Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '07

 
Kategori
Haber
 

Türk hekimleri kimlere emanet?

Türk hekimleri kimlere emanet?
 

Sayın yetkilililerin sağlık sisteminde çözüme gitmek için, ithal doktor, mecburi hizmet, özel sağlık kurumlarının desteklenmesi ve tıp fakülteleri açmak gibi birbiriyle alakasız ve sistemsizlik yüklü çözümler üretmesini ne kadar akılcı buluyorum anlatamam (!).

Gülsem mi ağlasam mı bilmiyorum ama, itirazımı dile getirmemin şart olduğunu çok iyi biliyorum.

Mecburi hizmet edebiyatı:

Bir adamın/kadının mezuniyet diplomasını veya uzmanlık belgesini, mecburi hizmete gidene kadar teslim etme, ama tayin aralıklarını kafana göre canının istediği zamanlarda ayarla, adam aç mı, susuz mu? 3 ay mı 5 ay mı boş gezecek umur etme. Gönderdiğin cerrahın, gittiği yerde hastasını anestezi uzmanı olmadan ameliyat etmesini iste. Pek sistemli bir çalışma.

Özel sağlık kurumlarını destekle:

Ama söz konusu kurumlara borcunu ödeme, kendi hastanelerini de yalnız bırak (özelleşme adına). Geliri gideri kendinden sorumlu olsun. Adamlar çarkı döndürmek için ticaret kafalarını çalıştırmak zorunda kalsınlar. Olan hastalara olsun.

Her şehre bir tıp fakültesi... Olsun... Atıyorum, Diyarbakır, Elazığ, Malatya. Birbirinden 100-150 km uzak üç şehirde Tomografi, sintigrafi, MR bulunması gereken, üniversite hastanesi gibi pahalı bir yatırım yap (O da idealde tabiii). Yüksek öğrenimin en pahalı öğrencilerini yetiştiren eğitim kurumlarını diz 100km aralarla...Pek akılcı.

Bunun yerine, ülke içi şehirden şehire hızlı ve kaliteli hasta taşıma sistemleri oluşturmayı aklına getirme. Mevcut hastanelerde yatak sayısı-kalitesini iyileştirme işini bir kenara bırak. Kendi doktorun doğru düzgün eğitim almaya ve iyi şartlarda çalışmaya debelensin, buna rağmen iş arar duruma gelsin. Pek mantıklı.

Tabii en tutarlısı: İthal doktor al...

Mecburi hizmete artık onları gider, güle oynaya. Anestezist olmadan ameliyat yaparlar, gıkları çıkmaz. Hem havalı olur. Yabancı doktor şikayetlenmez???, zaten geldiği ülkede bizimkinden kötü şartlarda çalışıyordur muhtemelen. Şikayetlense bile anlamıyoruz nasıl olsa.

Siz bir deneyin bakalım, AB veya ABD'de doktorluk yapmayı... Bir Avrupa ülkesine veya ABD'ye gitmek için uğraşan hekimlerin, sırf denklik alabilmek için kaç sınavdan geçtiğini, o sınavlardan sonra veya önce ne kadar süre hiçbir sorumluluk verilmeden çalıştırıldığını biliyor musunuz?

Ve kaç değerli hekimin kendi ülkesinde yeterli saygınlığı bulamadığı için, bunları göze alıp oralara talip olduğunu?

Zaten

Türk Doktor Anadoluya gitmiyor, mecburi hizmet,

Türk Doktor az, daha çok tıp fakültesi

Türk Doktoru çözümsüz, ithal hekim,

Türk Doktoru bu ülkenin yöneticilerinin saygısını pek de haketmiyor,

Hekim kendi çaresini bulmuş: beyin göçü.

Tanrım ne yaman çelişkiler...

'Beni Türk hekimlerine emanet ediniz!'(K.Atatürk)

'Türk hekimleri kimlere emanet?...'

 
Toplam blog
: 146
: 1061
Kayıt tarihi
: 05.12.06
 
 

Hep yazmak istedim. İnsan düşüncelerini yazıya dökünce kendi başınadır çünkü, kaygısız, katıksız ..