Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '10

 
Kategori
Siyaset
 

Türk tarihi ve Osmanlıcılar…

Türk tarihi ve Osmanlıcılar…
 

Tarih elbette çok önemlidir. Uluslar yeni yetişen nesillere geçmişlerini anlatmak, geçmişte yapılan yanlışları öğretmek mecburiyetindedir. Tarihin olumsuz anlamda tekerrürünü ancak bu şekilde önleyebiliriz. Yine tarihimizdeki şan ve şerefle dolu olayları çocuklarımıza ve gençlerimize anlatıp onların ülkeleri ve milletleriyle gurur duymalarını, millet sevgilerini ve aidiyet duygularını bu yolla daha da geliştirmeliyiz. Ama bunu yaparken binlerce yıllık Türk tarihinin kısacık bir dönemine takılıp kalmayı anlamakta güçlük çekiyorum.

***

Türklerin ana yurdu Orta Asya’dır. Bilinen en eski Türk devleti de Asya Hunları’dır. Tarihin en eski ve köklü medeniyetlerinden olan Çin devletiyle komşu olmasına ve Çin’in Hunlar karşısında ezici bir nüfus yoğunluğu olmasına rağmen varlıklarını koruyabilmiş, hatta yaptıkları akınlarla Çinlileri bunaltıp bugün dünyanın yedi harikasından biri kabul edilen Çin Seddi’ni inşa etmelerine neden olmuşlardır.

Avrupa’ya göç eden Batı Hunları Doğu Roma İmparatorluğunu takattan düşürüp Batı Roma İmparatorluğunu tamamen ortadan kaldırmışlardır. Avrupa’da adeta kavimleri yerlerinden oynatıp haritaları değiştirtmişlerdir.

Ayrıca Hindistan’da kurulan İmparatorluklar, Mezopotamya ve Maveraünnehir’deki Türk devletleri… Anadolu kapılarını bu millete açan Selçuklular…

***

Bütün bunları bir kenara itip de illa ki Osmanlı diye tutturanların acaba gönüllerinde yatan bir aslan mı var?

Altı yüz yıl süren Osmanlı İmparatorluğu’nda kuruluş ve yükselme devirleri yaklaşık iki yüz elli yıldır. Ondan sonrası ne yazık ki pek de övünülecek dönemler değillerdir.

İmparatorluğun yapısı içerisinde Türkler askerlik yaparak savaşlarda can verirken onların canlarıyla sağladıkları güvenlik ortamında Araplar ilim, Farslar edebiyat, Yahudi ve Ermeniler de ticaret yaparak huzur ve refah içinde yaşıyorlardı. İmparatorluk tabası içinde ezilen sadece Türklerdi. Yatırımlar da İstanbul dışında sadece Hicaz’a ve Rumeli’ye yapıldığından Anadolu tamamen ihmal edilmişti.

Devlet bir taraftan dış düşmanlarıyla mücadele ederken içeride de bitmek tükenmek bilmeyen isyanlarla uğraşmıştır. Çok zaman acizlik gösterilip affedilen isyancı elebaşıları paşa rütbesiyle onurlandırılmış, ama yeni isyanlar ve yeni isyancıların çıkması engellenememiştir.

***

Yeni Türkiye Cumhuriyeti Osmanlı’nın altı yüz yılda yapamadığını ilk on yılda gerçekleştirip Anadolu’yu imar etmeyi başarmıştır. Yüz yıl öncesinin hasta adamı yerine Bugün gelişmekte olan çağdaş ve güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti vardır.

İlla ki Osmanlı diye diretenlerin Türkiye Cumhuriyetinde arayıp da bulamadıkları nedir diye düşünmek lazımdır.

Bu ülkede yasalar önünde herkes eşit ve birinci sınıf yurttaştır. Ticaret de, eğitim de, yönetim de kimselerin tekelinde değildir.

Bu ülkede kulluk düzeni kalmamıştır.

Bu ülkede hukukun üstünlüğü esastır.

 
Toplam blog
: 114
: 548
Kayıt tarihi
: 18.11.09
 
 

Emekli öğretmenim. Üç yıldır Söke Ekspres gazetesinde günlük yazılar yazıyorum. 2008 Yılında röpo..