Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '09

 
Kategori
Sinema
 

Türk Sinemasında Çizgi Roman Uyarlamaları

Türk Sinemasında Çizgi Roman Uyarlamaları
 

Suat Yalaz'ın "Karaoğlan"ı, önce bir gazetede günlük bant olarak, sonra dergi olarak piyasaya çıktı.
4-5 yaşımdan beri bir çizgi roman tutkunu olduğumdan, tabii ki takip ediyordum.

***

Yalaz,çok tutulan çizgi romanını sinemaya uyarlamaya karar verdi. Mekanlar, platolar ayarlandı. Yardımcı aktörler de hazırdı. Sadece "Karaoğlan" oynayacak atletik delikanlıyı bulmaya kaldı iş. Yarışma açıldı,birçok genç katıldı. Suat usta, elemeler sonucu tiplemesine en uygun genci buldu. Çocuk tiyatrocuydu. İsmi bile konuya cuk oturuyordu, Kartal Tibet. İlk zamanlar takma bir isim zannedildi ama gerçek ismiydi.

***

"Karaoğlan" serisinin ilk filmi, "Karaoğlanın Dönüşü" ile gösterime girdiğinde, salondaki yerimi almış heyecanla bekliyordum. Işıklar kapanıp, siyah-beyaz film başladığında hüsrana uğramamıştım. Uzaktan bir atlı geldi, evin önünde durdu ve attan atladı. İşte buydu "Karaoğlan".

***

"Baybora" da Reha Yurdakul, "Camoka"da Danyal Topatan, "Çalık"ta Recep Filiz tiplemelerinin hakkını verdiler.

***

Kartal Tibet sonra, Sezgin Burak'ın "Tarkan"ını da başarıyla oynadı. Oradaki tipler de başarıyla seçilmişti. Yalnız "Kurt" karakteri bir köpek olduğundan, ne olur ne olmaz hep yedekliydi. "Kurt" rolü birkaç köpek tarafından oynanmıştır. Tarkan, Karaoğlan'dan sonra biraz özenti gibi oldu.

***

Yabancı çizgi roman uyarlamalarında Salih Güney'in başrolünü oynadığı "Kaptan Swing" te bir külttür. Ali Şen "Mr.Blöf", Süleyman Turan'da "Gamlı Baykuş" rolünü başarıyla oynadı. Bire bir çizgi romana uygundur. Red Kit bile dünyada ilk defa Türkler tarafından sinemaya uyarlanmıştır. İzzet Günay ve Sadri Alışık Red Kit rolü oynamıştır. Kostümler tamamen aslına uygundur. Tasarımcıları da kutlamak gerekir.

***

Cem Yılmaz'da bir çizerdir. "Yahşi Batı" filmini çekti. Mutlaka çizgi romanlardan esinlendi. Merakla bekliyorum.

***

M.Celalettin Avus-Büyükada

 
Toplam blog
: 288
: 1185
Kayıt tarihi
: 18.01.07
 
 

Kendi halinde yazar, çizer, çapraz bulmaca çözerim. İki yüzyıl, bir binyıl gördüm. En sevdiğim hoca ..