Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '12

 
Kategori
Spor
 

Türk futbolu sendikalaşmanın neresinde?

Türk futbolu sendikalaşmanın neresinde?
 

Ülkemizde bir çok sektörde çalışan insanlarımız var. Onların haklarını korumak, sahip oldukları hakları bilmelerini sağlamak, refahlarını sağlamak, haksızlıklara boyun eğlememeleri için hukuki yaptırımları kullanan ,devletle anlaşma sağlayan bir çok sendika mevcuttur. Peki sporcularımız emekçi değiller midir? Onların sahip oldukları hakları savunacak ,sorunlarına kucak açacak bir sendika var mıdır? Sıcak soğuk aldırmadan, ağır antrenmanlar,ciddi sakatlıklar geçiren, Spor Sevdası yüzünden yazılı bir sözleşme değilde, hatır ve gönülle sözleşme yapan, hakkı ödenmeyen,kulupten atılan mağdur edilen ''sporcularımız'' emekçilerimizdir. Çok yetenekli nice sporcularımız, bu düzensizlik ,kuralsızlıklar içinden sessizce aramızdan kayıp gittiler. Hem hayalleri, hem spor hayatları, hem de fütursuzca harcanan emeklerini arkalarında bıraktılar.

Bir isim var ki , özelikle sporcuların sendikalaşması adına,bir çok girşisimde bulundu. Spor hayatını bir kenara bırakıp, yıllarca mücadele bulundu, sevgili Metin Kurt abimiz, Spor Emekçileri (Spor - Sen) 'i kurarak , bu örgütlenme adına ilk adımı başlattı. Ancak kısa bir süre önce  hayatını kaybetti ve tüm hayalleri yarım kaldı Metin abimizin.Sektörde ise en son örgütlenme  ''Futbol Çalışanları Sendikası (Futbol - Sen) kuruldu. Henüz bir hareketlilik görmedik, kurulumundan bu yana.

Ülkemizde hala tam olarak hayata geçirilemeyen sendikalaşma bakın Avrupa'da ne zaman başlamış?

Avrupa 'daki  tarihçesi1900' lü yıllara kadar uzanmaktadır.İngiltere'deki futbolcuların sendikalaşması 1907 yılında başlamıştır.İngiltere Profesyonel Futbolcular Sendikası olarak kurulan ve daha sonra adını Profesyonel Futbolcular Birliği (PFA) olarak değiştiren sendika, dünyanın en eski futbolcu örgütlenmesidir.Günümüzde bu kuruluşun 4 binden fazla üyesi var.

PFA'nın ayrıca profesyonel futbolcu sendikalarının oluşturduğu Avrupa merkezli FIFpro'nun (Uluslararası Profesyonel Futbolcular Federasyonu) 11 ülkeden oluşan üst yönetimde de üyesi bulunuyor. Merkezi Hollanda'da olan ve 1965 yılında kurulan çatı örgüt FIFpro'nun, 50 binden fazla futbolcu üyesi var.

Afrika ve Asya ülkelerinden de temsilci bulunduran FIFPro'da Türkiye yer almıyor.

İtalya'da futbolcuların haklarına sahip çıkan İtalya Futbolcular Birliği (AIC), avukat Sergio Campana ve bazı eski futbolcular tarafından 3 Mayıs 1968 tarihinde kuruldu.

İspanya'da Ocak 1978 tarihinde kurulan İspanyol Futbolcular Derneği, (AFE) futbolculara, sportif kariyerleri boyunca ve futbolu bıraktıktan sonra haklarını koruyan bir kurum olarak görev yapıyor.

Almanya'da profesyonel futbolcular 1987 yılında kurulan "Sözleşmeli Futbolcular Birliği (VDV)" adlı sendika ile temsil ediliyor.

VDV, üyelerine, hukuki yardım, kulüp ile yapılan sözleşme ve prim anlaşmalarının incelenmesi, yabancı oyuncuların emekliklik primlerinin geri ödenmesi için yardım, bir kulüp ile sözleşmesi olmayan futbolcular için antrenman olanağı gibi birçok hizmeti ücretsiz olarak veriyor.

 

Biz hala İşin neresindeyiz?

 
Toplam blog
: 12
: 806
Kayıt tarihi
: 14.12.12
 
 

Spor bilimleri üzerine çalışmalar yapmakta ve yapılan organizsyonlara katılmaktayım ve yakından t..