Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '12

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Türk Tarımı büyüyor oyunu (Game of Turkish Agriculture)

Türk Tarımı büyüyor oyunu (Game of Turkish Agriculture)
 

Türkiye Ziraatçiler Derneği 2012 raporu açıklandı.

Tarımda büyümenin çiftçinin üreticinin borçlanmasıyla birlikte gerçekleştiği gerçeği bir kez daha ortaya kondu.

Çiftçinin temel girdileri olan mazot ve gübre yaklaşık %50’lilere varan oranlarda yapılan zamlarla çiftçilere verilen sözde destekcik paracıkları tekrar geri toplanıyor.

Böylelikle bakanlık hem destek olmuş oluyor hem de destekleri diğer bakanlık maliye bakanlığı yaptığı zamlarla çiftçiyi borçlandırarak toplamış oluyor.

Maliye zarar etmiyor, Tarım Bakanlığı destek vermiş oluyor.

Siyaseten iyi bir iş çıkarılmış ve çiftçilik ve tarım tekrar ve tekrar geriye götürülmüş oluyor.

Ayrıntılar raporda yer alıyor.

Türkiye 62 milyar dolarlık tarımsal hasılası ile dünyanın yedinci büyük tarım ülkesidir.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, Türkiye fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne, ayva ve haşhaş tohumu olmak üzere yedi ürünün üretiminde dünya sıralamasında başı çekerken, toplam 6 üründe ikinci, 8 üründe ise üçüncü yer sırada yer almaktadır.

Türkiye domatesinde aralarında bulunduğu  6 üründe dünya dördüncüsü, şeker pancarı, çay, patlıcan, böğürtlen, keçiboynuzu, zeytin ve vanilyadan oluşan yedi üründe dünya beşincisi; üzüm, kuru soğan, şeftali ve aspir üretiminde ise altıncı sıradadır.

TARIMSAL BÜYÜME ORANI DÜŞTÜ

Türkiye'de 2011 yılında yıllık büyüme oranı yüzde 8.5 olarak gerçekleşmişti.

2011’de tarım sektöründe büyüme ise yüzde 5.2 ile son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Türkiye ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,3  ikinci çeyreğinde yüzde 2,9 olmak üzere 2012 yılının ilk altı ayında yüzde 3.1 büyüdü. Tarım sektöründeki büyüme ise yüzde 4.2 oldu.

Bu rakamlar 2012 yılında ekonominin büyüme oranı yarıdan fazla düşerken tarım sektörünün bu düşüşten daha az etkilendiğini ve ekonominin genelinin üzerinde bir büyüme oranını sağladığını gösteriyor. Bu kuşkusuz olumlu ve tarım sektörünün ekonomi içindeki olumlu rolünü ortaya koyan bir gelişmedir.

BÜYÜME BORCA DAYALI OLARAK GERÇEKLEŞTİ

Ancak gerek Türkiye ekonomisinin geneli gerekse tarım sektörü açısından bakıldığında, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da mevcut büyüme rakamlarının yüksek oranlı borçlanmaya dayalı olduğu gözleniyor.

Tarım işletmeleri açısından bakıldığında banka kredi borçları, enerji borçları, Tarım Kredi borçları, ve kredi kartı borçlarının artmaya devam etmektedir. 2011 yılı içinde Torba Yasa kapsamında çiftçinin Ziraat Bankası'na olan borçları yeniden yapılandırıldı. Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği tarafından çeşitli ödeme kolaylıkları sağlandı. Elektrik borçlarında yeniden yapılandırmaya gidildi. Bu önlemlerle 1.5 milyar TL civarında borç faizi silindi. Ayrıca 60 ilde tabii afetlere maruz kalan çiftçinin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçları 1 yıl süreyle ertelendi.

Buna rağmen borç sorununun çözülemediği, banka kredi kartları ve elektrik borçlarının ise daha ciddi bir hal aldığı görülmektedir. Örneğin sulama abonelerinin 21 elektrik dağıtım şirketine ana para toplam borcu yaklaşık 2.1 milyar TL, faiz tutarı ise 1,8 milyar TL'ye ulaşmıştır.

Çiftçimizin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları  2012 yılı itibariyle 22 milyar 300 milyon liraya yükselmiş, 10 yıl öncesine göre 42 kat artmıştır. Çiftçinin bankalara olan kredi borcu ise geçen yıl sonu itibariyle 32 milyar TL'ye ulaşmıştır.

ÇİFTÇİ EKONOMİSİ YİNE AÇIK VERDİ

Bu durumda akla hemen şu soru gelmektedir: Madem ekonominin ve tarım sektörünün durumu iyi o zaman neden çiftçilerin borcu artıyor? Acaba çiftçiler kazançları iyi olduğu halde borçlarını ödemek istemiyorlar mı?..

Gerçek şu ki, mesele çiftçilerimizin borçlarını ödemek istememesi değildir. Nitekim, tarım kredisi borç ödemelerinde geri dönüş yüzde 99 oranındadır. Geri dönüş oranı bu kadar yüksek olduğu halde borcun sürekli artmasının nedeni büyük ölçüde borcun borçla ödenmesidir. Çiftçilerimizin sürekli borçlanmak zorunda kalmalarının nedeni ise, üretim faaliyeti sonunda çoğu zaman yaptıkları yatırımın ve harcadıkları emeği n karşılığını alamamalarıdır.

Rakamlara bir göz attığımızda bu tabloyu daha açık görebiliriz:

2012 yılında girdi fiyatlarındaki artış şöyledir:

Gübre Fiyatları

  Yıl   (Ton/TL)         2011     2012           artış %

Amonyum Sülfat         540       760             40.7

Üre                            850      1310             54.1

DAP                        1430      1520               6.2

 

Mazot Fiyatları

2011 (Kasım)                  2012                 artış %

3.80 TL/Litre               4.27 TL/Litre          12

TÜİK rakamlarına göre, 2012 yılında on iki aylık ortalama endeksinde Tarım sektörü üretici fiyatlarındaki artış ise  yüzde 7,85 oranında olmuştur.

Görüldüğü gibi en temel girdiler olan gübrede mazotda tarımsal üretici fiyatlarının çok üzerinde bir artış gerçekleşmiştir.

TÜRKİYE ZİRAATÇILAR DERNEĞİ (TZD)

2012 TARIM SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRMESİ

 

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..