Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '09

 
Kategori
Telekomünikasyon
 

Türk Telekom'un sabit hat zorbalığı

Türk Telekom'un sabit hat zorbalığı
 

Yaklaşık 70 milyonluk Türkiye’de ADSL pazarı her geçen gün artıyor. ADSL abonelerinin 5 milyona yakın bir sayıda olduğu istatistiklerle belirtilirken, bilgi toplumunu hedefleyen ülkemiz için hala bu sayı çok aşağı seviyelerde.

TT Net’in tekel konumda olduğu ilk internetli yıllarda abone olmak ve internetin nimetlerinden yararlanmak isteyenler mecburen Türk Telekom iştiraki bu şirkete gitmek zorunda kaldılar.

Bu zorundalığın farkında olan ve sabit telefon müşterilerini her geçen gün artan GSM pazarına kaybetmeye başlayan Türk Telekom’un akıl almaz planları tüketicileri adeta esir aldı.

Bu plana göre internet aboneliği satın almak isteyen birinin evinde ya da internet bağlatmak istediği mülkiyette mutlaka bir sabit telefon olması zorunlu kılındı. Ailecek yaşayanların genellikle evinde sabit telefon vardı. Ancak özellikle şehir dışında öğrenci konumunda olan ve internet abonesi olmak isteyenler mecburen sabit telefon hattını almak zorunda kaldılar.

Kullan kullanma her ay paşa paşa sabit ücret ödediğimiz sabit telefonlarla ilgili açılmış sayıca fazla dava var. Bu davaların her birini Türk Telekom’un kazandığını da unutmadık.

Ancak bu durumda farklı bir nokta var. ADSL hattı ile Telekom’un sabit telefon hattı birbirinden bağımsız olarak devrede. Yani evinde sabit telefon olmayan birinin evine çok rahat bir biçimde internet hattı çekilebilir. Abonelikte verilebilir.

Bu durumu bilmeyen vatandaşımız zorunda hissederek sabit telefona abone olunca cebinden çıkan paranın miktarı yılda en az 84 TL’ye ulaşıyor. Telefonla konuştuğumuzda bu miktarın katlanarak arttığı uygulama Türk Telekom’un kasasına haksız kazanç olarak yansıyor.

Tüketici mahkemeleri ve derneklerinin bilinçli bir süreç izleyerek açacağı davalarla bu haksız kazanç uygulaması bir an önce kaldırılmaya çalışılmalıdır.

İnternetten yararlanmak isteyen birine zorla sabit hat satışı yapılması, marketten şeker alacak birine tuz da satılması gibi bir saçma görünümdedir.

Tekelci ve önemli kurumların yabancılara satışının tartışılmaya devam edildiği ülkemiz bu kurum ve kuruluşların halk üzerinde kurduğu haksız kazanç tezgâhı üzerine de kurgulanmalıdır.

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..