Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

13 Ekim '18

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
2618
 

Türk Mangalı Amerikan Barbeküsüne Karşı

Türk Mangalı Amerikan Barbeküsüne Karşı
 

Amerikan barbeküsü mü, Türk mangalı mı?..
Mangal Türkler'e özgü, barbekü de onun Amerikan modeli...

Birbirlerine rakip gibi görünseler de, teçhizat olarak biraz farklı olsalar da temelde aynı işlevi görüyorlar ve her ikisi de önemli bir kitleye hitap etmekte...

Bilhassa bahar ve yaz aylarının önemli iki keyfi olmakla beraber, uygun hava şartlarında kış aylarının dahi vazgeçilmezi, açık havada et ve sebze ızgarasının en önemli elemanları.

Bahçede kurulu olan emre amade barbeküde ya da şip şak kurulan mangalda, etler iştah kabartan bir şekilde suyunu akıtarak cızırdar ya hani...

Ortamın havasını değiştiren koku etrafı sararken, masa başındakiler sohbetlerini daha da koyulaştırır...


İşte Türkler'in çoğuna tanıdık gelen bu sahne, haftasonlarının olmazsa olmaz keyiflerinden birini anlatmakta...

Evde mangal ya da barbekü keyfi yaşamak isteyip de bahçesi olmayanlar ise kırları, en olmadı balkonları tercih ediyor.

Alevsiz, dumansız, kokusuz modelleri olsa da en fazla rağbet gören yine kömürlü olan klasik modeller.

Türk mangalına karşı rakip olarak Amerikan barbeküsü görülüyor...
Lâkin mangal her daim, tahtını barbeküye kaptırmamak için direniyor...

Mangalın üstünlüğü kömür-gaz savaşıyla başlıyor...
Mangalda kömür, barbeküde ise likit gaz daha yaygın...
Mangalda köfte, pirzola ve tavuk kanadı ön plana çıkıyor; barbeküde de dana eti.


Mangal ve barbeküde en önemli problemlerden biri kolesterol...
Yalnızca hayvani gıdalarda bulunan kolesterolün dozu kolaylıkla kaçabiliyor...

Bunun dışında, açık ateşte pişen etlerin sağlık üzerinde başka türlü etkileri olma olasılığı da var.

Seçiminiz ister mangal olsun, ister barbekü; dikkat edilmesi gereken detaylar da yok değil...

Şöyle ki:
* Mangalı yakmak için herhangi bir yakıcı sıvıya ihtiyaç yoktur; bu yüzden gaz vb. kullanılmamalı. Kömürleri kolayca ateşlemek için, ateşleme bacasından faydalanılmalı.

* Mangal ya da barbekü önceden ısıtılmalı. Kapakları kapatılarak 10-15 dakika ısıtılan ızgaralar pişime hazır olacaktır.

* Temizliğe özen gösterilmeli. Mangal ızgaraları pirinç bir fırça ile temizlenmeli. Bu işlem aynı zamanda, pişirilen yiyeceklerin ızgaraya yapışmasını da engelleyecektir.

* Izgara değil, pişirilecek ürünler hafifçe yağlanmalı. Zira yağ, yapışmayı önler, yiyeceğe tat ve su katarak lezzetini artırır.

* Direkt ve endirekt pişirme yöntemlerini iyi bilmek gerekir. Direkt ateş nispeten küçük, yumuşak ve pişme süresi 25 dakikanın altında olan ürünler için daha idealdir. Endirekt pişirme ise daha büyük, kalın, yağlı ve pişme süresi 25 dakikanın üzerinde olan ürünler için tavsiye edilir.

* Hava dolaşımına da dikkat edilmeli. Kömür ateşine hava gerekir. Bu yüzden, mangalın kapağı kapalı tutulmalı ancak kapağın üzerinde ve mangalın altında bulunan havalandırma yerleri açılmalı.

* Mangalın altında biriken kömürlerin düzenli olarak temizlenmesi tıkanmayı önler. Gazlı mangalların da havalanmaya ihtiyacı vardır ve gerekli olan havayı mangalın altından alırlar.

ETEM SEVİK bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 1907
Toplam yorum
: 4304
Toplam mesaj
: 437
Ort. okunma sayısı
: 2975
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster