Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '08

 
Kategori
Blog
 

Türk Hava Kurumu ve gariban devlet üzerine

Türk Hava Kurumu ve gariban devlet üzerine
 

THK İnönü Planör Eğitim Merkezi.21-22 Haziran 2008'de tekrar biraradayız.


Türk Hava Kurumu üzerinden yapılan yazılı tartışmaları ,atışmaları,”<ı>topraktan çıkarılan savaş baltalarını” bu sütunlardan takip ederken üzüldüm.Üzüldüm;çünkü bu tartışmalardan bir sentez çıkarıp “<ı>daha iyi” ve “<ı>ideal”olanı değil,”<ı>sen şöylesin,sen böylesin”seviyesinde dolaştı durdu.Arada aklıselim yazılar gelsede genelin içinde kaybolup gittiler.Ben de dilimin döndüğü,aklımın erdiği kadar birşeyler karalamak istedim,izin verirseniz.

Sondan başlayayım isterseniz;Ümit Çulduz beyin THK’nu konu alan yazılarında Sabiha Gökçen’in mirasını THK’na değil de TSK(Türk Silahlı Kuvvetleri)Mehmetçik Vakfı’na bağışladığını iddia ediyor ve bu konu üzerinden çeşitli yorumlar,imalar yapıyordu.Konu hakkında TSK Mehmetçik Vakfı’na bir e-posta gönderdim,aldığım yanıt aynen şöyle:”<ı>Sabiha GÖKÇEN adına TSK Mehmetçik Vakfı Genel Müdürlüğüne herhangi bir menkul veya gayrimenkul bağışı bulunmamaktadır<ı>”.

Fazla söze gerek yok sanırım.Bana hızla geri dönen TSK Mehmetçik Vakfı Genel Müdürlüğüne buradan teşekkür ederim(isteyene bu iletiyi gönderebilirim).

Gelelim THK’nun miadının dolduğu konusuna.THK Atatürk’ün talimatları doğrultusunda kurulmuştur,artık hepimiz biliyoruz.Savaştan çıkmış,yanmış yıkılmış bir imparatorluğun küllerinden yeni bir cumhuriyet,yeni bir ülke doğmuştur.Havacılıktaki boşluğu THK yaptığı çalışmalarla çok güzel doldurmuştur,bunu da biliyoruz.Günümüze gelindiğinde artık bu görevi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üstlendiği ve kuruma gerek kalmadığı görüşlerine kesinlikle katılmıyorum.Bir örnek:Kapadokya’yı gökyüzünden balonla gezen turistler Peribacaları ve kayaların üzerindeki vahşi kuş yumurtalarını ve yavrularını çalmaya başladıkları tesbit edilince bu geziler iptal edilmişti.Şimdi özel izinle ve rehberle yapılabiliyor.Kuş yuvalarına ancak belli mesafelere kadar yaklaşılabiliyor.Ancak daha önce yaşanan örneklerin yaşanmadığı ,yaşanmayacağını kim bilebilir?

Havacılık ulusal güvenlikle de ilgili bir konudur ve ehil ellerde olması / kalması gerekir.Özerk yapılı ve milyar dolarlık endüstriyi yöneten futbol federasyonumuzun nasıl siyasete alet edildiğini hepimiz görüyoruz.

Denetleme mekanizmalarımızın çalışmaması,yolsuzluğa,hırsıza,yalana,talana,dolana açık kapı bırakmaktadır.Bir soruşturma sonuçlanana kadar aylar ,yıllar geçiyor.Böyle olunca kamu vicdanı kendi değer yargılarını kendi koyuyor.Örneklendirelim;”Kızılay kan satıyor,ben kan bağışlamam” ,”<ı>Çocuk Esirgeme <ı>Yurdu ...’lerle dolu,ne yardımı,ne desteği”,”<ı>THK deri toplamaktan başka ne iş yapar?”...

Elma ve armut,sapla saman aynı kaba dolunca herşey birbirine karışıyor.

THK,KİT’midir(Kamu İktisadi Teşekkülü),sivil toplum örgütümü?Bence bu zamana kadar satılmadıysa(adına özelleştirmede deniyor),adı fligt,fly,air vb. olmadıysa hâlâ sivil toplum örgütü ve bizimdir
....
Birkaç sözümde MB Yangın Söndürme Uçağı alım kampanyasına.Efendim Celal Çelik arkadaşıma göre “<ı>buradan toplanacak para ile bu uçağın ancak tekerleği alınırmış <ı>“.Celal Çelik arkadaşımdan Lösev’in LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR KENTİ projesine bakmasını ve bir daha düşünmesini rica ediyorum. Sözleri”b<ı>ağışlarla bu kentin ancak tabelası dikilir” demekle aynı şey.Celal Çelik ve Ümit Çulduz’un “<ı>Orman konusu kampanyalara bırakılamayacak kadar ciddi bir konudur” bakışı ile sağlık konusu vakıflara,derneklere,kurumlara bırakılamaz,bu sorumluluk devletindir,doğrudur.Hatta eğitim,adalet ,sağlık hizmetleri ücretsiz,herkese eşit ve ulaşılabilir olması da gereklidir.Başımın üstünde yeri var bu sözlerin.Ancak devletimiz gelirini sermaye gruplarına kâr olarak tranfer etmekten (son beş yılda 22 milyar dolar)bu işlere para ve zaman ayıramıyor.Ödediğimiz vergiler bırakın yatırımı,devletin kasasında durmuyor.Esas bu duruma karşı durmamız gerekmiyor mu?

2007 yılında devlet bütçesinden Diyanet işleri başkanlığına ayrılan ödenek 1 milyar 638 milyon YTL iken,Kültür ve Turizm Bakanlığına 809 milyon YTL,Ulaştırma bakanlığına 806 milyon YTLl,Bayındırlık ve iskan bakanlığına 733 milyon YTL, dışişlerine 690 milyon YTL ödenek ayrılmıştır. Polise 6.1 milyar YTL, Jandarma’ya 3.1 milyar YTL ayrılmış ama, Adalet Bakanlığı’na ayrılan ödenek 2.0 milyar YTL. (Diyanet İşleri Başkanlığı’na ayrılan paranın birazcık fazlası.) Devletin neler yapıp neler yapamayacağını bu tablodan görebiliriz(kaynak:Anka ekonomi bülteni).

Buyurun devlete istediğiniz kadar hizmet yükleyin bu tablodan ve hizmet bekleyin( Ben tekerliği bile alınsa MB yangın söndürme uçağı alım kampanyasına desteğimi sürdüreceğim).

Aslında devletin kendisi gariban ve herkes bu garibanı tırtıklama,tartaklama peşinde,vuran vurana.Bir zamanlar çok parası ve arazisi varmış ama kötü yönetildiğinden imzaladığı borç senetlerinden dolayı şimdi üç kuruşu emeklisinden,memurundan,işçisinden kesmek zorunda bırakılmış.

Son sözüm:THK,Lösev gibi kurumlar/vakıflar/dernekler toplumumuzun dinamikleridir ve devletin yarasını saracak,onu ayağa kaldıracak,devlete sahip çıkacak bilinci canlı tutacak olan THK,Lösev gibi kurumlardır.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Blognot1: Tüm cep telefonu operatörlerinden 3919 YANGIN yazarak Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçağı alım kampanyasına 6 YTL katkıda bulunalım.6 YTL ormanlarımız için umut olsun.Ayrıntılı bilgi için :

http://www.thk.org.tr/2005/anasayfa.htm

Blognot2: Hiç kimse görmek istemeyen kadar kör değildir.(İBN-İ SİNA)

Blognot3: Dünyada ilk bakışımda doğruluğuna inandığım şeylere ikinci kez bakmam gerektiğini anlayacak kadar çok yaşadım.(J.BILLINGS)
Blognot4:Bu yazı mevcut tartışmaların blog başlığında olması nedeni ile aynı yerden yayına verilmiştir.

 
Toplam blog
: 242
: 1784
Kayıt tarihi
: 24.06.06
 
 

1970 doğumluyum.Karadenizin bir sahil şehrinden, hayatın güler yüzlü tarafına tutunmak için İstan..