Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Türk Şiirinin Başkenti Elazığ'da 16. Hazar Şiir Akşamları

TÜRK ŞİİRNİN BAŞKENTİ ELAZIĞ’DA ŞAİRLERİN BULUŞMASI

Türk şiirinin başkenti olarak tanımlanan Elazığ, 1992’den bu yana Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarını düzenleniyor. Bu yüzden doğunun güzel şehirlerinden biri olan Elazığ, Türk Şiirinin başkenti olarak anılmış oluyor. Bu yıl yine 6–7–8 Kasım 2008 tarihleri arasında 16.Uluslararası Hazar Şiir Akşamları geçmiş yıllarda olduğu gibi görkemli törenlerle bir kez daha gerçekleştirildi.

Geçen yılki 15. Hazar Şiir akşamları dünyanın en büyük yazarı, sanat ve kültür adamı Kırgızistanlı Cengiz AYTMATOV’a adına düzenlenmişti. O’nu 10 Haziran 2007’de kaybettik. Eserleri 154 dile çevrilmişti. Türk dünyasının bilge yazarı idi. “Toprak Ana, Selvi Boylum Al Yazmalım, Gün Uzar Yüz Yıl olur, Cemile “ gibi eserleri Türk sinemasında da beyaz perde yer almıştı. Elazığ Belediyesi’nin almış olduğu bir Meclis kararıyla adı bir parka verildi. 24 -26 Ekim 2007’de 15. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’nda “Türk Dünyası Hizmet Ödülü“ ile onurlandırılmıştı. O’nu da burada rahmetle anıyorum. Eserleriyle dünya edebiyatı içinde yer alan sanat ve kültür dünyasında iz bırakanlardandı, Onun adına şanına yakışır yine büyük törenler yapılmıştı.

Bu yılki 16. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları Azerbaycanlı ünlü şairlerinden Bahtiyar Vahapzâde’nin onuruna düzenlendi. Bahtiyar Vahapzâde rahatsız olduğu için törenlere katılamamıştı..

Bu programa yerli ve yabancı bilim adamları, şairler, ozanlar ve müzisyenleri katılmıştı. Bu şiir etkinliğinde 32 şair yer almıştı. Genel olarak Orta Asya Türki Cumhuriyetlerinden gelen şairlerimizden hemen akıma gelenleri yazıyorum: Cengiz Ali Ağaoğlu- Azerbaycan, Omar Sultanov- Kırgızistan, Çulpan Zaripova- Tataristan, Muhtar Şahanov- Kazakistan, Dilaver Osman- Kırım, Miraziz Azam- Özbekistan, Zelimhan Yakup- Azerbaycan, Elhan Karahanlı-Azerbaycan- Oğulabat Rustamova-Türkmenistan, Nizami Musayev- Azerbaycan, Fazılbek Mustanov – Kazakistan, Tanagöz İlyasova-Kazakistan, Sadık Gavayev- Kırgızistan, Asif Rüskemli Azerbaycan, Pervane Memedova _Azerbaycan, Fazılbek Mustanova-Kazakistan, Darhan Hıdıraliyev - Kazakistan, Taner Güçlütürk-Kosova, . Bunlardan başka Kerkük’ten Timur Abdülaziz Bayatlı, Gülmülcine’den İbrahim Baltalı, Kıbrıs KKTC’den Şirin Zaferyıldızı, Bulgaristan’dan Naim Ömer Bakoğlu, Türkiye’den ise katılan şairlerimiz: Yavuz Bülent Bakiler, Cemal Safi, Yahya Akengin, Abdullah Satoğlu, İlter Yeşilay, Ali Akbaş, Ahmet Tevfik Ozan, Hadi Önal, Hüseyin Peker, Günerkan Aydoğmuş, R.Mithat Yılmaz, Hüseyin Alemdar, İsmail Özmel, Şemsettin Küzeci katılmışlardı.

16. Hazar Şiir Akşamlarına Sanat ve Kültür dergileri adına katılanlar ise, Türk Edebiyatı- Bahtiyar, Aslan, Erciyes Nevzat Türkten, Kardeş Kalemler- Ali Akbaş, Kardaşlık- Şemsettin Küzeci, Mavi - Mehmet Kara, Berceste- Bekir Oğuzbaşaran, Çemen –Alim Gerçel, Akpınar- İsmail Özmel, Nedim Bakırcı, Kümbet_ Mehmet Emin Ulu, Bizim Külliye - Nazım Payam, Sarızeybek ve Bizim Ece Adına bu satırların yazarı Abdülkadir Güler, Azerbaycan’dan AZ.TV. Zernişan Azayeva, Müşfik Kasımov, 525. Gazeti- adına da Yaşar Aliye katılmıştı.

Bu kültür etkinliğe de Kültür ve Turizm Bakamınız Ertuğrul Günay’de onur konuğu olarak katılmışlardı. Şölene katılanlar Elazığ’ın en gözde otellerinden biri olan Akgün Elazığ Oteli’nde ağırlandılar. Tertemiz, dört dörtlük bir oteli idi. Çalışkan, güler yüzlü, sevgiyle hizmet veren derli, toplu personeli vardı. Organize planlı bir şekilde hazırlanmıştı. Organizasyonu kusursuzdu. Özellikle Koordinatör M. Şener Bulut’un çalışmaları diyalogu son derece başarılı idi. Katılan konuklarla tek tek ilgileniyordu. Her şey saat gibi işliyordu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk Yüksek Kurumu, Başkanlığı, Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi Başkanlığı, Fırat Üniversitesi Rektörlüğü ve çok sayıda gönüllü sivil ve toplum kuruluşlarının birlikte hazırladıkları 16.Hazar Şiir Akşamları hiçbir aksama olmadan düzenli bir şekilde gerçekleşti.

Törenin açılışında Elazığ Valisi Muammer Muşmal şöyle diyordu: “Azerbaycan özgürlük hareketinin öncüsü, Türkçenin aşığı, eserleri çeşitli dillere çevrilen ve zevkle okunan İstiklâl nişanı ödüllü Bahtiyar Vahapzâde ile birlikte Elazığ’da gerçekleştirmeye çalıştığımız 16. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları Kasım ayının ilk haftasında aynı hilâli taşıyan, aynı görüşleri paylaşan iki ülkenin kucaklaşmasına hep birlikte şahit olduk. Bu büyük buluşmada elbette ki Azerbaycan ve Türkiye ile sınırlı değil. İnsan ruhunun yaradılışından getirdiği güzellikleri birlikte yaşıyoruz. Elazığ’ımıza şeref veren bizlere kadar zahmet edip Kazakistanlı, Kırgızistanlı, Özbekistanlı, Türkmenistanlı, Tataristanlı, Kırımlı, Kerküklü, Kıbrıslı, kardeşlerimiz ve Hazarın görkemli toyunda bizleri yalnız bırakmayan bu saygılı değerli konuklarla birlikte, Batı Trakya’dan, Bulgaristan’dan ve Kosova’dan, Gümülcine’den gelen kardeşlerimizle burada hep birlikte hasret gidermiş olduk. Elazığ yeniden Türk dünyasından gelen gönül mimarları ile mutluluk yaşayacaktır. Tüm katılanlara huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyorum., hoş geldiniz “ dedikten sonra şiirsel bir anlatımla sözlerini şöyle tamamlıyordu:

“Türk kültür tarihine yeni sayfaların yazılacağı bu kutlu günlerde, Türk dünyasının ve ülkemizin yetiştirdiği şairlerle kol kola girerek şiir yudumlamak ne güzel bir duygu..Düşünce ve dünyamızı süsleyen yazarlarla birlikte yeni ufuklar keşfetmek, Türk ülkelerinden bu anlamlı organizasyonda yer alanlarla birlikte aynı duygu atmosferini solumak ne muhteşem bir güzellik..

İnanıyoruz ki Türk Edebiyatı, Türk sanatı 16.Uluslararası Hazar Şiir Akşamları İle var olan güzelliklerine yenilerini katmanın yanı sıra güç de kazanacaktır. Ben Elazığ valisi olarak, bizi kendi köklerimizle buluşturan ve Türk dünyasının bu birlikteliğine hizmet edenleri kutluyor, nice Hazar Şiir Akşamlarına diyorum “ diyerek özlü ve manidar bir konuşma yaptı.

Elazığ’ın çalışkan ve konuksever insanlarından biri olan aynı zamanda bir öğretmen olan Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Salmandoğlu makamına yaptığımız ziyaret sırasında gün anlamına uygun özetle şöyle diyordu: Elazığ olarak, yıllardır şairle şiir dostları, aşkla maşuku buluşturmanın heyecanını yaşıyoruz. Kültürün, sanatın ve edebiyatın beşiği olan Elazığ, 16 yıldır Türk dünyasına şair, yazar ve düşüncelerini ağırlamanın haklı sevincini yaşıyor, Türkiye ve Türk Dünyasının Şair-yazarının bir araya geldiği 16. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, bu yıl da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi oldukça verimli ve coşkulu bir şekilde gerçekleşecektir. Sizinle birlikte buluşmanın, bir araya gelmenin sevincini yaşıyoruz. .

Hazar şiir akşamları, panel, şiir sohbetleri, bilimsel toplantılarla geniş kapsamlı bir etkinliktir. Bu yönü ile sadece bölgemizin değil, aynı zamanda ülkemizin de örnek bir kültür etkinliğidir. Bu durum her yönüyle her Elazığlıyı bahtiyar etmiştir. Hazar Şiir Akşamları, Türk Dünyasının birlik ruhunu daha da güçlendirecektir.

Ben Elazığ Belediye Başkanı olarak Elazığ ve Elazığlılar adına ülkemizin ve ülke dışından şiirin başkenti olan Elazığ’ımıza teşrif eden, onur veren söz sultanlarına hoş geldiniz, diyor, Bu büyük organizasyonun gerçekleşmesine vesile olanlara teşekkür ediyorum “dedi.

16. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları sadece şairlerin şiir okumalarıyla gerçekleşmedi. Çok zengin bir program hazırlanmıştı. Programın sadece başlıklarını yazıyorum: Resmi Kabullerden sonra Elazığ gezisi, Harput şehri, Keban Barajı, Hazar Gölü ve çevresi. Keban Barajında, yaklaşık 34 yıl önce kaleme aldığım “KEBAN TÜRKÜSÜ” başlıklı şiirimi tam Keban Barajının olduğu yerde bu şiiri okumak bana, yıllardan sonra nasip oldu. Burada şiir okumama çağrıda bulunan sevgili M.Şener Bulut’ ve Keban Belediye Başkanına teşekkürlerimi sunmadan geçmeyeceğim. Daha sonra 16.Hazar Şiir Akşamları açılış konseri, Azerbaycan Mugan Türküsü Üçlüsü, Bahtiyar Vahapzâde’nin Şiirlerinden örnekler, 07 Kasım 2008 Cumana günü içinde yer alan programlar bir hayli zengindi.: Kendimize dönmek, Ölümünün 50.Yılında Yahya Kemal, Kıbrıs’ta Türk Şiiri, Azerbaycan Hal Müziği, Türkçe Benim Ses Bayrağım e Şair Fazıl Hüsnü Dağlarca Dünya ve Bu günü Irak Türkmen Edebiyatı, Şiir Sohbetleri, Bugünkü Kazakistan. 21 Yüz yılın ilk çeyreğinde Türkiye ve Türk Dünyası, Bugünkü Azerbaycan Şiiri üzerine konuşmalar yapıldı.

16. HAZAR ŞİİR AKŞAMLARINDA

TÜRK ŞİİRİ İLÇELERE TAŞINDI.

16.Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’nda bu yıl geçmiş yıllara oranla değişik ve yerinde iyi bir karar alınmıştı. Bu programın kapsamında yer alan ve davet edilen şairler belli gruplar halinde 07 Kasım 2008 Cuma günü sabahında otolarla ilçelere taşındılar. Sırasıyla yazıyorum: Palu, Kovancılar, Karakoçan, Sivrice, Maden, Ağın, Keban, Baskil, Alacakaya, Arıcak, gibi ilçelerde bir program çerçevesinde gerçekleştirildi.Şairler buluşmasında ilçenin belli bir salonunda halka, öğrencilere açık yapıldı.İlçenin kaymakamı, belediye başkanı, . Garnizon Komutanı, ilçe Milli Eğitim Müdürü, ilçe protokolü, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar izledi, karşılıklı bir kültür alışverişi yapıldı. Türk şiiri yaşatıldı. Hazar’dan Hazar’a ve Elazığ’dan tüm ilçelere ulaşıldı. İlçelerden şairlerin buluşması çevrede memnuniyetle karşılandı. Öğrencilerin bizlerle tanışması takdire değerdi. Kovancılarda İlçe kaymakamı, İlçe Milli Eğitim Müdürü öğretmen ve öğrenciler bizlere fazlasıyla konukseverlik örneğini gösterdiler. Bizim şansımıza Kovancılar İmam Hatip Lisesi düşmüştü. Grubumuzda kimler vardı? Not olarak yazıyorum: Grubumuzun oturum başkanı Elazığ’ın eski Belediye başkanı Eğitimci, şair ve yazar Sayın Şükrü Kacar’dı. Konuşmacılar: Naim Ömer Bakoğlu (Bulgaristan), Mehmet Emin Ulu (Tokat ), İnsan Nazik, Hüseyin Poyraz ( Elazığ ) ve bendeniz Abdülkadir Güler ( Aydın- Söke )’den katılmıştım. Başkanımız Sayın Şükrü kacar kısa ve özlü bir konuşma yaptı, ilçe Milli Eğitim Müdürü ve okul müdürü kısa birer konuşmayla bizlere hoş geldiniz “ dediler. Bizlerde sırasıyla önce kısaca kendimizi tanıttık ve sonra üçer şiirle sözlerimizi bağladık. Kovancılardan da öğretmen ve öğrencilerden de şiirleriyle bizlere katıldılar. Heyecan dolu bir şiir buluşması oldu. Öğle vakti İlçe kaymakamı, ilçe Milli Eğitim Müdürü, okul Müdürü ve birkaç öğretmenle birlikte kovancılarda lüks denebilecek birinci sınıf bir lokantada ( restaurant )’ta öğle yemeğini birlikte yedik. İlçenin kaymakamı genç bir kaymakamdı, aynı zamanda Kırşehirli olunca sohbetimiz derinleşti. Çünkü benim de bir yanım Kırşehirlidir. Okuduğumuz şiirler arasında Kırşehir’in ünlü halk ozanı Şemsi Yastıman’ı da ( 1923- Haziran 1994) yâd ederek iki dörtlükle anmış olduk: “ Ölmez sağ olursam, bu yaz inşallah / Sılayı bir daha görmek istiyom / Çuğuna varınca ya akşam, sabah / Topraklara yüzüm sürmek İstiyom . Kaman’ı, Mucur’u, Çiçekdağı’nı / Kındap dinekbağı , özbağı’nı , / Köylü , kentli, hastasını , sağını, / Görüp bir muhabbet kurmak istiyorum. Ben bunları okuyunca ilçe kaymakamı fazlasıyla sevinmişti.

08, Kasım 2008 Cumartesi günü Eski Belediye Önünden Öğretmenler Evine doğru yürüyüş yapıldı. Yine günün anlamına uygun konuşmalar sunuldu. Gece Elazığ Musikisi, özellikle Elazığlı ünlü değerli sanatçı türkücü Esat Kabaklı’ nın konseriyle Şiir akşamları kapanış töreni gerçekleşti. Esat Kabaklı ile bir ara salonda çay içerken bir sohbetimiz oldu, cana yakın, sıcakkanlı, gerçek anlamıyla okuduğu türküleri yaşayan bir sanatçı dolarak tanımam beni son derece memnun etti. Her şey mükemmeldi. Yürüyüşe şairler, yazarlar, bürokratlar Elazığ halkı, öğretmenler ve öğrenciler mehteran takımı ve Elazığ Halk oyunlarıyla geniş çapta bir şölen düzenlendi. Şair Bahtiyar Vahapzade adını taşıyan bir caddeye adı verildi, açılışı Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay tarafından açılışı yapıldı. Elazığlıları tebrik ederek hayırlı olsun dileğinde bulundu.

SONUÇ olarak, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda, 16.Uluslararası Hazar Şiir Akşamları Türk dünyası şairlerini, yazarlarını ve bilim adamlarını izleyenlere zengin ve kalıcı bir programla bir araya getirmenin mutluluğunu yaşattı.. Hazırlanan program amacına ulaştı kanısındayım. Yararlı ve başarılı oldu. Başta destek veren Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay’a, Fırat Üniversitesi Rektörlüğüne, Elazığ Valisi Sayın Muammer Muşmal’a, Belediye Başkanı Sayın Süleyman Salmanoğlu’na, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne, ELESKAV ( Elazığ, Eğitim, Sanat, Kültür, Araştırma Tanıtım ve Hizmet Vakfı ) mensuplarına, katkıda bulunan özel ve tüzel kuruluşlara, konuksever Elazığ halkına ve özellikle bu etkinlik boyunca gece, gündüz denemeden ve hiç yanımızdan ayrılmayan Manas Yayıncılık Koordinatörü sevgili M.Şener Bulut’a ve hizmet veren; yakın ilgileriyle bizi hiç yalnız bırakmayan değerli dostlarımızdan Sayın Şükrü Kacar, Şükrü Baş, R.Mithat Yılmaz, Bedrettin Keleştimur, Günerkan Aydoğmuş, Mahir Gürbüz, Hüseyin Poyraz ve Yurdal Demirel Beylere ayrı ayrı teşekkürlerimi, sunuyor, gelecek yıllar için başarı, sağlık ve aydınlık dolu yarınlar diliyorum.

Sözleri Azerbaycanlı şair Bahtiyar Vahapzâde’nin bir şiiriyle bağlamak istiyorum ve de O’na acil şifalar diliyorum:

Ah! Veten hissinden böyük hiss hanı?

Ömrünü gürbetde keçirmeyen kes

Bu hissin gücünü bekle de bilmez!

……………………………………

Demek ki, sevirem men vetenimi

Çoh azdır “ Veteni sevirem” demek

Vetenin yolunda babalar kimi

Canını, ganını veresen gerek

Yerdirir, içirir, geydirir bizi

Heyatımız boyu bu ana torpah

Neçin bu dünyaya geldiğimizi

Bizse düşünmürük yalnız birkere

Vetenin gışından be’zen usanır

Yayından gaçırıp yaylag yerlere

Ele ki, vetenden ayrılırıg biz,

Vetençin gışgırır üreklerimiz. ( 1 )

Bahtiyar Vahapzâde.

1 ) Fırat Haber, Fırat Üniversitesi Aylık Haber Gazetesi,

Yıl:24, sayı:216 / Kasım 2008..s.5

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..