Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '11

 
Kategori
İzmir
 

Türk İşbirliği Konseyi İzmir'de Anlatıldı

Türk İşbirliği Konseyi İzmir'de Anlatıldı
 

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve Genel Sekreter Halil Akıncı


Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen “Türk İşbirliği Konseyi ve Türk Devletleri Arasındaki İşbirliği” konulu konferans Türk İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri emekli Büyükelçi Halil Akıncı’nın katılımı ile gerçekleştirildi.

Konferans Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fikret Türkmen’in açılış konuşması ile başlarken; Prof. Dr. Türkmen, konferansın amacının güncel gelişmeler karşısında birinci ağızlardan bilgi alarak hem akademik personelin hem de öğrencilerin daha etkin bir biçimde bilgilenmesi olduğunu belirtti.

Kısa adı Türk Konseyi olan, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Emekli Büyükelçi Halil Akıncı henüz yeni kurulan ve ortak dili konuşan dört ülkenin ortak hedefleri doğrultusunda işleyişini sürdüren konseyin “Türk devletleri arasında bin yıllık süreçte savaşmadan kurulan ilk örgüt” olduğunu söyledi. Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan ve Kırgızistan’ın kurucu, Özbekistan ile Türkmenistan’ın gözlemci üye ülke sıfatıyla beraber yaklaşık 140 milyonluk nüfusa hitap eden konsey Türk devletlerinin yan yana yürümeleri ve dış siyasette eşgüdümlü adımlar atabilmeleri amacıyla kurulurken Türkiye’nin bölge üzerindeki ağırlığını korumasına aracılık etmeyi hedefliyor.

ORTA ASYA TÜRK DEVLETLERİ İLE İŞBİRLİĞİ OLDUKÇA ÖNEMLİ

Genel Sekreter Akıncı, “Orta Asya Türk Devletleri’nin bağımsızlık sürecinde kapsamlı bir rapor hazırlayarak dönemin yetkililerine iletmiştik. Özellikle doğalgaz ve zengin yer altı kaynakları sebebiyle bölgede egemenlik kurmak isteyen çok sayıda güç var. Türkiye bölgeye gelmekte geç kaldı, bölge ülkelerinin bağımsızlıklarına ve egemenlik haklarına müdahale etmeden ortak çıkarlar doğrultusunda işbirliği yapmak oldukça önemli” diye konuştu.

Türk Konseyi ülkeleri arasında ortak banka, ortak akademik çalışmalar, ortak bilimsel kütüphane ve ortak Türkoloji araştırmaları yapılması yönünde fikirlerinin olduğunu belirten Genel Sekreter Akıncı, “TÜRKSOY kültürel, Türk Akademisi bilimsel, Türk Konseyi ise ekonomik temelli bir kuruluş misyonunu yüklenecek” dedi.

ÖZBEKİSTAN VE TÜRKMENİSTAN NEDEN ASLİ ÜYE DEĞİL?

Özbekistan ve Türkmenistan’ın Türk Konseyi’ne neden üye olmadıkları soruları üzerine değerlendirmelerini paylaşan Halil Akıncı, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov’un Türk dünyası üzerinde tek lider olmak istemesi ve ülkesindeki sıkı bürokratik uygulamalarını yumuşatmak istememesi sebebiyle konseye dahil olmadığını; Türkmenistan’ın ise Rusya ve Çin üçgeninde geçmişte yaşadığı acılar sebebiyle takındığı bağımsız tavrından ödün vermemek amacıyla gözlemci ülkeden öteye geçmek istemediğini belirtti.

TÜRK KONSEYİ ÇATI İŞLEVİ GÖRECEK

Geçmişte Türkçe konuşan Türk devletleri arasında birçok oluşumun meydana getirilmeye çalışıldığının hatırlatılması üzerine Türk Konseyi’nin çatı bir kuruluş olacağı ve yol gösterici, toparlayıcı bir işleve sahip olacağı dile getirildi. Rusya ve AB’nin Türk Konseyi’ne bakış açısının sorulması üzerine; Rusya’nın bölge politikası sebebiyle Türk Konseyi ile iyi ilişkiler kurmak istediği, Avrupa Birliği’nin ise net bir tutum göstermediği Genel Sekreter Halil Akıncı tarafından aktarıldı.

“Türk İşbirliği Konseyi ve Türk Devletleri Arasındaki İşbirliği” konulu konferans Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’ın ve Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fikret Türkmen’in konuşmacı Halil Akıncı’ya plaket takdimlerinin ardından sona erdi.

Haber: A.Buğra TOKMAKOĞLU / Mustafa SAĞLIK (Ege Ajans)

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..