Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Türk Dünyası ve Ekonomisi

Türk Dünyası ve Ekonomisi
 

  Geçmişten günümüze kadar bir çok Türk Devletleri kurulmuş ve çoğu önemli başarılar,savaşlar, siyasi olaylara imza atmış ve tanıklık etmiştir.Osmanlı İmparatorluğu’nun devamı niteliğinde ki Türkiye ise tarihe ışık tutmaya devam etmektedir. Bilindiği üzere şuan dünya üzerinde 7 bağımsız Türk Devleti bulunmaktadır. Bunların içinde Türk kültürünü devam ettiren de vardır, bu kültürden uzaklaşmış devletlerde vardır. Aslına bakılırsa ,Türkiye olarak lider konumda olduğumuz neredeyse bütün dünya gözünde aynı fikire sahiptir.Bunun yanında Azerbaycan ve Kazakistan gibi Türk Devletleri de bu önemli sahnede Türkiye ile birlikte gerek siyasi,gerek ekonomik açıdan büyük önem arz etmektedir.

   Türkiye ve diğer Türk Devletleri yeniden siyasi ve ekonomik gücünü bir tutar ise dünyada daha büyük ses getireceğimizden emin olabiliriz.Artık savaşların er meydanında değil siber, siyasi ve ekonomik açıdan olduğunu çoğumuz bilmekteyiz. Bu duruma bakılıcak olursa Türk Dünyası olarak hiç te geri kaldığımız söylenemez.

Kazakistan

  Yüz ölçümü bakımından Türk Dünyasında başta gelen Kazakistan’a baktığımız zaman Mücevher eşyası ve aksamı, plastik ürünleri, inşaat malzemeleri, halı ve yer kaplamaları ile ihraç konumunda yer almaktadır.Ham petrol, doğalgaz gibi oluşumlarda ithal grubuna girmektedir.Nursultan Nazarbayev Kazakistan’ın dünyanın 50.ekonomisine gireceğini söylemiştir.Bu durum geçtiğimiz yıllarda Kırgızistandan 3 kat daha büyük oluşum olarak meydana gelmiştir.

Azerbaycan

  Bir diğer Türk Devleti olarak Azerbaycan gözümüze çarpmaktadır.Gerek iç dinamik olarak gerekse Türkiye ile her zaman boy gösteren bir devlet olmuştur.Para birimi manat olan Azerbaycan’ın ülke arazisinin %70 civaro petrol ve gaz yatakları ile kaplıdır.Şuan TANAP adı verilen doğalgaz projesi ,Azerbaycandan gelerek Türkiye üzerinden Avrupaya taşınması planlanan bir projedir.

TAKM

  25 Ocak 2013’de Bakü’de faliyete geçen Türkiye Azerbaycan Kırgızistan ve Moğalistan gibi 4 devletin oluşturduğu kolluk kuvvetler arasında ki işbirliği örgütüdür. Hiç bir ülkeye karşı kurulmadığı,sadece barışı ve hizmeti temsil ettikleri dile getirilmiştir.

Ayrıca Türk Keneşi ve Türksoy gibi oluşumlarda Türk Dünyası için önem arz etmektedir.

 
Toplam blog
: 27
: 342
Kayıt tarihi
: 16.05.17
 
 

Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisat (ekonomi) bölümü mezunu olan İsmail Polat Karadağ, iktisat eği..