Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '15

 
Kategori
Tarih
 

Türkçe ezan ve Yeni Türkiye

Türkçe ezan ve Yeni Türkiye
 

83 yıl önce 30 Ocak 1932 yılında İstanbul Fatih Camii minaresinden Ezan Türkçe olarak Türkiye semalarına yayılmıştı….

4 gün sonra Kadir Gecesiydi..Ayasofya Camisi(şimdi müze) Kuran, tekbir, kamet Türkçe olarak okunacaktı…

18 Temmuz 1932 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı Ezanın artık Türkçe okunacağına karar verip okunması zorunlu hale getirilen Türkçe Ezan metni yurdun her yerine Evkaf Müdürlüklerine gönderildi… 

Ezan bu tarihten sonra 18 yıl boyunca yani CHP´nin tek parti iktidarı döneminde Türkçe olarak okutturulur… Arapça okuyanlar cezalandırılır…

Ve 14 Mayıs 1950`de seçimler yapılır. 29 Mayıs`ta Adnan Menderes Meclis`te Hükümet programını okur. 16 Haziran`da da ezan ve kametin Arapça okunması yasağı kaldırılır.

Bu kararla, Türkçe ezan yasaklanmasa da, Türkçe ezan okunması tümüyle terkedilmiştir. Günümüzde, serbest olmasına karşın, camilerde yalnızca Arapça ezan okunmaktadır.

Türkçe Ezan zulmü 18 yıl boyunca neden yapıldı?

Bu zulme maruz kalan Türkiye bu uygulamadan nasıl etkilendi?

Ezan, Bayrak, Vatan diyerek bunları dokunulmaz, kutsal değer olarak kabul etmiş bir milletin ruh ve akıl dünyası Türkçe Ezan zulmü ne gibi bir hasar açtı?

1960 Darbesinin radyolardan ilk duyulan sesi Albay Alparslan Türkeş o günlerde kendisiyle yapılan röportajlarda Demokrat Parti’nin başbakan Adnan Menderes’in Ezan hakkındaki bu zulmü kaldırmasını darbe için en öncelikli gerekçe olarak ifade etmesinin anlamı neydi?

Bir darbenin ve sonunda Başbakanımız Adnan Menderes’in asılarak idamında 18 yıl acımasızca  ve tavizsiz uygulanan bir projenin sonunu getirmesi ne derece etkendi?

Bunun için mi milletin hafızasında Adnan Menderes için “Ezan Şehidi” denilir oldu?

Türkiye, Türk milleti çok acımasız günler geçirdi,  hafızasıyla, aklıyla, ruhuyla, inancıyla, ahlakıyla bazen sinsice bazen alenen oynandı..

Hasar elbette var ve elbette büyük…

Son yıllarda Türk milleti hem yaşanan gerçek tarihi öğrenip yüzleşiyor hem de hasarlarını tamir etmeye gayret ediyor…Devlet de bunun farkında ve Devletimizin en üst kademesinden en altına kadar Yeni Türkiye’nin inşası için çaba sarf ediyor….

Hepimize büyük acılar yaşatan anormal yıllarımız sona eriyor… Yeni Türkiye hepimizin bireylerin devletin normalleşmesi demek.. Bu yüzden normalleştikçe duraklatılmış medeniyetimiz ayağa daha güçlü olarak kalkacak… 

 
Toplam blog
: 178
: 1496
Kayıt tarihi
: 01.10.07
 
 

Balıkesir doğumlu.1990 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunu. Balıkesirspor Kulüp Yöneticili..