Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '12

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Türkçe katlediliyor

Büyük Usta Haldun Taner Türkçe nin düzgün kullanılmasına özen gösterir ve yanlışlıklarada işaret ederdi. Herkesin yanlış kullandığı, üstelik sık kullandığı "eninde sonunda" nın, aslında önünde sonunda olduğunu uzun uzun anlattı. Ama kime?

Onun ölümünden sonra, TV ler insan hayatına çok hızlı girdiler. Bu hız, yanlış kişileri ve bu yanlış kişilerde Türkçemizin yanlış kullanımını çoğalttılar. Kimi ticari düşüncelerle, kimi farklı olmak adına büyük usta nın kemiklerini sızlatırken Türkçemize zarar veriyorlar.

Müzik yaşamımızda önemli yer tutar. Hepimiz, bütün insanlar müzik dinler. Türü ve çeşitleri çok da olsa, müzik şarkı demektir. Ve Türkçemizde şarkının söylenceği, öğretilir. İngilizce de de şarkı söylemek "singing a song " olarak kullanılır.

TV ler de konuşma programlarında, ki neden olduğu anlaşılabilir değil, "TALK SHOW" olarak kullanılan bu programlarda veya yarışma programlarında ya da müzik programlarında "ŞARKI OKUMAK" olarak ifade ediliyor. Yani şarkı söylenmiyor. Okunuyor, sözlük her nekadar şarkı söylenir desede, hatta bir tane şarkılar seni söyler diye bir şarkı olduğu halde birileri çıkıyor, ben şunu okuyacağım. Başka biri çıkıyor, oku bakalım. Sonra diğeri, muhteşem okudu. Şarkı söylenir düzyazı okunur, bunu bilemiyor muyuz? Söylemek ile okumak arasında farkı anlayamayanlar, acaba ilk okulda okumadılar mı? Alfebeden haberleri yok mu? Bazıları ilkokula gidemediklerini söylüyor ya onları hoş görelim, ya gidenler. Üniversiteyi bitirenler, onlar neyin okunacağını bilemiyor mu? 

Şarkı okunmaz, ŞARKI SÖYLENİR. 

Birde TALK SHOWcular var. Programlarında TALK ediyorlar ya. Neden bu yabancı kelime kullanma hastalığı, Türkçeyi çok mu iyi kullanıyorsunuz. Yoksa bu kelimelerin TÜRKÇEsi yok mu? 

Büyük usta Haldun Taner öldü ya. TÜRKÇEyi katletmek serbest artık. Bütün ülke, hatta okuma yazma bilmeyenler dahi TALK SHOW u öğrendi. Ama birçok şarkıcı şarkı söylemeyi öğrenemedi çünki onlar şarkı okuyorlar.

Talk showcular belki biliyorsunuz ama,  İngilizcede şarkı söylemek "singing son" reading son" değil.  Yani ingilizler şarkı okumuyor. Şarkı söylüyor.  

Biz TÜRKüz. Bizim dilimiz de TÜRKÇE. Bu dili en iyi kullanan en temiz ve saf kullanandır. Bunu bilmemiz ne kadar önemli ise doğru kullanmamız da o kadar değerlidir. Sırf birilerinin kafasına öyle uyuyor diye kelimeleri yanlış kullanmanın manası ne? Okumuş eğitilmiş şarkıcıların şarkı söylediklerini öğrenmelerini daha çok mu bekleyeceğiz?  

 
Toplam blog
: 246
: 184
Kayıt tarihi
: 08.09.09
 
 

01.04.1956 doğumluyum. İnsanca yaşamın en önemli değer olduguna inanırım. Paylaşmanın önemine ina..