Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '19

 
Kategori
Kitap
 

Türk Savaşları, Türk Büyükleri

KİTAPLAR ARASINDA:
“TÜRK SAVAŞLARI ve TÜRK BÜYÜKLERİ “

 Zaman zaman bana Anadolu’nun değişik yerlerinden gazeteler, dergiler ve kitaplar geliyor.  Ben de bunları okuyor, not alıyor fazla olanları bir başka arkadaşıma gönderiyorum.  Paylaşmak güzeldir. Özellikle köy okulları benim tercihimdir.  Bana gelen kitaplar veya dergilerden de kimi zaman bu köşemde tanıtmaya çaba gösteriyorum.

“Türk Savaşları ve Türk Büyükleri “ ( Manzum Tarih)  asker şairlerimizden Emekli Tank Albay Enver Tunçalp’ın bir eseridir.  Enver Tunçalp şu anda yok aramızda.  O şimdi öbür âlemde huzur içinde uyuyor. Mekanı cennet olsun.

Enver Tunçalp, 1913 yılında Preveze’de doğdu. Babası Preveze müftüsü İsmail Hakkı Efendi idi. Şair Enver Tunçalp, Mudanya Şükrü Çavuş İlkokulu’nu bitirdikten sonra  Bursa  Asker lisesinde okudu. Maltepe Askeri Lisesi’nden mezun oldu. (1932),  İstanbul Harp Okulu’nu 1934 yılında başarıyla bitirdi. Uzun yıllar Türk Silahlı Kuvvetlerimizde görev yaptı. Askerlik hayatında Gazi M. Kemal Atatürk’ten imzalı üç adet Manevra hatıra madalyasını alan bir komutandı. 1992 yılında anamızdan ayrıldı.  Evli ve üç çocuk babası idi.

Şu anda elimde bulunan  şairin “Türk Savaşları ve Türk Büyükleri ( Manzum Tarih)   şiirler  kitabını vefalı  çocukları Serpil Kanıa,  Prof. Dr. Seçil Tunçalp ve Zafer Sevil Tunçalp tarafından    hazırlanıp Türk edebiyatına kazandırmışlardır.  İyide etmişlerdir. Ellerine, yüreklerine sağlık. Adı geçen eserin eser Ankara’da  Yıldızlar Yayıncılık 2018 yılında yayınlanmıştır. Tertemiz bir baskısı olup 312 sayfadır.

Tarihini,  ulusunu, vatanını çok seven ve milli değerlerimize değer  veren  şair Enver Tunçalp  'ı  rahmetle ve saygıyla anıyor, " Rahmetle  Anarım Atalarımı”  başlıklı şiirinde aynen şöyle der:

Hepsinin amacı Türklük ve vatan
Milli varlığıma zaferler katan
Bir tarih yaratmış, dillere destan
Rahmetle anarım atalarımı

Oğuzhan, Atilla, Alparslan gibi
İbni Sina, Yunus, Levni, Farabi
Mevlana, Nasreddin, ilim sahibi
Rahmetle anarım atalarımı.

Yıldırım ve Yavuz, büyük Cengiz Han
Türk geliyor diye, titremiş cihan
Ak Şemseddin, Hacı Bektaş bir burhan
Rahmetle anarım atalarımı…

E. Tunçlap’ın sağlığında onunla haberleşiyor. Hatta birkaç kez Ankara’da bir araya gelmiştik.  Kitapların çoğu imzalı olarak bana armağan etmişlerdir.  Eserlerinden bazıları: Trakya Türküleri (1941), Şaşkın Bakışlar (1944),Tank Tanıma Klavuzu (1945), Sümer’in Ölümü( 1947),Tanrıya Dualar (1947), Türküm Ne Mutlu Bana ( 1948),Manzum Buhari Şerif  (1- 1950), Manzum Buhari Şerif ( 2-1950),  Ramazanın Kutsiyeti ve Oruç (1957),  Hz. Muhammed ve Dört Arkadaşı (1958),  Gaziantep’in Halkı ( 1958), Allah’ın Güzel İsimleri (1960), İslam’da Mutlu Günler ( 1960),Milli Misak ( 1965), Türklük ve Türkiye Sevgisi (1968), Manzum Kitabeler (1971), Çiçek Açan Seccade (1972 1972), Kışladan Sesler (1973), Cumhuriyetin 50.Yıl Destanı ( 1973), İnandım İman Ettim (1974), Bestesiz Güfteler (1976), Bağlıyız Atatürk’e 1981), Yurtta Sulh Cihanda Sulh (1986),  Kerbela Destanı ( 2010), Manzum Nasrettin Hoca Fıkraları ( 2014) ve Manzum Allah Sevgisi  ( 2016 )  gibi kitaplarından bazılarıdır. Son üç eseri vefalı evlatları tarafından yayımlanmıştır.   

Adı geçen şiir kitabında yer alan manzum şiirlerden bazıları şunlardır: Oğuz han, Attila, Farabi, İbni Sina, Karsın Tarihi, Alp Arslan ve Malazgirt, Malazgirt Zaferi, Büyük Zafer Destanı, Malazgirt  Ruhu, Kaşgarlı Mahmut, Kılıçarslan, Cengiz Han, Mevlana, Karamanlıoğlu Mehmet Bey, Nasreddin Hoca, Ertuğrul Bey, Yunus Emre, Yıldırım Beyazıt, AKşemseddin, İkinci Kosova Savaşı, Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un Fethi, Ayasofya, Otlukbeli Savaşı, Çaldıran, Gazi Osman Paşa, Mehmet Akif Ersoy, Koca Yusuf, Çanakkale Geçilmez, Mustafa Kemal, M. Kemal Anafartalar’da, Mondros Mütarekesi, 26 Ağustos Dumlupınar, İzmir’in Kurtuluşu,  Kıbrıs Barış Harekatı,  Türk Uçakları, Komandolar, Tank ve Zırhlı Birlikler,Türk Ordusuna Övgü ve Kore Savaşı gibi    kitapta  yer alan manzum şiirlerden bazılardır.

Sevgili Enver Tunçalp’ın vefatından sonra onun “Türk Savaşları ve Türk Büyükleri” (Manzum Tarih)  ile ilgili şiirlerini bir kitapta toplayıp günışığına çıkarmalarına sonsuz sevindim. Allah böylesine hayırlı, vefalı evlatları herkese nasip etsin. Onları yürekten kutluyorum.

Bu değerli kitabı öğretmen ve öğrencilerimize tavsiye ediyorum.  Milli Eğitim Bakanlığı yerinde olsaydım bu kitaptan   bir miktar alır tüm   orta dereceli okullarımıza ve halk  kütüphanelerimize     dağıtımını sağlardım.

Sevgili Enver Tunçalp’ın vefatının 27. Yılında bir daha saygıyla ve rahmetle anıyor sözlerimi kitapta yer alan bir şiiriyle bağlamak istiyorum.

 

ÇANAKKALE’DE TOPRAK KONUŞUR

Ezan okunurken, seher zamanı,
Seccade, teşbih ve şafak konuşur
Çanakkale duyar, her Müslümanı,
Her evde tu tutuşan, ocak konuşur.

Tarihi bir destan, mevcut temelde,
Zafer duygusuyla, yoğrulmuş belde,
Şüheda merkezi Çanakkale’de
Köyler sohbet eder, bucak konuşur

Denizin dibinde sürüyor savaş,
Dağda selam verir, insana her taş,
Kulağını aç da, dinle arkadaş,
Ekinler, ağaçlar, yaprak konuşur.

Kuşların nağmesi milli ülküden,
Şerefli bir mazi, gözlerden tüten,
Bazen toptan, bazen kanlı süngüden,
Şeref madalyalı sancak konuşur.


Oturduğum yerden sesler duyarsın,
Fatihalar okur, adak adarsın,
Çanakkale’de sen, bu sesle varsın,
Çanakkale’mizde toprak konuşur.

                               Enver TUNÇALP
                           
    Türk Savaşları ve 
                          Türk Büyükleri (Manzum Tarih)
                    Yıldızlar Yayıncılık Ankara 2018.s.193


 

Abdülkadir  GÜLER
   16.03.2019  SÖKE
 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..