Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '13

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Türk Yerli Tohum Montaj Sanayi

Türk Yerli Tohum Montaj Sanayi
 

Türkiye’de tohum sektörü son yıllarda gelişti. Yerli tohum sanayindeki gelişmelerin bir de arka planı var.

Türkiye’de tohum sanayinde faaliyet gösteren çok az sayıda tohum firması gerçekten ülke koşullarında yerli çeşitleri geliştirmek için ıslah çalışmaları yapıyor.

Bir de adı yerli, olup kaynakları ve materyalleri yerli olmayan ama Türkiye koşullarında monte edilen yerli tohum firmaları var.

Sistem şöyle çalışıyor:

Yerli tohum ürettiğini söyleyen firma uzak doğudan Çin’den ya da ispanya’dan ya da İsrail’den tohum getiriyor. Sonra bu tohumları ya da çeşitleri Türkiye’de ürettim diyor ve yerli hibrit tohum olarak tescil ettiriyor ve satıyor. Sonuçta da yerli hibrit tohum üretimimiz hızla artıyor.

Türkiye şeker pancarı, mısır, ayçiçeği, patates ve buğday gibi ürünlerin hepsinde sözde yerli tohum kullanıyor ve %100 yerli çeşitler diyerek piyasada ve basında bol bol pohpohlama yapıyor. Oysa bu bitki türlerinde tohumların hepsi yurt dışından getiriliyor. Şeker pancarı, mısır, patates, ayçiçeği ve buğday çeşitlerine ait tohumların hepsinin menşei yurt dışı. Hibrit tohum üretiminde kullanılan ana ve baba hatlar yurt dışından getiriliyor ve Türkiye’de ekilip tohumluk üretilip sertifikalandırılıyor. Böylelikle yerli tohum ve yerli çeşitler olarak adlandırılıyor. Şeker pancarı tohumu satan firmalar göstermelik bir üretim yapıyorlar. Patates çeşitleri ise hepsi yurt dışından geliyor ve ülkemizde 1-2 kez üretilip satılıyor. Buğday çeşitleri ise İtalya’dan ve eski doğu bloğu ülkelerinden getirilip yerli diye satılıyor.

Sebzede ise bambaşka durumlar söz konusu.

1-2 tane gerçekten de yerli firmalar ve Türkiye koşullarında ıslah yapıp yerli Türk tohumları üretiyorlar. Birçok yerli tohum firması ise yurt dışından aldıkları tohumların distribitörlüğünü yapıyor ve pazarlıyor. Fakat az sayıdaki yerli tohum üreten firmalar ise büyük sıkıntı yaşıyorlar. Şöyle ki yerli tohum üretip yurt dışına ihracat yapıyorlar. Sonra bu ihracat rakamlarını bakanlık üstleniyor ve bakanlık bünyesinde yürütülen ve “Sebze F1 hibrit geliştirme projesi” adı verilen bir proje çerçevesinde yerli tohumlar geliştirildi ve şimdi ihracat ediliyor diyor. Yerli firmalar az miktarda ihracat yapıyor ama F1 projesi ile büyük bir ihracat hamlesi yapıldı ve yerli tohumculuk gelişti şeklinde yalan ve yanlış bir medya gösterisi yapılıyor.

Sonuç; ülkemizde gerçekten yerli tohum firmalarının çabaları sonucunda domates, biber, kavun ve karpuz türlerinde yurt dışından tohum ithalatı önemli derecede azaldı ve azalamaya da devam ediyor. Fakat adı yerli olup çok sayıda monte (yurt dışından, Çin’den ikinci sınıf tohum üretimi ve ıslahı yapan firmalardan alınan çeşitler yerli gibi gösteriliyor) yerli firmaların sayısı hızla artıyor ve kamuoyu yanlış bilgilendiriliyor.

Çünkü ıslah yeni bir bitki geliştirme sanatıdır ve o sanat için uzun yıllar emek, bilgi birikimi, sabır ve azim gerekir. Alt yapı gerekir, ar-ge gerekir.

  

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..