguladıktan sonra acaba Atatürk’ü yeterince tanıyor muyuz? Örneğin Atatürk’ün şiir yazdığını biliyor muydunuz? Atatürk’ün “Oğuz oğulları “ başlıklı şiirini bu “Önsöz”de ve adı geçen kitabın arka kapağında yer veriyor. Adı geçen şiirinden birkaç dizeyi sizlerle paylaşarak sevgili Atatürk’ümüzü rahmetle ve saygıyla bir kez daha analım diyorum. 

Gafil, hani üç asır, hani on asır 

Tuna ezelden Türk diyarıdır 

Bilinen tarihler söylememiş bunu 

Kalkıyor örtüler, örtülen doğacak,  

Dinleyin sesini doğan tarihin 

Aydınlıkta karaltı, karaltıda şafak 

Yalan tarihi gömüp, doğru tarihe gidin,  

Asya’nın ortasında oğuz oğulları 

Doğudan çıkan biz 

Nerde olsa, ne olsa kendimizi biliriz 

Türk sadece adamların birliği değil,  

Türk bütün adamların birliğidir. 

Ey birbirlerine diş bileyen yığınlar 

Ey yığın yığın insan gafletleri 

Yırtılsın gözlerdeki gafletten perde 

Hakikat nerede? 

İşte bu soylu ve manidar dizelerin sahibi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Osman Baymak yazdığı önsöz ün son cümlesini şöylece noktalıyor: “ Atatürk, yüzyılda bir gelen dahi… Onu anlamak ve anlatmak lâzım. Ne yazık ki yeterince anlayamadık… Anlatamadık… Atatürk bize hep geldi… Ama biz ona hiç gidemedik… Yırtılsın gözlerdeki perde. Hakikat Türk’te, Atatürk’te diyoruz. Ve Atamızı Türk Dünyası şairleri olarak sevgiyle saygıyla selamlıyoruz..” 

Atatürk Şiirleri Antolojisi Türkiye içinde ve Türkiye dışında 257 şairin şiirleri yer alıyor. Türkiye dışından Bulgaristan, Yunanistan, Yunanistan- Batı Trakya, Kosova, Azerbaycan, Romanya, Arnavutluk, Kazakistan, Kıbrıs, Moldova-Gagavuzya, Makedonya, gibi Türk Dünyası şairlerini görüyoruz.. Bunlara asında en çok Bulgaristan’dan katılan şairlerin sayıları çoğunluktadır. 

Örnek olarak bazı şairleri yazıyorum. Alfabetik sıraya göre: Abdülkadir Güler ( Türkiye / Aydın ), Ahmet Ayaz ( Gaziantep ), Ahmet Şahinoğlu ( Kırşehir ), Halk Ozanı Ali İrşi ( Antalya ), Halk Ozanı Âşık Nur şah ( Eskişehir ), Belkız Yıldız Erk ( Çorum ), Birdalcan Tüfekçi ( Fethiye ), Cahit Yargıcı ( Ordu ), Âşık Dertli Kâzım ( Adana ), Emine Sönmez ( Rize ), Esat Yavuztürk ( Erzincan ), Gülay Somer Birkıl ( Bodrum ), Hayri Tunalı ( Tekirdağ ), Hüsamettin Tat ( Afyonkarahisar ), Hüseyin Güler ( Tekirdağ ), Kâzım Poyraz ( Manisa ), Mehmet Kara (Gaziantep ), Meryem Özdemir ( Diyarbakır ), Muharrem Kubat ( Afyon / Emirdağ ), Rabia Barış ( Afyon ), Sabiha Serin ( Sivas ), Savaş Sarıkaya (Afyonkarahisar ), Ünal Şöhret Dirlik ( Fethiye ), Yücel İpek ( Karaman )… 

Türk Dünyası’ndan yer alan şairlerden de birkaçını yazıyorum: 

Ahmet Emin Atasoy ( Bulgaristan ), Alper Şirvan ( Makedonya), Ali Işık ( Bulgaristan ), Alirıza Saraçoğlu ( Yunanistan- Batı Trakya ), Celil Yunus Yeniköylü ( Bulgaristan ), Cemali Tunalıgil ( Kosova ), Halil Rıza Ulutürk ( Azerbaycan ), Firdev Büyükateş ( Bulgaristan ), Hayati Memiş ( Romanya ), Mağcan Cumabey ( Kazakistan ) Özker Yaşın ( Kıbrıs ), Rahmi Ali ( Yunanistan), Raisa Uzun ( Moldova- Gagavuzya), Süleyman Birina ( Kosova ) ve Makedonya’dan Şükrü Ramo ‘yu görüyoruz. Hepsini yazamadım. Yazmadıklarım beni lütfen bağışlasınlar. 

Kitabın son sayfalarında şairlerin özgeçmişleri ve eserlerine yer verilmiştir. Yine Balkan Aydınları ve Yazarları ( BAY YAYINLARI ) tarafından yazılan eserler ve genişçe bir kaynakçaya yer verildiğini görüyoruz… 

Sözün özü, hazırlanan bu güldeste, öyle sırdan hazırlanan bir yapıt değildir. Kitaba alınan şiirler ve seçilen şairler özenle seçilerek alınmıştır. Nitelikli, kalıcı şiirlere yer verilmiştir. Burada bazı örnekler vermeği çok isterdim. Seçkide yer alan şiirler Atatürk’ün ilke ve inkılâplarına, Türkiye Cumhuriyetinin ruhuna uygun olarak seçilmiştir.. 

Yüce Ata’mızın doğumunun 130. yılında böyle bir antolojiyle gönülden merhaba diyerek ortaya çıkarılmıştır.. Böylesine değerli bir eseri Türk Dünyası edebiyatına kazandırdıkları için çalışkan ve üretken şair ve kadim dostum Sayın Osman Baymak ve Cansel Donat Hanımefendiye burada tebriklerimi sunuyorum. Bu değerli şiir seçkisini ( antolojiyi ), özellikle orta dereceli okullarımızda okuyan sevgili öğrencilerimize ve değerli öğretmenlerimize tavsiye ediyorum. Beni de ( Beş şiirle ) unutmadıkları için ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. 


Meraklısı için: 

*** 


Luiç Gurakuçi 24 / A 

Prizren – KOSOVA 

Tel & Faks: 00381 29 232 453 

E.Mail: osmanbaymak@yahoo.com 

Veya: www.bayyayinlari.com 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..