Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '11

 
Kategori
Yurtdışı Eğitim
 

Türk öğrencilerin Essay yazarken yaptıkları 5 büyük hata

Türk öğrencilerin Essay yazarken yaptıkları 5 büyük hata
 

Essay Hataları - Essay yazımı


Yurtdışında lisans, mba, master ya da doktora programlarına başvururken öğrencilerden belli başlıklarda essay yani tam karşılığına denk gelmese de Türkçe kompozisyon denilen yazılar yazması istenilir.  

Geçtiğimiz 3 ay boyunca tam tamına 117 essay kontrol ettim. Kontrol ettim derken İngilizcelerini kontrol ettim sanmayın. O konu beni aşar. Bu işin uzmanları ayrı. Benim uzmanlığım ise essayleri okul kabul komitesi gözüyle değerlendirebilmem. Geçtiğimiz senelerde kontrol ettiğim essaylerde daha farklı hatalarla karşılaşıyordum. Sadece öğrenci ismini değiştirerek aynı yazılmış essayler, sorulan soruluyla ilişkisi olmayan farklı anlamdaki yazılar vs. Bu sene ise ortak 10 büyük stratejik hatayla karşılaştım.  

1. Eksikliklerinizin nedenlerini açıklayacağınız yer bu essayler değil: Not ortalaması düşüklüğü, TOEFL, GMAT , GRE gibi sınav sonuçlarının düşüklüğü gibi eksi hissettiğiniz noktalar için açıklama yapılacak yer bu esayler değil. O eksiklerinizin nedenleri başka türlü açıklayacaksınız.  

2. Okulu övmeyin lütfen : “Sizin gibi harika bir okula başvurmak….”, “Dünyanın bir numaralı okulu olan XXXXX başvurmak benim için bir şereftir”. Bu cümleler her yıl olduğu gibi bu yıl da kontrol ettiğim essayler arasında var. Üniversiteler ne kadar iyi olduklarını hâlihazırda biliyorlar. Onlar sizin ne kadar iyi olduğunuzu anlamaya çalışıyorlar. Şunu yapın: Okulu övmeyin. Kendiniz hakkında cümleler kurun.  

3. Okulun size ne katacağını değil SİZİN okula ne katacağını yazın: Kariyer hedeflerinize ulaşmak için bu okulun ne kadar faydalı olduğu, istediğiniz yegâne bölümün bu okulda var olduğunu, uluslar arası öğrenci çeşitliliği ile size farklı bakış açıları kazandıracağını yazmayın. Üniversiteler bunları biliyorlar öyle değil mi? Onların istediği okullarına SEN ne katabilirsin? Şunu yapabilirsiniz: Sizin okula katabileceğiniz özelliklerinizi sıralayıp en önemli gördüklerinizi yazabilirsiniz.  

4. Resumedeki aynı bilgiyi kullanmayın: Arkadaşlar resumede verdiğiniz bilgiler çok önemli. Haklısınız. Ama aynı bilgiyi essayde yazmanın hiç faydası yok. Essaylerinizi okuyan kabul komitesi bu essaylerde sizinle ilgili farklı noktaları görmeyi istiyorlar. Şunu Yapabilirsiniz: Resumenizi tekrar kontrol edin. Essayinizde verilen bilgilerin dışında bilgilerinizi koymaya çalışın.  

5. Not ortalamanızı essaye yerleştirmeye gerek yok: GPA dediğimiz not ortalamanız zaten okuldan aldığınız transcriptte var. Üstelik başvuru formunda da size soruldu ve siz cevapladınız. Not ortalamanızı çok iyi bile olsa essayde sürekli vurgulamanın anlamı yok. Essaylerde kabul komitesi notlarınızı değil sizi arıyor. Sizi tanımaya çalışıyor. Başvuru formunda yazamadığınız belirtemediğiniz noktaları anlamaya çalışıyor. Şunu Yapabilirsiniz: Essayinizi gözden geçirin. Not ortalaması gibi başvuru formunda belirttiğiniz bilgilerin tekrarı varsa onları çıkarıp anlatmadığınız yönleri , bilgileri koyun.  

Essay ile İlgili diğer başlıklar: 

>> Essay Yazma - Writing Essay 

>> Essay Topics - Essay Başlıkları 

>> Essay Örnekleri - Essay Examples 

>> Essay (Kompozisyon) yazmanın 6 püf noktası 

Işıl Tabağ  

www.okulariyoruz.biz 

Resim Kaynak: dominatethegmat.com  

 
Toplam blog
: 189
: 6400
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Endüstri Mühendisi olan Işıl Tabağ, Avrupa Okullar Birliği görevinden sonra 1998 yılından bu yana..