Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '20

 
Kategori
Dilbilim
 

Türkçe Birliği RG

Türkçe Birliği RG

Bağımsız 7 Türk ülkesi; Türkçe Birliği’ni sağlamalıdır. Yoksa birbirinden haberi olmaz.

Dünyâ üzerindeki tüm Türk ülkeleri bir olup "tek bir ülke" oluşabilir mi?

Günümüzde bağımsız olucu 7 Türk ülkesi, yarı bağımsız olucu 15 adet Türk devleti olmak üzere 22 ülke var.

Bunlar; Türkiye, KKTC, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Moldova'ya bağlı Gagavuzya, Karakalpakistan, Nahçıvan,  Rusya'ya bağlı Altay Cumhuriyeti, Balkar, Başkurtistan, Çuvaşistan, Dağıstan, Hakasya, Karaçay, Tataristan, Tuva ve Yakutistan, Çin'e bağlı Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Şunhua  Salar  adındaki ülkelerdir.

Türk ülkeleri doğru bir birlik sağladığında Dünyâ’ya örnek olup tüm ülkeler; barış içinde yaşayabilir.

Tarihler boyu Türkler; sömürgecilik, kölecilik yapmamış, insân kaçakçılığı yapmamış ilk ve tek ırktır, ilk ve tek millettir. Fakat iyi niyeti, merhameti başına felâket getirmiştir. Çünkü kime merhamet edilir, kime iyi niyet gösterilir, bilememiştir.

Bugün birçok kişi Ramadân Bayramı’nı kutlarken, birçok kişi de kutlayamamaktadır. Hepsinin de nedeni farklıdır. Kimi özgürdür, kim özgür değildir. Seslerini bile duyurmakta zorluk çekmektedir.

İletişim kopukluğu olmaması için Türkçe Birliği gerekiyor.

Kiminin türlü bahanelerle lehçe, ağız, şive veya yanlış yazım, yanlış telâffuz önermelerine bakmayın. Bunlar dar düşünceliliktir. İleriyi görememektir. Herhangi bir sorun ortaya çıktığında ne yapacaksın?

Ortak özelliklerimiz olduğu hâlde kimi sözceleri anlamakta güçlük çekiyoruz, kimilerini birçok kişi duymamıştır bile.

Bunun için doğru bilgi, doğru Türkçe, doğru dil konusunda ödün vermemeliyiz.  İleride bir sorun yaşadığınızda ve ihtiyaç duyduğunuzda size şimdilik basit görüp önerdikleri yanlışların bedelini kim ödeyecek?

Türkçe BM dili olmalıdır, Türkçe Avrupa Birliği’nin resmî dili olmalıdır, Türkçe Dünyâ dili olmalıdır. Fakat yanlış yazım ve telâffuz buna engel olur. Çünkü anlamak, yazmak, konuşmak, tercih etmek, karar vermek için yabancılara karışık olduğundan zor, bıktırıcı olur. Zaten şimdi yanlış öğreticiler yüzünden zor görülmektedir.

Hafif akıllı olmanın gereği yoktur.

Türkçe konusunda Atatürk’e ne kadar teşekkür etsek azdır. Türkçe’ye, Atatürk’e düşmanlık ediciler; geçmişi, bugünü ve geleceği görememektedir. Ayrıca Türkçü, Türkçeci, Atatürkçü geçiniciler de bu olayı doğru görememektedir.

Bilimsellik süsü verilip Türk tarihi hakkında Türk’ün değerleri yanlış anlatılmaktaır. Bunlar hem inançsal hem ırksal hem milletsel bakımdan olmaktadır. Ayrıca hızla sosyal medyada yayılmaktadır. Kişiler doğruluğunu sorgulamıyor, yargılamıyor. Onlar için Türk’ten söz edilmesi yeterlidir. Fakat yanlış mı, doğru mu düşünmüyor. Zaten bunu yapacak bilgisi de yok.

Millî bayramları, dînsel bayramları ağız tadıyla kutlamak için milletin doğru bilgiye, doğru Türkçe’ye, doğru dile ihtiyacı vardır.

Millet artık bunun farkına varmalıdır.

Millet; yanlış bilgiler, sahte deliller, okumuş câhil profesörler yüzünden kimi millî değerlere, kimi dînsel değerlere düşmân olmuştur.

Türk artık saygın, güvenilir, güçlü, imânlı, ahlâklı, şuurlu, bilgili, tedbirli, samimî, iyi niyetli, başarılı, dostcân, insâncıl olmalıdır.

Bu arada Ramadân Bayramı hayırlara vesile olsun.

Ramazan Gülsen Türkçe Şâi’ri Yazarı

 

 
Toplam blog
: 205
: 266
Kayıt tarihi
: 10.06.12
 
 

Tekirdağ, 02.01.1961 doğumluyum. İstanbul'da yaşıyorum. Evli, 3 çocuk bâbâcânıyım. Türkçeci, muha..