Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '07

 
Kategori
Haber
 

Türk Lokumu benzetmesi

Türk Lokumu benzetmesi
 

Avusturya'nın başkenti Viyana'daki bir sergide "Türk Lokumu" adıyla bir heykel de yer aldı. Heykel, sadece başı türbanla örtülmüş, çırılçıplak bir kadındı.

Bir sanat eserine baktığınız zaman onda bir güzellik, bir estetik yakalarsınız. Sizi bambaşka düşüncelere sevkeder ve farklı dünyalara götürür.

Çıplak kadın resim ve heykelleri de (bazıları ahlak dışı bulsa da) bu sebeple bir sanat eseri olarak sürekli yapılır ve sergilenir.

Çıplak kadın bedeninde, o kadının hangi millete mensup olduğunu gösteren işaretler var mıdır, doğrusu ben bilemiyorum.

Bu sebeple “Amerikalı kadın, İsviçreli kadın, Fransız kadın, Avusturyalı kadın” gibi bir resim veya heykel yapıldığını da hiç duymadım.

Cinsellik bağlamında Türk kadınlarının dünya çapında bir üne sahip olduklarından da haberdar değilim.

O zaman bu “Türk lokumu” benzetmesi nerden çıktı diye doğrusu merak ediyorum. Türk kadınları, Türk kadın dernekleri, bu adı taşıyan bir heykelle, Avrupa’da sergilenmiş olmalarından memnun kalmışlar mıdır, onu da bilemem.

Bildiğim bir şey varsa, her ne kadar adında Türk kelimesi geçse de, bu heykelin Türk kadınını sembolize ettiği düşünülmemektedir.

Çünkü heykelin başındaki türbanı görenler, olsa olsa bu müslüman kadını tasvir etmektedir düşüncesiyle tepkisiz kalmaktadırlar.

Gerçi tepki göstererek ne yapılabilir? Heykel sergiden kaldırılabilir. Ancak ben bir sanatçının, sanattan öteye sadece ideolojik bir duruş sergileyen böyle bir heykeli yapabilme cesareti göstermesini kabullenemiyorum.

Yalnız ne gariptir ki, içimde farklı bir his var. İster misiniz, bir musibet bin nasihate bedeldir atasözümüzdeki gibi, bu kasıtlı yapılan eylem, bizim insanlarımıza bir gerçeği göstermiş ve anlatmış olsun.

Yani, başında türban da olsa, bir kadın işte yine bildiğiniz diğer kadınlar gibi sadece bir kadındır.

Bazıları hâlâ onları uzaydan gelmiş değişik bir mahluk zannediyor da…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..