Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '08

 
Kategori
Güncel
 

Türk Lirasında değişen resimler...

Türk Lirasında değişen resimler...
 

Cumhuriyet parasına başı sarıklı Yunus Emre uygun mu?


Türk Lirasından 6 sıfır atılması suretiyle YTL olarak düzenlenen Türk parası yeniden değişerek TL kimliğine kavuşturuluyor. Mevcut banknotlara ilave olarak en büyük değerde Türk parası da artık 100 YTL yerine 200 TL olacak.

Paralar değişirken üzerindeki resimlerin de alışılmadık şekilde yenilenmesi şaşkınlık yarattı. Artık Türk Lirasının bir yüzündeki Atatürk portrelerine ilaveten arka yüzlerinde Türk ve Osmanlı bilim ve kültüründen seçilen bazı isimlerin portreleri yer alıyor.

5 TL’nin arka yüzünde Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı,
10 TL’nin arka yüzünde Ord. Prof. Dr. Cahit Arf,
20 TL’nin arka yüzünde Mimar Kemaleddin,
50 TL’nin arka yüzünde Fatma Aliye Hanım,
100 TL’nin arka yüzünde Itri,
200 TL’nin arka yüzünde Yunus Emre portreleri yer aldı.

Ord.Prof .Dr.Aydın Sayılı (1903-1993) Atatürk’ün de desteğiyle eğitim görmüş Felsefe ve Bilim Tarihi Uzmanı. Hemen herkesin cebinde bulunabilen 5 TL’nin arkasında yer aldı.

Ord.Prof.Dr.Cahit Arf (1910-1917) Dünyaca ünlü bir Türk matematikçisi. 10 TL’nin arkayüzünde yer buldu.

Mimar Kemalettin (1870-1927) Kemer Hatun ve Bebek Camii, Ankara Palas, Filibe ve Edirne Gar binaları, çeşitli Vakıf Hanlarına imza atan ünlü bir mimarımız. Portresi 20 TL’nin arka yüzünü süsleyecek.

Fatma Aliye Hanım (1862-1936) Ahmet Cevdet Paşa’nın kızı. Faik Paşa ile evlendi. Duygusal aşk temalarını işleyen romanlar yazmış olup ilk kadın romancılardandır. 50 TL’nin arka yüzü ona layık görüldü.

Itri’nin asıl adı Mustafa olup bu isim mahlasıdır. 17 yüzyıl Osmanlı şair, basteci ve hattatıdır... Padişahlardan büyük yakınlık gördü ve Mevlevi olduğu söylenmektedir. 21.yüzyıl devletimiz onu en değerli paramızın arka yüzünde Atatürk’le arka arkaya buluşturarak onurlandırdı. 100 TL’de artık Itri var.

Yunus Emre 13.yüzyıl tasavvuf şairimiz. Türk dili ve şiiri ile tasavvuf fikrinin ender simalarından. O da 200 TL’lik en değerli banknotumuzun Atatürk’ün resminin arka yüzünde onurlandırılmış.

Bazıları pek az tanınsa da kuşkusuz TL’ye resimleri yerleştirilen bu simaların tümü değerli kişilikler. Tarihimizde ve kültürümüzde yer edinmişlerdir. Ancak isabetleri çok tartışılacak gibi görünüyor. Atatürk ve tasavvuf fikri bağdaşır mı veya ne denli uyar. En değerli paraların ilk 3’ünde Osmanlı ünlü simaları konulup, daha küçük değerdeki paralara Aydın Sayılı ve Cahit Arf’ın konulması bir anlam ifade etmekte midir? Itri’nin resmini tercih eden anlayış çok daha ünlü olan Divan şairleri Fuzuli, Baki, Nef’i, Nedim, Şeyh Galip gibi isimleri sürklase etmiş midir? Pir sultan, Hacı Bektaş, Mimar Sinan ne olacak? Fatma Aliye Hanım iyi de Cumhuriyet romancısı Halide Edip kötü müdür? Ya ezilenleri ve halkını sevmekten başka suçu olmayan vatan Şairi Nazım Hikmet, Namık Kemal, Tevfik Fikret bu sıralamadan memnun kalacak mıdır? Dünyaca ünlü Gazi Yaşargil’in parada yer tutması vefatı ile mi mümkündür?

Soruları canlandıran bir değişiklik yapıldığı aşikar. Çünkü tercihler tam olarak ulusun favorileri değil.

YTL’nin arka yüzündeki İshak Paşa Sarayı, Kapadokya, Bergama, Piri Reis Haritası, Anıt Kabir, Atatürk Barajı gibi resimlerin suyu mu çıktı da bu değişime gerek görüldü? Şimdi TL’de mi siyasete alet edildi diye sormadan edemiyor insan.

 
Toplam blog
: 61
: 25799
Kayıt tarihi
: 09.07.08
 
 

Ankara'da yaşayan Afyon doğumlu, Gazetecilik Halkla İlişkiler Radyo-TV bölümü mezunuyum.. Kamuda ..