Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '09

 
Kategori
Sinema
 

Türk Sineması'nın ilk seks açılımı: Sermet Serdengeçti

Türk Sineması'nın ilk seks açılımı: Sermet Serdengeçti
 

tokmak-nuri


Sermet Serdengeçti kimdir? Tanıyor musunuz? Yaşı 40 üzeri olanlar çok iyi tanıyacaktır. Bir zamanların unutulmaz ismine ait bilgileri şimdilerde internette bile bulmak çok zor. Oysa 1970'li yıllarda Türk sinemasının İtalya’dan esinlenerek başlatmış olduğu “İlk seks açılımının” efsane kahramanıydı Sermet Serdengeçti. Bu adı çoğunuz bilmiyordur ama 2 yıla sığdırdığı onlarca film ile bir efsane olan Sermet Serdengeçti her ne kadar 70’li yılların seks yıldızı olarak anımsansa da o dönemin -şimdilerde unutulan- unutulmazları arasına girmiştir.

1945 yılında Gaziantep’te dünyaya geldi. Liseden sonra bir ara Ankara Demirspor’da futbol oynadı. Daha sonra Ankara Devlet Tiyatrosuna girdi.1974 yılında Oksal Pekmezoğlu’nun çektiği -bir İtalyan seks filmi kopyası olan- “5 Tavuk 1 Horoz” filmi ile sinemaya adımını attı. İlk filminde başrol oynadı ve film çok tutunca ardı ardına filmlerde oynamaya başladı. 1976 yılında Yeşilçam tarafından yerli sinemanın seks güldürü dalında en başarılı oyuncusu ödülünü aldı. Kısa zamanda star olarak yükselişinin sonunda 25 Aralık 1976'da Bakırköy- Zeytinburnu sahil yolunda bir eğlence dönüşü, içinde bulunduğu aracın denize uçması sonucu yanındaki 3 kişi ile birlikte boğularak genç yaşta hayata veda etti.

Oynadığı filmler arasında “Ah Deme Oh De, Tokmak Nuri, Tak Fişi Bitir İşi, Anahtarı Bendedir, Ah Ne Adem Dilli Badem, Yok Devenin Başı, Şipşak Basarım” gibi adı bile komik olan filmleri sayabiliriz. O dönemde çevirdiği filmlerde Arzu Okay, Mine Mutlu, Nur Ay, Emel Aydan, Figen Han, Alev Altın gibi kadın seks film yıldızlarının yanında Zeki Alasya, Minur Özkul, Erol Günaydın, Hadi Çaman, Ali Poyrazoğlu, Mete İnselel gibi oyuncular da oynamıştır. Hele ilk filmi olan “5 tavuk, 1 Horoz” filminin oyuncu kadrosunu sayınca sakın şaşırmayın! Sermet Serdengeçti, Mine Mutlu, Nebahat Çehre, Seyyal Taner, Minur Özkul, Zeki Alasya, Fatma Belgen, Feridun Çölgeçen, Mürüvvet Sim, Cevat Kurtuluş, Gönül Tansel.

1970’li yıllarda televizyonun öldürdüğü sinemayı kurtarmak adına çekilen seks filmlerinde Sermet Serdengeçti haricinde yüzlerce Yeşilçam oyuncusu da aç kalmamak için oynamıştır. Ucuz bütçe ile çekilen bu filmler çoğunlukla güldürü ağırlıklı olup, konular hemen abartılmakta ve sonlanmaktadır. Sevişme sahnelerinin bile komedi şeklinde olduğu bu filmlerde oyuncular öylesine oscar’lık ateşli seks sahneleri canlandırırlar ki; iç çamaşırlarıyla sanki çıplakmış ve gerçekten seks yapıyorlarmış gibi davransalar da: her filmde ucundan kenarından don, paça ve cinsel organlara yapıştırılan plaster bantları görmek mümkündür.

Ayrıca, filmlerde en büyük başarıyı oyuncularla birlikte seslendirenler hak etmektedir. Halk diliyle seslendirilen bu abartılı sesler, gerçekten tezlere konu olacak şekildedir. Bu seslendirmeler tamamen sokak ağzı ve kaba olmasına rağmen en etkileyici unsurlardan biri olmuştur. Hele bir zamanların romantik aşk filmlerinde Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray, Filiz Akın, Cüneyt Arkın, Ediz Hun, Kartal Tibet gibi sanatçıları seslendirenlerin “Nolamaz, nayır, yapiceğim…” seslerininin yanında “Ahh, ohh, hımm…” vs. gibi seslerini duymak çoğu insana garip gelse de o dönemin bir gerçeği idi. Bu filmler halkın da çok hoşuna gitmiştir. Halk derken, bu yıllara kadar sinemalarda kadın izleyici daha çoktu. Bu yıllardan sonra sinemalar resmen erkeklere ait oldu. Kısaca 70’li yılların ortasında çekilen filmlerin neredeyse tamamı erkek izleyiciye hitap ediyordu. Hatta o yıllarda sinemaya giden kadınlara kötü gözle bakılırdı. Şimdilerde Türk sineması yılda 50 film çekiyor diye gururlandığımız zamana nispet yaparcasına ozamanlar, yılda 200’den fazla film çekiliyordu.

Arada geçen bu seks filmleri dönemi, yaşı 40’ın üzerinde olan ve sinemayı seven insanların gençliğine bir iz bıraktığı gibi, beyazperdede oynayan onlarca film oyuncusunun da kaderlerinde önemli ve etkili izler bırakmıştır. Erol Günaydın, Minur Özkul, Tugay Toksöz, Adnan Şenses gibi sanatçıların da bu dönemden nasibini aldığını söylesem inanır mısınız?

Türk sineması gerçek anlamda kendisini kurtarmak için “seks açılımını” 70’lerin başında denedi. Sermet Serdengeçti gibi bir Devlet Tiyatroları sanatçısının seks filminde başrol oynaması ve meşhur olmasıyla başlayan bu dönem 3 yıl içerisinde yüzlerce filme tanıklık yapmış ve kendisinin ölümünden 1-2 yıl sonra bu açılım son bulmuştur.

O dönemde çekilen bu tür filmlere hala bir kategori ismi konulamadı. Kimi eleştirmenler seks filmi dedi. Kimileri erotik, kimileri komedi porno, güldürü seks, erotik absürd vs. dedi. Şimdilerde kimisi öteki sinema diyor. Türk sinema tarihininin açılımı açısından: sinema uzmanlarından, tarihçilerinden bu tür filmlere bir ad konulmasını bekliyorum.

Bu dönem ile ilgili açılımlı yazılarımın devamı gelecek.
http://www.ayhandemiral.com/?p=2821


 
Toplam blog
: 106
: 4561
Kayıt tarihi
: 28.03.09
 
 

Ayhan Demiral ..