Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Türk ekonomisinin pili bitiyor mu?

Türk ekonomisinin pili bitiyor mu?
 

Türk ekonomisi


Financial Times'ta yayımlanan bir makalede ikinci çeyrek büyüme rakamlarının düşük çıkması sonrası Türkiye ekonomisi masaya yatırıldı. Ekonomide iç tüketimin sert şekilde azalması ve önceki yüksek büyüme oranlarının geride kalmasından hareketle, yazıya"Türkiye ekonomisinin enerjisi azalıyor" başlığı atıldı. Makalede görüşlerine yer verilen Mavi Jeans Genel Müdürü, "Her ay bir AVM'nin kapanmasını bekliyorum" dedi.

"Turkey’s economy runs out of steam"orjinal başlığıyla yayımlanan makalede, 2010 ve 2011 yıllarında yüzde 8'den daha fazla büyüyen Türkiye ekonomisinin, dün açıklanan ikinci çeyrek rakamlarına göre geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.9 büyüdüğüne dikkat çekildi.

Ankara'da bir otomobil satıcısını görüşlerine yer verilen yazıda, bu satıcını işlerinin iyi gitmediği ve önceki yıla oranla satışlarında yüzde 10 ile 15 arasında düşüş olduğu belirtildi. Ekonomik olarak hızlı büyümenin yaşandığı dönemde vatandaşların araçlarını yenilediği ve borçlandığı bu nedenle önceki gibi bir iç talebin olmadığı da vurgulandı. İkinci çeyrekte özellikle Ortadoğu'ya olan ihracatta sıra dışı bir artış yaşanmamış olsaydı, ekonomide resesyon (durgunluk) tehlikesi olabileceği de belirtildi.

Türkiye'nin 2000'li yıllarda yüksek talep, yatırım ve borçlanmanın, istikrarlı politik ve ekonomik ortamla bir araya gelmesiyle yüksek büyüme oranları yakaladığına da dikkat çekilen makalede, bugün ise durumun farklı olduğuna vurgu yapıldı. 

"HER AY BİR AVM KAPANIR"

Yazıda şöyle denildi: Pazartesi gelen verilere bakıldığında geçen yıl yüzde 11'den fazla büyüyen inşaat sektöründe ikinci çeyrekteki artış sadece yüzde 0.4 oldu. Mavi Jeans Genel Müdürü, Türkiye'deki hızlı büyümenin bir zamanlar önemli sembollerinden olan AVM'lerden her ay bir tanesinin kapanmasını bekliyor.

"Şirketler için bunları neye dönüştürebileceğini görmek büyük fırsat"diyen Genel Müdür, kendi şirketinin de Türkiye'de "daha durgun bir dönem" yaşanabilme olasılığına karşı yurtdışındaki faaliyetlerini artırmayı planladığını söyledi.

Makalede ayrıca Hindistan,  Çin ve Brezilya gibi diğer gelişmekte olan ülkelerde ekonomik olarak yavaşlama görüldüğü için Türkiye'de de hızlı büyüme oranlarının yakalanmasını çok mantıklı olmadığına da dikkat çekildi.

Diğer yandan, Uluslararası Para Fonu IMF bahar toplantıları öncesinde küresel ekonomik tahminlerini yayınlayarak, Türk Ekonomisi küçülecek, Türkiye için 2012’de %2,3’lük büyüme öngördü. Uluslararası Para Fonu, 2013 içinse Türkiye’de %3,2 oranında büyüme olacağı sonucuna vardı. Türkiye, 2011 yılında %8,5 oranında büyümüştü.

Dünya Ekonomik Görünüm raporunda, IMF Türkiye için 2012’de %2,3’lük büyüme öngördü. Uluslararası Para Fonu, 2013 içinse Türkiye’de %3,2 oranında büyüme olacağı sonucuna vardı. Türkiye, 2011 yılında %8,5 oranında büyümüştü.

IMF, tüketici fiyatlarında ise bu yıl %10,6, 2013 yılında ise %7,1 oranında artış bekliyor. 2011 yılında tüketici fiyatları yıllık bazda ortalama %6,5 oranında artmıştı. Küresel Görünüm Raporuna göre bu yıl %10,3 oranında seyretmesi beklenen işsizlik rakamı 2013 yılında %10,5 olacak. Geçen yılki işsizlik rakamı %9,9 düzeyindeydi. Türkiye’nin büyüme oranında ciddi bir azalma beklentisine giren IMF cari açıklar konusunda ise 2012 için %8,8, 2013 içinse %8,2 öngörüsünde bulundu. Türkiye’nin cari açıkları geçen yıl gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) %9,9 düzeyindeydi.

IMF’nin, Financial Times'ın ve bir Genel Müdürün gözlüğünden yapılan değerlendirilmelerin dışında;

Ekonominin büyüme hızı, gayri safi yurt içi hasıla (GSYH), gayri safi Milli hasıla (GSMH),cari açık, enflasyon oranı, iç ve dış borçlar, işsizlik kriterleri açısından baktığımızda her ay bir AVMnin kapanması söylemi Türkiye ekonomisi açısından dikkate alınmalı mıdır?

Gerçekten Türk ekonomisinin enerjisi azalıp, pili bitiyor mu, bunu hissediyor musunuz?

Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..