Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

canan öztanık temiz

http://blog.milliyet.com.tr/evc

31 Ocak '08

 
Kategori
Dünya
 

Türk kültürü

Türk mutfağı gerçekten nitelikli ve çeşidi bol bir mutfak. Diğer dünya devletlerinin mutfaklarına nazaran daha kapsamlı ve leziz bir yelpaze sergiliyor. Aynı zamanda misafirlere ikram konusunda yine diğer ülkelere nazaran oldukça fark atıyoruz.
Hollanda da bir ailenin mesela patates haşlarken misafirine telefon açıp"kaç tane patates yersin" diye sorduğunu biliyormuydunuz?

Ya da bizim böyle bir şey yaptığımızı? Türkiye'nin neresine giderseniz gidin, size misafir olarak gelecek kişiye neyi ne kadar yiyeceğini telefon açıp sormanız o kişiyle aranızın bozulmasına bile neden olabilir.Çünkü bu bizim alışık olmadığımız bir adet.Ya görgüsüzlükle suçlanırız, ya da cimrilikle.Oysa ki adamların bunları yapmakta ki amaçları israfa neden olmamak. Kaç kez misafirlerime yaptığım yiyeceklerin arta kalanını dökmek zorunda kaldım. Çünkü kimin neyi ne kadar yiyeceğini önceden kestirmek mümkün olmuyor.

Aslında Türkler kadar lüksüne ve misafire düşkün bir toplum yok.Misafirlere özgü bir "odamız"bile var."misafir odası"..ikeya yolu düşenler görmüşlerdir adamlar 35-55 m2 de yaşam kuruyorlar kendilerine.Portatif hayat.Bizim böyle bir yerde yaşamamız çok zor çünkü evimize gelen misafirleri rahat ettirmek bizim için çok önemli.Salona 4 kişilik bir masa almamız ise mümkün değil.Çünkü arkadaşlarımız aileleirimiz yemeğe gelirlerse bizi alır bir sıkıntı:))

Nerede oturacaklar acaba?Rahat ederlermi?.Sehpa da olması lazım.Amerikan mutfağı ise hele imkansız.Yemek kokusu salonun içinde.Sandalyede oturmak ve misafiri oturturmak ise kabusumuz olur.Biz mi rahatsızız onlarmı çok rahat anlamadım.E bu kadar rahat millletlerin misafire ikram konusunda bir gün öncesinden başlayıp hazırlık yapması zaten düşünülemez.Fiks kelime"dolapta bir şeyler var al"

Duruma bakıldığı zaman insana hakikaten değer veren bir toplumuz galiba.Ama gereken konularda değil maalesef.Yani burada çok rahat bir insan ölüme terkedilirken, evine gelen misafire 5-6 çeşit yapıp koyamanın kime ne faydası var?.Keşke ikramda kusur etseydikte çok kolay ölmeseydi insanlar.Diğer ülkeler gibi en ufak bir rahatsızlıkta herkes seferber olup o insanı kurtarmaya çalışsaydı.Di mi ama....

 
Toplam blog
: 23
: 551
Kayıt tarihi
: 23.05.07
 
 

Bir çok basın yayın organında yazarlık yapmaktayım. Kitap piyasasina çıkarmış olduğum 4 romanım v..