Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '10

 
Kategori
Futbol
 

Türk Futbolu Nereye Gidiyor?

Türk Futbolu Nereye Gidiyor?
 

Futbol


Türkiye Süper ligi bitti. Yüzlerce maç yapıldı. Milyon dolarlar harcandı. Bursaspor Şampiyon oldu. Ve tüm spor severler şimdi yapılacak taransferleri ve önümüzdeki sene ne olacağını merak ediyor ve bekliyor.

Kimse geçen senenin muhasebesini yapmıyor.

Avrupa'da hiçbir başarımız yok. Dünya Kupasına katılamıyoruz. Hazin bir şekilde elendik. Evet ne oldu? Kavgalar, dövüşler, suçlamalar, şike ihbarları, hakemleri kötüleme, kapanan sahalar, harcanan milyon dolarlar. Netice sıfır. Sadece eğlendik. Vakit geçirdik. Tamam bunların olması çok güzel. Ama uluslararası başarı nerde? Amaç uluslararası başarı değil mi? Yoksa kendimiz çalalım, kendimiz mi oynayalım?

Lütfen bir düşünelim ve MİLLİ TAKIM için oyuncu seçelim.

Ben kendim, Milli Takımda oynayabilecek sadece bir futbolcu bulabiliyorum. O da GÖKHAN GÖNÜL. Biraz daha ileri gideyim, Kale için RÜŞTÜ RENÇPER. Var mı başka birisi koca Türkiye liginde? Sol beke hiç düşünmeden koyacağınız bir isim gösterin. Gösteremezsiniz... Orta saha için dört tane isim bulun. Bulamazsınız. İyi bir sağ açık söyleyin. Yok. İyi bir sol açık yok. İyi bir atletik, uzun boylu bir santrafor. Yok. Santrafora asist yapacak biri yok. Belki Arda. O da belki yedek olarak.

Zaten bakınız Avrupa'nın iyi takımlarından teklif alan bir futbolcumuz var mı? Manchester United hiç bir futbolcumuza transfer teklifinde bulunur mu? Barcelona? Asla.

Yine bakınız. Şampiyon Bursaspor'un antrenörü 5 tane Avrupalı Futbolcu transfer edeceğiz diyor. Üç büyükler öyle. Mümkün olsa tüm takımlar yabancı oyunculardan meydana gelecek.

Peki ne oluyoruz? Nedir bu durumumuz? Lefterler, Can Bartular, Metin Oktaylar, Turgay Şerenler, Rıdvan Dilmenler, Hakan Şükürler, Okan Buruklar ve niceleri bu ülkede yetişmedi mi? Ve çoğu, o kötü şartlarda ve toprak sahalarda. O zamanlar belki Avrupa'da başarımız yoktu ama, Milli Takımı kurarken bu kadar zorlanmıyorduk.

Bugün futbolcularımızın kondisyonları, eskilere nazaran daha yüksek. Avrupa takımları karşısında ağır yenilgiler almıyoruz. Ama, hep alt sıralarda kalıyoruz.

Bizim başarılı olduğumuzu kanıtlamak için yenmemiz gereken takımlar, İngiliz, Alman, İtalyan, İspanyol ve Fransız takımları. Hedef rakiplerimizin bunlar olması lazım. Oysa, Rus, Hollanda, Polonya, Çekoslovak, Norveç, İsveç, Danimarka takımlarını bile yenemezken, Romen, Belçika ve Yunan takımları karşısında bile bocalıyoruz.

Oysa Dünya üçüncüsü olmadık mı? Öyleyse ne oldu bize? Bakıyorum takımlarımıza, bir tek YILDIZ FUTBOLCU yok. Niye bizde de, Roonie, Puyol, Ronaldo, Robin, Ribery, Gerard, İbrahimoviç, Şevçenko vs. ayarı futbolcu yok.

Bizim futbolcularımızla yabancılar arasında, uçurum fark yok. Ama onların seviyesine ve kalitesine bir türlü gelemiyoruz. Aradaki fark asla kapanmıyor.

Bizim bu konu üzerinde önemle durup karar almamız gerekmez mi? Ayda binlerce dolar ödenen antrenörler getireceğimize ve yabancı futbolcu transfer edeceğimize, eksiklik nereden kaynaklanıyor, hastalığa çare bulalım neden demiyoruz? Belli ki futbolcu, daha doğrusu süper futbolcu yetiştiremiyoruz. Bu konuyu araştıralım neden demiyoruz? Hep havanda su döviyoruz.

Türk Futbolunda neden yıldız futbolcu yok. Avrupa ve Dünya çapında neden futbolcu yetişmiyor? Bu konularda yapılmış araştırmalar ve düzenlenmiş kapsamlı raporlar var mıdır?

Belki tüm sorulara karşı bana, " sen hep gelişmiş ülkelerden ve parasal gücü yüksek kulüplerden sözediyorsun" diyebilirsiniz. Ancak BREZİLYA, ARJANTİN, çok mu ileri ülkeler? Bunların ekonomik durumu aşağı yukarı bizim gibi, hatta daha kötü. Ama dünya futbolunda söz sahibiler. Kupalar onların müzelerini süslüyor.

Bence, tüm dünyayı inceleyelim, aradaki küçük ama bir türlü kapanamayan ve giderek de büyümeye yüz tutan, kalite farkını hızla kapatmaya çalışalım. Milyonlarca dolarlardan bir kısmını, bu konuya harcayalım. Aksi takdirde, Dünya kupalarında hep yabancı Milli Takımları, televizyonlardan izleriz. Halen olduğu gibi.

Zoruma gidiyor böyle yaşamak.

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..