Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '20

 
Kategori
Dilbilim
 

Türkçe Dil Bayramı R. Gülsen

Bir milleti millet yapıcı bir değer; dildir.

Dil; bilgi, bilim, teknoloji, iletişim demektir. Bunların evrensel boyutta değer kazanması için doğru olmalıdır.

Fakat doğru birçok kişiyi alâkadar etmez. Doğruya ilgisi ihtiyacı olduğunda olur. Zaten birçok doğrunun değerini bilmeyiz. Kaybettiğimizde değer bilir oluruz.

Türkçe olgunluk çağına girmiştir. Fakat Türkçe konusunda nedense titiz değiliz. Oysa günümüzde Türkçe üzerine okullar, dersler, kurslar, eğitimciler, sözlükler, yazım kılavuzları, sosyal medya araçları yaygındır. Bunlarda ise doğruluk oranı azdır.

Kişiler; genelde yanlış şeyleri daha çok ve daha kolay benimsiyor.

Türkçe’den uzak siyasal liderler günü kurtarmak için; ‘’ Türkçe Dil Bayramı kutlu olsun’’ mesajından başka Türkçe’ye bir katkı sağlamıyor.

Türkçe; siyasal görüşlere göre farklılık gösteriyor. Fakat Türkçe’ye doğru bir katkı sağlamıyor.

Türkçe Birliği ‘’ ‘’ Türkçe Dil Bayramı kutlu olsun’’ demekle olmaz. Zaten hangi konuda birlik olmuşuz?

Kişiler; Türkçe’yi doğru düzgün yazamıyor, konuşamıyor fakat yabancı dil öğretmeye uğraşıyor. Bu durumda Türkçe’ye hangi oranda zarar verilmiş olur, belli değildir.

Türkçe’ye kimler değer vermiyor? Acaba işyerlerine yabancı tabelâ asmış kişiler;  ‘’ Türkçe Dil Bayramı kutlu olsun’’ mesajı yazıyorlar mı?

İnsânsal, millî, dînsel konularda kişi doğru bilgi, doğru Türkçe, doğru dil sahibi değilse yanılır ve yanıltır. Bu durumda ‘’ Türkçe Dil Bayramı kutlu olsun’’ mesajı yazsa ne olur?

Yanlış yazım klavye, program, yanlışlıkla vb. olabilir. Bunlar bellidir. Üzerinde durduğum sözceleri yanlış öğrenip yanlış yazmaktır, yanlış öğretmektir. Bu bir yanlışı başka yanlış ile değiştirmek biçiminde de olabilir.

Türkçe evde başka, ilk okulda başka, ortaokulda başka, lisede başka, üniversitede başka, sosyal medyada başka, sokakta başka, camide başka oluyorsa; ‘’ Türkçe Dil Bayramı kutlu olsun’’ mesajı ne kadar samimî olur?

Türkçe; BM dili olmalıdır. Fakat önce Türkçe Dil Bilgisi doğru bilgi, doğru Türkçe, doğru dil çerçevesinde doğru biçimde geliştirilmelidir.

Herhangi bir sorun olduğunda doğru bir iletişim için de doğru Türkçe gereklidir. Bu nedenle kimilerinin başka arayışlara girmesi genişlemek, ilerlemek yerine daralmak olur. Bu durum; câhil, okumuş câhil yeni bir kitle oluşturur.

Doğru bilgi, doğru Türkçe, doğru dil; kendimizi doğru ifade etmek içindir.

Türkçe Dil Bayramı kutlu olsun.

Ramazan Gülsen Türkçe Şâi’ri Yazarı

 
Toplam blog
: 205
: 266
Kayıt tarihi
: 10.06.12
 
 

Tekirdağ, 02.01.1961 doğumluyum. İstanbul'da yaşıyorum. Evli, 3 çocuk bâbâcânıyım. Türkçeci, muha..