Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '15

 
Kategori
Edebiyat
 

Türk Öykü-Hikayeciliğinin Yalçın Kayası, Sait Faik Abasıyanık Usta'ya saygı ile...

Türk Öykü-Hikayeciliğinin Yalçın Kayası, Sait Faik Abasıyanık Usta'ya saygı ile...
 

11 Mayıs 1954 - Sait Faik Abasıyanık ustamıza saygı ile...

Türk Hikayeciliğinin Ömer Seyfettin ile beraber en önde gelen isimlerinden biridir. Ayrıca Modern Türk öykücülüğün de babası kabul edilir.

Sait Faik Usta; kendi öz dilini geliştirirken dünya edebiyatını da çok yakından incelemiş, özellikle de yazdığı öykü kitaplarında; hikaye alanında klasikleşen toplum öykülerinin dışında, bireylerin zaman ve mekana karşı duruşlarını ortaya çıkarak bir anlayışı benimsemiş ve katmıştır.

Günümüzde "Şehrin Varoşları" kavramının da ilk kez Sait Faik Usta'nın öykülerinde ön plan çıktığını görmekteyiz. Edebiyat araştırmacılarının; Türk Edebiyatına özellikle öykü dalında yaptığı katkılarla Türk edebiyatında bir dönüm noktası saydığı Sait Faik Usta; halkın içinde olmayı, onların yaşam tarzlarını velhasıl teneffüs ettikleri her şeylerle ilgilenmiş, bu yüzden belli bir edebi kalıp içinde kalmamıştır.

Yazdığı şiirlerini tek şiir kitabı olan "Şimdi Sevişme Vakti" (1953) yayımlayan                         Sait Faik Abasıyanık Usta ile Rahmetli Babam Ahmet Tombul'un da (1946-54) yılları arası Beyoğlu Çiçek Pasajı'nda başlayıp, Şişli- Osmanbey deki oturduğu (daha sonraları Burgazada'da yaşamaya başlamıştır) çok eskiler dayanan bir samimi dostlukları olduğunu, Babam Rahmetli defalarca bana söylemiş, örnekler vermiştir.

11 Mayıs 1954 de Burgazada'da ölmüş,  Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilmiştir.               Mevlam Rahmet etsin....



 
Toplam blog
: 741
: 219
Kayıt tarihi
: 06.12.09
 
 

Aslen Şebinkarahisar-Alişar Köyü-Killik Mahallesi İmamlar (Çakmaklar) Sülalesine mensup olan Şair..