Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '07

 
Kategori
Sinema
 

Türk sinemasının ağası

Türk sinemasının ağası
 

Türk sinemasında, daha çok ağa tiplemeleri ile tanınan Şener Şen, sinemadaki başarısını televizyona taşımış, reklam ve dizilerinde aranılan yıldızı olmuştur.

Kemal Sunal ve İlyas Salman ile oynadığı filmlerde hep kötü rollere girmişti. Her filminde saf insanları dolandırıyor; ama filmin sonunda hüsrana uğrayan hep o oluyordu. Kötü rolleri o kadar komik ve başarılı oynardı ki, halk onu hep aynı rollerde görmek istedi. Ama o kariyeri pahasına bir anda yüz seksen derece döndü ve iyi, saf adam rollerine çıkıp oyunculuğunun ne kadar güçlü olduğunu ispat etti.

SİNEMACI BABANIN OĞLU

Şener Şen 1942 yılında Adana’da, ünlü karakter oyuncusu Ali Şen’in oğlu olarak dünyaya gelir. İstanbul'da Vefa Lisesi'ni ve Kepirtepe İlköğretim Okulu'nu bitirdi. Sanat hayatına 1958'de Yeşil Sahne'de amatör olarak tiyatro oyuncusu olarak başlar. 1964-1966 yılları arasında Doğu Anadolu'nun köylerinde ilkokul öğretmenliği yaptı. 1966'da İstanbul Belediye Şehir Tiyatrosu’na girer. Babası gibi sinema sanatçısı olmak istemeyen Şener Şen kendisini tiyatro oyunculuğuna adar; ancak ekonomik nedenlerle sinemaya bulaşmak zorunda kalır. Tiyatro maaşı yetmediği için sinemayı bir ek iş olarak görmektedir. Dublajdan tanıdığı yönetmenlere, “figüran olarak beni de çağırın. Ama bir şartım var, yevmiyemi o gün alayım” der. Bu sırada yaşı 30’a gelip çatmıştır.

BADİ EKREMİN DOĞUŞU

Sinemaya ilk adım attığı yıllarda figüranlık dahil her işi yapar. 5 yıl boyunca o kadar küçük rollerde oynar ki, bazen filmlerde sadece dans etmek veya başrol oyuncusundan dayak yemek zorunda kalır. 1975 yılında sinema kariyerinde bir dönüm noktası yaşar ve Ertem Eğilmezin unutulmaz filmi Hababam sınıfında ‘Badi Ekrem’ tiplemesi ile büyük sükse yapar. İşe figüranlıkla başladığı için hiç kuşku yok ki, bu onun için çok büyük bir roldür. Aynı filmde İnek Şaban tiplemesi ile ün yapan Kemal Sunal ile müthiş bir ikili oluşturur ve o yıllarda büyük gişe hasılatı yapan “Süt Kardeşler”, “Şaban Oğlu Şaban”, “Tosun Paşa”, “Kibar Feyzo”, “Çöpçüler Kralı” ve “Davaro” gibi filmlerde oynar.

ALMANYA’YA GÖÇ

1980-82 arasında tiyatro çalışmalarını Almanya'da sürdürdü; daha sonra Türkiye'ye dönerek Şan Tiyatrosu'nda Neşe-i Muhabbet gibi müzikli gösterilerde ve müzikallerde sahneye çıktı.

NAMUSLU ALİ RIZA EFENDİ

Şener Şen yardımcı rolleri oynaya oynaya 1984 senesine kadar gelir. O zamanlar Anadolu piyasasına hâkim olan işletmecilerin, “Şener Şen çok tutuyor, bir filmde başrol oynatalım” isteği, Arzu Film'e, Ertem Eğilmez'e kadar gelir. Fakat bu istekte tehlikeli bir yan vardır. Şener Şen o güne kadar Kemal Sunal ve İlyas Salman'la yaptığı kırsal kesimdeki uyanık, üçkâğıtçı, sahtekâr, dolandırıcı köylü tiplemelerinde oynamıştır. Ancak Şener Şen bu defa halkın istediğini yapmaz. “Onların istediği filmi yapmam, başrol oynayacaksam kendi istediğim filmi yaparım” diyerek isyan bayrağını çeker ve Başar Sabuncu'nun “Namuslu” filminde ilk başrolüne çıkar. Filmde Mehmet Ali Rıza Bey işine son derece bağlı namuslu bir vatandaştır. Bu nedenle çevresindekilerce hor görülür. Zimmetine para geçirdiği söylentileri ortalığa yayılınca itibar görür ve el üstünde tutulmaya başlar. Ertem Eğilmez bu film için ona “Eğer bu film tutmazsa senin hayatın başlarken biter. Bir daha bir fırsat yakalayamazsın. Ama öbürünü seçersen yılda beş, altı film yaparsın, para da kazanırsın” der. Oysa “Namuslu” o yılın en iyi iş yapan filmleri arasına girer ve Şener Şenin sinema kariyerindeki ikinci perde başlar. 1987'de Muhsin Bey'le en iyi oyuncu ödüllerini alır. Çeşitli yayın organları tarafından da birçok kez tiyatroda ve sinemada yılın oyuncusu seçilir.

ZÜĞÜRT AĞADAN EŞKİYAYA

Yeni Şener Şen artık iyi bir insandır. İnsanları kandırmayan saf temiz yürekli birisidir. Nesli Çölgeçen’in “Züğürt Ağa”sında saf bir köy ağasını, “Milyarder”de milli piyangodan büyük ikramiye kazanan istasyon şefini, “Muhsin bey”de artist olmak isteyen bir gence yardım eden besteciyi başarı ile oynar. Bu yıllarda moda olan müzikallerde de gözükür. Türk sinema seyircisinin sinema önlerinde uzun kuyruklar oluşturduğu taşlamalarla dolu “Amerikalı” ve “Arabesk” filmlerini çevirir . 1996’de ise Türk sinemasında bir devrim yaratan “Eşkiya” filminde Uğur Yücel ile birlikte oynar. Bu filmde 35 yıl hapiste kaldıktan sonra kanlısı ile hesaplaşmak için İstanbul’a giden eski hükümlü Baran’ı başarı ile canlandırır. Yavuz Turgul'un senaryosunu yazdığı ve yönettiği bu film Türk sinema sektöründe bir rekor kırmış ve 2.5 milyon seyirciyi sinemalara çekmiştir.

GÖNÜL YARASI

En son Gönül yarasında izlediğimiz aktör bu rolü ile 42. Antalya Altın Portakal film yarışmasında en iyi erkek oyuncu ödülünü alır. Sanatçı halen Kenan İmirzalıoğlu ile başrolünü paylaştığı Kabadayı adlı bir filmi çekmektedir.

ŞENER ŞENDEN SÖZLER

“Bizim ülkemizde sanatçıya özgür düşünce ortamı tam anlamıyla tanınmadığı için, biz ancak, bizlere takılan gözlüklerle çevremizi ve dünyayı tanımaya çalışıyoruz”

“Babam sinemacıydı ama sinema beni hiç ilgilendirmiyordu. . 25-26 yaşında hedefime yöneldim ve sadece tiyatrocu olmak istedim”

“Kevin Costner'ın yerinde olsam, grafiğim eğrildiği için gider Yavuz Turgul'un kapısında yatardım”

“Star olmak hiçbir zaman hedefim olmadı. Benim hedefim iyi bir oyuncu olmak ve yaptığım işten mutlu olmaktı. Bu kadar basit ve sıradan yani.”

“Bir rol aldığımda çok sevinirdim, nasıl iyi oynarımın peşinde, o rolün tadını çıkarmaya çalışırdım. Şimdi bulunduğum yer eğer starlıksa, o istemeden, zorla geldi.”

“Ben hem starım, hem değilim. Konumum gereği starım ama star gibi yaşamıyorum. Bundan etkilenmemeye çalışıyorum. Star gibi yaşamanın benden bir şeyler götüreceğinden korkuyorum”

ÖDÜLLERİ

1978 15. Antalya Film festivalinde “Çöpçüler kralı” ile en iyi erkek yardımcı ödülü.
1987 24. Antalya film festivalinde “Muhsin bey” ile en iyi erkek oyuncu ödülü.
1988 Muhsin bey, 36. San sebastian film festivalinde (İspanya) Jüri özel ödülü alır.
2005 42. Altın Portakal film yarışması En iyi erkek oyuncu (Gönül Yarası)

ÖNEMLİ FİLMLERİ

1975 Hababam sınıfı sınıfta kaldı
1976 Tosun paşa
1977 Çöpçüler Kralı
1978 Kibar Feyzo
1980 Banker Bilo
1981 Davaro
1982 Çiçek Abbas
1984 Namuslu
1985 Züğürt Ağa
1986 Muhsin bey
1988 Arabesk
1992 Gölge Oyunu
1993 Amerikalı
1996 Eşkıya
2004 Gönül Yarası

Erhan IŞIK

 
Toplam blog
: 38
: 6499
Kayıt tarihi
: 27.07.07
 
 

Sinema ile yıllardır amatör olarak uğraşıyorum. Uğraşıyorum dedi ise, sinemacı değilim. Daha çok ..