Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '07

 
Kategori
Dilbilim
 

Türkçe' miz

Türkçe' miz
 

"Dilimiz cok zengindir, guzeldir bunu ortaya cikaracaklar sizin gibi duygusu derin Turk gencleridir. Turkce'mizi gunun en ileri, bilgi dili yapmak sizden beklenir" diyen Mustafa Kemal Ataturk Turk dilinin uretken bir dil oldugu inancini topluma ve bireylere benimsetme cabasi icinde olmustur.

Turkce son yillarda kirlenme ve yozlasma gibi bir tehlikeyle karsi karsiyadir, ozellikle Ingilizce sozcukler ve kurallar gunluk yasamimiza, yazi ve konusma dilimize yavas yavas ancak sinsice ve sindire sindire girmekte ve yerlesmektedir. Medya (Iletisim alani) , Star (Yildiz) , Motivasyon (Yonlendirme) , Vizyon (Genis gorusumluk) , Misyon (amac, gorus) ve daha niceleri. Bunlar yabanci dillerden dilimize gecmis ve Turkce gibi kullandigimiz sozcuklerdir.

Dil bir milletin ozudur her ulusun dili o milletin kulturunu tasir. Dil hem bir aynadir gecmisi bu gune yansitir, hem de bir yaratim aracidir. Ataturk'unde soyledigi gibi turk dili, turk toplumunun kalbidir, beynidir.

Iste dilimizi, kalbimizi korumak icin dilimizi oldukca dikkatli ve bilincli kullanmamiz lazim. Turkceyi icinde yabanci sozcukleri karistirmadan konusmak, bu sekilde konusanlari uyarmak en asli gorevimizdir.

Insanlar olup biteni algilamak kendini anlatmak icin dili kullanmak zorundadir. Ve insanlar en guzel ana dillerinde konusur, uretir.

Turkcemiz uzerine oyun oynayanlar, Turk gencligini ana diline Turkcesine yabancilastiranlar hala biz Turk genclerinden haberdar degiller !

Not : Turkce dersinde yazmis oldugum makalem !

 
Toplam blog
: 12
: 1272
Kayıt tarihi
: 11.02.07
 
 

14 yaşındayım, küçüklüğümden beri yazar olmak istemişimdir. 7 yaşımda okumayı öğrendikten sonra, yaz..