Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '09

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Türkçe Olimpiyatları' nda 115 ülke ile kültür şöleni

Türkçe Olimpiyatları' nda 115 ülke ile kültür şöleni
 

Türkçe Olimpiyatları


Uluslar arası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından gerçekleştirilen Türkçe Olimpiyatları' nın 7. kez start aldığı yer Altınpark. "Sevgi diliyle yarışıyoruz, buluşuyoruz" sloganları ile start alan olmpiyat 30-31 Mayıs tarihlerinde Başkentimiz Ankara-Altınpark ANFA tesislerinde düzenlenen harika bir kültür şöleni... Bu sene 115 ülkeden gelen 700 öğrenci Ankara' da bir araya geldi. Dün Altınpark o kadar kalabalıktı ki tam bir ana-baba günüydü, çok sayıda izleyici 115 ülkeden gelen gençleri görmek ve yöresel kıyafetleriyle sergileyecekleri gösterileri izlemek için orada toplanmıştı. Bir nevi bu kadar büyük bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluydular.

Olimpiyatlara 2003 yılında 17 ülke, 2004 yılında 24 ülke, 2005 yılında 41 ülke, 2006 yılında 83 ülke, 2007 yılında 100 ülke ve 2008 yılında 110 ülke katılmış ve bu sene 115 ülke katılmıştır.

Olimpiyatın amacı;

Kültürel değerlerin “İNSANLIK” ortak çatısı altında gün yüzüne çıkartılması ve kopuk ilişkilerin aşılarak diyalog köprülerinin kurulması aynı dili konuşmakla mümkün olacaktır.

İnsanlar arası iletişimin hız kazandığı günümüzde Türkiye’nin yeni yeni coğrafyalarla tanışıp kaynaşması, Asya, Avrupa, Amerika, Afrika ve Avustralya’da Türkçe öğrenen binlerce öğrencinin mevcudiyeti, Türkçe'nin dünya dilleri arasında hak ettiği konumu elde edeceğinin emareleri sayılır.

Güzel Türkçe' mizi dünyada hak ettiği konuma getirmek, dilimizin daha yaygın bir şekilde kullanılmasını sağlamak ve Türkçe' yi en iyi öğrenenleri ödüllendirmek amacıyla 2003 yılından beri Uluslararası Türkçe Olimpiyatları düzenlemektedir. Bu olimpiyatlar, yurt dışında Türkçe'ye karşı büyük bir heyecan ve ilgi uyandırmıştır.

1. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’na 17, 2. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’na 21, 3. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’na 42, 4. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’na 83 ülke katılmıştır, 5. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na 100, 6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na ise 110 ülkeden 550 öğrenci katılmıştır.

“Türkçe Olimpiyatları” bir final niteliğindedir. Finale gelene kadar birçok aşamadan geçilmektedir. Öğrenciler, sınıf ve okul seçmelerinden sonra ülke seçmelerinden geçerek bu olimpiyatlara katılmaya hak kazanmaktadırlar. Bir eğitim yılı boyunca olimpiyatlara yaklaşık 10000 öğrenci hazırlanmaktadır.

Türkiye’deki finallere katılmaya hak kazanan öğrenciler, ülkelerini Türkçe olarak tanıtan stantlar hazırlayıp ülkesini tanıtmakta ve kültürlerin kaynaşmasına katkıda bulunmaktadırlar.

Geleneksel bir keyfiyet kazanan olimpiyatların ödül töreninde her yıl, Türk diline ve kültürüne hizmet eden devlet büyüklerine, siyaset adamlarına, basın yayın, eğitim ve sanat camiası mensuplarına özel hizmet ödülleri verilmektedir.

GENEL AÇIKLAMALAR

1. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları bir final yarışmasıdır.

2. Yarışma dili Türkçedir.

3. Ülkeler, yapacağı seçmelerin şartlarını kendileri belirleyecektir. Ancak seçmelerin 7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları “Yarışma Şekli” esaslarına göre yapılması tavsiye edilir.

4. Ülkelerden çıkış için gereken evraklar (vize, sağlık raporu, aile izin belgesi vb.) ülke takım temsilcisinin sorumluluğundadır.

5. 7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları 27 Mayıs-10 Haziran 2009 tarihleri arasında yapılacaktır.

6. Genel değerlendirmeyi Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından kurulan jüri yapacaktır.

7. 7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’na katılacak olan ülkelerin Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği’ne (TÜRKÇEDER) müracaatları şarttır. Müracaatları olmayan ülkeler yarışmalara katılamaz.

Sınavla ilgili ön hazırlıkların yapılabilmesi, vize vb. resmi işlemlerin yürütülebilmesi için sınava başvurular, (öğrencilerin, adı, soyadı ve diğer katılım belgelerinde istenen bilgiler eksiksiz doldurulmuş olarak) 20 Nisan 2009 tarihine kadar yapılmalıdır. Müracaat için İnternet adresimiz: www.turkceolimpiyatlari.org

8. Daha önce Türkçe Olimpiyatları’na katılmış öğrenciler hiçbir yarışmadan olimpiyatlara katılamaz.

9. Sadece bayan ya da sadece bay yarışmacılardan oluşan takımların başında 5 kişiye kadar 1 takım temsilcisi, takımdaki yarışmacı sayısı 5 kişiden fazla ise 2 takım temsilcisi bulunacaktır.

a. Karma takımlarda ise takım temsilcisi olarak 1 bay, 1 bayan takım temsilcisi bulunacaktır.

b. Yarışmacı ve öğretmen dışında misafir veya veli kabul edilmeyecektir.

10. Şarkı ve şiir yarışması haricindeki yarışmalara 13-19 yaş aralığındaki (1990-1996 yılları arasında doğmuş olanlar) yarışmacılar katılabilir. Şarkı ve şiir yarışmasına ise 12-16 yaş aralığındaki (1993-1997 yılları arasında doğmuş olanlar) yarışmacılar katılacaktır. 7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’na, belirlenen yaş aralığının dışındaki başvurular kabul edilmeyecektir. (Makale yarışmasında yaş sınırlaması yoktur. Bu yarışmaya tüm üniversite öğrencileri katılabilir.)

11. Yarışmacılar, ödül törenine mutlaka millî kıyafetleriyle katılacaktır.

12. Her ülke, küçük / orta / büyük boy olmak üzere her boydan en az ikişer bayrak getirmelidir.

13. Her ülke, olimpiyatlar kapsamında yapılacak kültür şöleninde ülkesini tanıtıcı stantlar hazırlayacaktır.

14. 7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları ile ilgili sorularınız için haberleşme adresimiz:

bilgi@turkceolimpiyatlari.org

mailto:bilgi@dilogretimidernegi.org

15. Olimpiyatlar kapsamında Türkiye'ye gelen tüm yarışmacıların, takım temsilcilerinin ve öğretmenlerin yol masrafları kendilerine aittir. Türkiye'de bulundukları süre boyunca konaklama, yeme-içme, gezi vb. harcamalar TÜRKÇEDER tarafından karşılanacaktır.

16. Türkçe olimpiyatlarına katılan yarışmacı ve takım temsilcileri, olimpiyat tarihi süresince TÜRKÇEDER yetkililerinin izni olmadan hiçbir faaliyette bulunamaz ve olimpiyat kampından ayrılamaz.

17. Ülkelere verilen kontenjanlar dışında gelen yarışmacılar ya da takım temsilcileri olimpiyat organizasyonuna kabul edilmeyecektir.

18. Türkçe Olimpiyatları’nda çift ödüllendirilme yapılmaz. Yarışmacıya -birden fazla kategoride yarışıyor olsa dahi- elde ettiği en üst derecenin maddi ödülü verilir. Bu kural, takım temsilcileri için de geçerlidir.

19. Her bir grup kendi içerisinde yarışıp ödüllendirilecektir.

20. Yarışma sonuçlar www.turkceolimpiyatlari.org / bilgi@turcedernegi.org adreslerinden veya Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği'nden (TÜRKÇEDER) duyurulacaktır.

Bu büyük organizasyon sayesinde Türk kültürünün tanınmasında, ülkeler arasında barışın, birliğin kuvvetlenmesinde yardımcı olacağı ümidindeyim. Yetkililerinde bahsettiği üzere Türkçe' nin öğretilmesinde de büyük önem taşımaktadır.

Kaynak: www.turkceolimpiyatlari.org

 
Toplam blog
: 57
: 2010
Kayıt tarihi
: 26.03.09
 
 

26 yaşındayım (06.02.1984) Ankara'da ikamet etmekteyim. İşletme Fakültesi mezunuyum. Özel bir şirket..