Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '09

 
Kategori
Haber
 

Türk Eşcinsellerin derneği Lambda İstanbul kapatılmadı!

Türk Eşcinsellerin derneği Lambda İstanbul kapatılmadı!
 

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de azımsanmayacak bir eşcinsel nüfus var. İnsanın var olduğu ilk günden bu yana eşcinsellik olağan bir biçimde sürüyor, yaşanıyor.

Özellikle ilk çağlarda toplumlar arasında doğal olarak kabul edilen eşcinsellik 19. Yüzyıldan sonra bir hastalık olarak algılanmaya ya da algılatılmaya başlandı. 1970’li yıllarda Dünya Sağlık Örgütü’nün ve Psikologlar Birliği’nin hastalık listesinden çıkarttığı eşcinsellik günümüzde birçok geri kalmış ülkede suç olarak görülüyor.

Gelişmiş ülkelerde ise eşcinsel evlilikler yasalaşırken eşcinsellere ayrımcılık yapanlara ceza verilmesini öngören yasalarda ilgili ülkelerin parlamentolarından geçti.

***

Türkiye’de Osmanlı gravürlerinde açık bir biçimde rastladığımız eşcinsellik özellikle saray yaşantısı ile ilgili belgelerde bile geçiyor. Buna rağmen ülkemiz kapalı kapılar ardında yaşadığı bu olguyu ağza almak istemiyor.

Kapı önünde taşladığımız ya da görmezden geldiğimiz eşcinseller, gece kulüplerinde şarkı söylerken bizleri eğlendiriyor; kapanan kapıların ardında ise hayatımızın bir parçası olabiliyor. Söyleme geldiğinde ise tu, kaka olarak nitelendirmeye devam!

DAVA NİHAYET SONUÇLANDI

Türkiye’de eşcinselleri bir araya getiren en büyük iki girişimden biri olan Lambda İstanbul için açılan kapatma davası iki yılı aşkın süredir devam ediyordu.

Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüellerin derneği teşvik etme ve özendirme ile suçlanıyordu. Avrupa parlamentosunun da yakından takip ettiği dava Türkiye’de azınlıklar ve örgütlenme hakları ile ilgili çeşitli tartışmalara sebep olmuştu.

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, 25 Kasım 2008 tarihinde aldığı ancak dernek avukatlarına 23 Ocak'ta tebliğ ettiği altı sayfalık kararda, "cinsel kimlik ve yönelim kişilerin kendi istekleriyle seçtikleri bir olgu olmayıp, doğuştan veya yetiştiriliş tarzından kaynaklanan ve kişilerin istemeyerek karşı karşıya kaldığı bir olgudur" demişti.

Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ifadelerinin anayasada açıkça belirtmiş olmadığı için hukuki sürecin bu denli uzadığını belirten dernek avukatı Fırat Söyle, yerel mahkemenin "Yargıtay kararının usul ve yasalara uygun olduğunu belirterek Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği'nin kapatılmaması yönündeki kararını onadığını" aktardı.

MECLİSTEN DESTEK YOK

Geçmişte Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin önünde “Derneğime Dokunma” adlı basın açıklaması yapan dernek üyelerine meclisten destek çıkmazken tek destek DTP’li Sabahat Tuncel’den gelmişti.

DTP’li Sabahat Tuncel bireylerin cinsel yönelimlerinden dolayı ayrımcılığa tabi tutulmaması gerektiğini vurgularken Adalet Bakanı’nın yanıtlaması isteğiyle soru önergesi vermişti. Adalet Bakanlığı’ndan gelen cevapta: “Türkiye’de cinsel yönelim sebebiyle ayrımcılığa maruz kalan vatandaşımız olmamıştır” ibaresi yer almıştı.

Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..