Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '10

 
Kategori
Sinema
 

Türk İşi Bir Western Filmi: Yahşi Batı

Türk İşi Bir Western Filmi: Yahşi Batı
 

Başrolünde Cem Yılmaz oynuyorsa eğer, vizyondaki her filmin temasında izleyenlerin yüzlerinde tebessümler bırakacak espriler ve ince taşlamalar mutlaka vardır. Cem Yılmaz'ın bir oyuncu olarak hafızalara yerleştiği ilk filmlerden olan G.O.R.A.'da, Amerikalı dizi yapımcılarının 80'li yıllarda dünya televizyonlarına ihraç ettiği Uzay Yolu dizisi, günümüzde bilim adamlarının aydınlığa kavuşturabilmek için yoğun çaba harcadığı, uzayda başka yaşamların olup, olmadığıyla ilgili sırlarla harmanlanarak, esprili bir sinema diliyle hicvediliyor.

Ancak G.O.R.A.'nın hikâyesinden yola çıkılarak çekilen sonraki filmler (A.R.O.G.,2008), başta ilki kadar heyecan uyandırsa da, sonrasında izleyenleri bir nebze hayalkırıklığına uğratmış gibi görünüyor. Ama iki filmin de vizyonlarda gösterildiği dönemlerde en yüksek seyirci rakamlarına ulaşması, Cem Yılmaz'ın biraz da özel gösterileri sayesinde kazandığı yoğun hayran kitlesinden olsa gerek.

Televizyonda tek kanalın hâkimiyetini sürdürdüğü yıllarda Amerika yapımı Western filmler, hafta sonu sabahlarının klâsikleri halini almıştı. Bütün aile fertlerinin uzun ve yorucu geçen bir haftanın ardından bir araya geldiği pazar günleri, Amerika yerlileri ve kasaba insanlarının iç içe geçen gündelik yaşantılarını, maceralarını konu alan kovboy filmlerinden oluşan görsel bir aktiviteyle değerlendirilirdi. Bu yüzden Yahşi Batı, sadece geniş kitlelere hoşça vakitler geçirme amacına yönelik bir komedi film mi, yoksa o yıllara olan özlemleri Cem Yılmaz tarzıyla dışa vuran Türk işi bir Western filmi mi diye filmin akan kareleri arasında düşünmeden edemiyor insan.

Film, 1800'lü yılların sonunda iki Osmanlı'nın, dönemin padişahı tarafından gönderildikleri bir Amerika görevi sırasında başlarına gelen olayları anlatıyor.

Aziz Bey (Cem Yılmaz) ile Lemi Bey (Ozan Güven), XIX. yüzyılın sonlarında padişah tarafından görevlendirilerek Amerika'ya giderler. Yanlarında Amerika başkanına hediye olarak verilmek üzere çok değerli bir elmas taş ile yüksek bir miktar para vardır. İkili Amerika'ya varınca, gidecekleri menzil için bir posta arabasına binerler. Lemi Bey ile Aziz Bey bu yolculuk sırasında soyulurlar. Ellerinden ilk önce elmas taş gider. Daha sonra da paralarını kaptırırlar. İki Osmanlı, kaptırdıkları paraları yeniden toparlamak için ödül avcılığı yapmaya karar verirler. Gördükleri 'Wanted' ilanlarını kendilerine uyarlayıp, sırasıyla aranan haydutların yerine geçer ve ödül avcılığıyla para kazanmaya çalışırlar. Biri haydut olur, öteki onu yakalar ve her defasında başlarına türlü olaylar gelir. Tam canlarından olacakken Aziz Bey aslında ödül avcısı olmadıklarını, Lemi Bey'in haydut olmadığını, ikisinin de Osmanlı olduğunu anlatmaya çalışır.

Filmde Cem Yılmaz, Demet Evgar ve Ozan Güven'e; Zafer Algöz, Özkan Uğur, Yılmaz Köksal ve Tuncay Özinel gibi usta isimler de eşlik ediyor. Cem Yılmaz ile G.O.R.A. ve A.R.O.G. filmlerinde de rol alan Özkan Uğur, müzikten gelen sanatçı kimliğinin oyunculukta da ne kadar mükemmel olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Yılmaz Köksal gibi sinema emekçisi bir sanatçımızın küçük bir rolle de olsa hatırlanması, filmin yapımcı ve yönetmeninin ahde vefasını gösteriyor. Filmde kasabanın şerifini canlandıran Zafer Algöz ise, beğeniyle hatırlanacağı rollerinin arasına bir tanesini daha eklemiş durumda. Tuncay Özinel de kasabanın delisi rolünü, yılların sahne birikimiyle başarılı bir şekilde oynadı.

Silahların gölgesinde bir maceranın yanında bol kahkaha ve şamata... Türk usulü Western filmi böyle yapılıyormuş demek ki.

Bu arada Ozan Güven hayranlarını üzecek küçük bir not: Sanatçı, Yahşi Batı'nın kamera arkası çekimleri sırasında bundan böyle bir film projesinde yer almayacağını açıkladı.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..