Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '22

 
Kategori
Müzik
 

Türk müziğinin acılı kadını

Türk müzik tarihine kendisini şöhrete ulaştıran “Acıların Kadını” şarkısıyla geçen bir isim Bergen. Asıl adıyla Belgin Sarılmışer.

Onun Mersin’de başlayıp Ankara’ya, daha sonra İzmir’e uzanan hayatından birçoğumuz 1982’de kocası tarafından yüzüne kezzap attırılmasıyla haberdar olduk. Ağır şekilde yaralanan ve yoğun çabalarla sol gözü kurtarılan Bergen, birkaç yıl sonra çıkardığı ve o dönem yaklaşık iki milyon satan “Acıların Kadını” albümüyle arabeskin kraliçesi ilan edilse de bu mutluluğu uzun sürmedi. 
 
Üç yıl sonra eski kocası tarafından öldürüldüğünde yalnızca 30 yaşında genç bir kadındı. Buna rağmen kısa hayatına sığdırdığı sekiz albüm ve yüzü aşkın şarkıyla, arabesk müzik kültürü içinde kendi kulvarını yaratmakla kalmadı, bugüne dek pek çok sanatçıya ilham oldu.
 
 
 
Sahneye çıkması için yaşı büyütüldü
 
Bergen, şarkı söylemeyi o kadar çok seviyordu ki ilkokulu bitirir bitirmez birinci olarak Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü'ne girdi. İlk iki yıl piyano ve viyolonsel eğitimi aldı. Maddi imkansızlıklar sonucu okula devam edemedi, o sadece şarkı söylemek istiyordu. Okulu bıraktı, sahneye çıkmaya karar verdi. Yaşı büyütüldü sahneye çıkması için.
 
Bergen, 1977'de eğlenmek için gittiği Feyman gece kulübünde arkadaşlarının ısrarıyla sahneye çıkarak "Batsın Bu Dünya"yı seslendirdi ve kulübün sahibi İlhan Feyman'dan teklif alarak, sahnelere adım attı. İlk aşkını ve ilk acısını Yalçın isimli erkekte yaşadı. Yalçın, ona zorla tecavüz etmişti. Ancak Bergen ona aşık olmuştu. Bu aşk, Yalçın karşısına geçip onu sevmediğini, başkasıyla evleneceğini söylediği ana dek sürdü. Bergen, aşktan ilk tokadını yemişti. 
 
 
 
Ve o olay..
 
“Üç gün sonra bütün gazeteler senden bahsedecek” cümlesi. Öyle de oldu. Sanatçı Bergen, yüzüne fırlatılan bir kova kezzapla iki gözünü de kaybetti. Bütün gazeteler acıklı hikâyesini yazdı o dönem. Her şeye rağmen ayağa kalktı zorlu 45 gün yara tedavi sürecinin ardından; bir gözü görme yetisini geri kazandı. Ancak yüzünün yarısı artık yaralıydı.
 
Kezzaplı saldırı sonrası Bergen'e gönüllü olarak yardım eden isimlerden biriydi Prof. Dr. Onur Erol. 80‘li yıllarda Hacettepe Tıp Fakültesi’nde görev yapan Erol, yıllar sonra ‘Çok üzüldük, ağladık’ diyerek anlatacağı bir haberle karşılaşacak ve tüm dikkatini ona verecekti: Şarkıcı Bergen’in suratına kezzap atılmıştı. Erol, hastasının durumunu tarif etti; “En az üç kez ameliyat ettiğimi hatırlıyorum onu. Çünkü dokuların iyileşmesi, olgunlaşması aylar sürer bu tip yanıklarda. Zımparalama yöntemiyle Bergen’in derilerini soymuştuk. Sağ gözü çıkmıştı, kapakları kapanmıyordu. Sonradan eklenecek protez için göz çukuru yaptım. Burun kanatları yok olmuştu, oraya kıkırdaklar kondu. Yüzüne kalçasından deri eklendi.“
 
Şöhreti artık Türkiye sınırlarını aşmıştı. Yurtdışı turnelerine çıkıyor, sahne aldığı yerlerde izdiham oluyordu. Bülent Ersoy, İbrahim Tatlıses gibi dönemin çok ünlü yıldızlarıyla aynı sahneyi paylaşıyordu. 1986'nın sonlarında yaptığı "Acıların Kadını" albümüyle ise büyük ün kazandı. Acıların Kadını 1 milyondan fazla sattı. Albümün gördüğü ilgi üzerine, sanatçıya 1987'de "1986 Yılı Albümü En Çok Satan Arabesk Kadın Sanatçı" unvanıyla Altın Plak ve Altın Kaset ödülü verildi. Sanat yaşamı boyunca; Sen Affetsen Ben Affetmem, Kader Diyemezsin, Benim İçin Üzülme, Elimde Duran Fotoğrafın, Neden Dönmesin?, gibi akıllarda yer alan pek çok şarkı bıraktı. 1989'da vefatından önce son albümü "Yıllar Affetmez"i yayınlamıştı.
 
 
 
Günümüz..
 
Şimdilerde ise; Bergen’in hayat hikayesini anlatan “Bergen” filmi geçtiğimiz hafta vizyona girdi. Film ile birlikte, “Bergen’e Saygı” albümü de bu hafta yayınlandı. Albümde 8 şarkıcı, kendi müzik tarzında Bergen’in unutulmaz 8 şarkısını seslendirdi. 
 
Filmin yapımcılığını üstlenen Orchestra Content ve Bergen’in ailesi, şarkıları seslendiren bütün sanatçıların gönüllü olarak albümde yer aldıklarını ve albümün gelirinin tamamını Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’ne bağışlama kararı aldıklarını belirtti. Bergen’e Saygı albümünde yer alacak ünlü sanatçılar ise şöyle: Bade Derinöz, Ceylan Ertem, Derya Uluğ, Feride Hilal Akın, Gülşen, Jehan Barbur, Melek Mosso ve Melike Şahin. Albümde en çok beğendiğim yorum ise; Derya Uluğ'nun "Canım Dediklerim" oldu. Bade Derinöz ve Melek Mosso'nun karakteristik vokalleri de albüme renk katmış. Kısacık ömrüne koca bir yaşanmışlıklar sığdıran Bergen'e her şeye rağmen müziğe katkıları için teşekkür ederiz.
 
 
 
furkancanhazar@gmail.com
 

 

 
 
Toplam blog
: 140
: 151
Kayıt tarihi
: 20.08.16
 
 

Popular Culture ..