Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '11

 
Kategori
Futbol
 

Türk futbolunu yönetenler

Türk futbolunu yönetenler
 

Türk futbolu bu kadar kötü yönetilmeyi hak etmiyor.


Bu sabah bilgisayarımı yedeklerken tesadüfen eski blog yazılarıma rastladım. 2007 yılında Fenerbahçe’nin AZ Alkmar’a trajik bir şekilde elenmesinden sonra yazmış olduğum yazıyı tekrar yayınlama gereği duydum.

*************************************************************************

TÜRK FUTBOLUNU YÖNETENLER.

 

Toplum olarak Türk Futbolunun üst seviyelere çıkmasını beklerken futbolumuz her geçen gün daha da geriliyor. Gerek Türkcell Süper Liginin hali, gerek Türk takımlarının Avrupa kupalarındaki vaziyeti (Mart ayı gelmeden Avrupa’da tek bir takımımız bile kalmadı. İsrail’in bile kupada yoluna devam eden takımı varken bizim yok. Bence bu çok acı bir durum.) ve Milli takımımızın durumu (2002 dünya kupasından sonra hiçbir turnuvaya katılmayı beceremedik.) ortada. Tüm açıklığıyla önümüzde duran bu gerçeklerden futbolumuzun gerilere doğru gittiği, Portekiz, Yunan ve belki de İsrail futbolunun gerisinde kaldığı sonucunu çıkarmak sanırım çokta yanlış olmaz.
Türk Futbolunu yönetenler bu gerilemenin ya da gelişememenin önüne neden geçemiyor? Hemen hemen hepsi özel hayatlarında zaten büyük şirketleri olan başarılı insanlar olmalarına ve kendi şirketlerini iyi yönetmelerine rağmen neden başkanı veya yöneticisi oldukları kulüpleri kötü yönetiyorlar. Bu sorun sadece kulüplerin kötü yönetilmesinden kaynaklanmıyor tabiî ki. Devletin ilgili kademelerinden (spordan sorumlu devlet bakanlığı dâhil) tutunda Federasyon ve futbolla ilgili tüm kurullarda kötü yönetimle karşılaşmak mümkün.
İyi bir yöneticinin nasıl olacağı bellidir de iyi bir spor yöneticisinin nasıl olacağının tarifini kitaplarda bulmak pek mümkün değil. İyi bir spor yöneticisinin tarifinigünün getirdiklerini-götürdüklerini yakalayabilen, hareket kabiliyeti yüksek, kuvvetli sezgilere sahip, zeki ve karizması olan insanlar olarak yapabiliriz sanırım. Ama bu çok sıradan bir liderlik tanımı olur. Bunun yanına en önemli liderlik özelliği olan etik değerleri de katmak gerekir.
Spor yöneticiliği bu kadar zor bir iş midir? Tabi ki zor bir iştir. Yöneticilik zaten başlı başına zor, herkesin yapamayacağı, yapabilmek için özel yeteneklerin gerekli olduğu bir iştir. Ama zaten genellikle büyük şirketleri yöneten bu adamlar neden bu işi beceremiyorlar. Düşünsenize bu kulüplerin milyonlarca gönüllü taraftarı var. Bu adamların yönettikleri kulüpler adına şarkılar besteleyip stadyumlarda, sokaklarda bağıran, logolarının olduğu kıyafetleri para vererek üstlerinde taşıyan, onları gönülden destekleyen taraftarları var. Sonuçta bu adamların ekonomik olarak başarılı olabilmeleri oldukça kolaylaşıyor. Çünkü pazarları hazır. Ama bu pazardan elde edilen paraları doğru yönetemeyince ekonomik başarıyı yakalamak tek başına yetmiyor. Bunun en güzel örneği Fenerbahçe. Türkiye’nin en güçlü ekonomisine sahip kulübü olmasına rağmen kendisinden daha az maliyetle kuruluş olan AZ Alkmara kupadan elenmesi ve ligdeki durumu bunun kanıtı. Peki kendi şirketlerinin bu saydığımız gönüllü destekçileri olmadığı, bu desteği arkalarına almak için büyük maliyetlere katlanmak zorunda oldukları halde şirketlerinde başarılı olmalarına karşın kulüp yönetiminde neden yapamıyorlar. Bunun cevabı bu işi sadece kendilerini ve dolayısı ile şirketlerini tanıtmak, gündemde tutmak için yaptıkları olabilir mi? Dünya devi kulüplerde de bu durum söz konusu ama onlar kulüp başkanı oldukları zaman profesyonel yöneticiler tutarak hayati önem taşıyan konuları onların ellerine bırakıyorlar. Bizimkiler bari bunu taklit etseler. Yoksa bu kafayla Türk futbolu hiçbir yere gitmez. Ben öyle sanıyorum ki ne bakanlığın, ne federasyonun, ne futbol klüplerinin, nede diğer ilgili kurumların futbolumuzun geleceği için hazırladıkları sağlam ve uygulanabilir plan yada projeleri yoktur.

Alpteoman TUNÇBİLEK

28/02/2007

 

 
Toplam blog
: 14
: 575
Kayıt tarihi
: 30.12.08
 
 

1977 Yılının ağustos ayında öğretmen bir babanın çocuğu olarak Erzincan'da dünyaya gelmişim. İlko..