Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '11

     
    Kategori
    İnançlar
     

    Türkçe Olimpiyatları ve globalleşen "cemaat"

    Türkçe Olimpiyatları ve globalleşen "cemaat"
     

    "1966'da bu günlerin temellerini atıp, hayallerini kuruyorduk" diyor "Cemaat" yakınları. 1966 cemaat için önemli bir tarih. Fethullah Gülen'in İzmir'e tayin olup vaazlara başladığı yıldır 1966. O günlerde, bu günlerin hayalini kurduklarını dile getiriyorlar cemaat mensupları. Peki nasıl olabiliyor da 130 ülkeden 1000 küsur öğrenci Türkçe öğrenebiliyor ve bunu başaranlar nasıl "tamamen gönüllülerle" ve devlet desteği olmadan yapabiliyorlar? Kısaca bir cemaat nasıl bu kadar globalleşebiliyor? 

    Bu konu hakkında birçok yorum yapıldı olumlu veya olumsuz. Yorumsuz olarak bu hareket düşünüldüğünde gerçekleşmesi imkansız gibi gözüküyor. Dünyanın dört bir yanında 100'den fazla okul açıp, gelen öğrencilere Tükçe öğretmek, ailelerinden izin alıp belki de binlerce kilometre uzakta olan Türkiye'ye bir yarışmaya getirmek. 

    Bunu Türkiye'de Amerikan Koleji'nde okuyan bir öğrenci olarak düşünürsek, İngilizce öğrenme isteğini ve Amerika'ya her fırsatta gitmek isteyeceğini tahmin etmek zor değil. Ama konumuz Türkiye ve Türkçe... 80li yıllardan beri terörizmle boğuşan, 2 tane askeri darbe geçirmiş, demokrasisi her gün tartışılan, komşularıyla zaman zaman problemler yaşamış, doğal afetlerin olduğu bir ülke... Yıllardır pek çok şehri "güvensiz şehirler" listelerinde yer almış. Bırakın dilini yayma politikasını, dilinin bölünmemesi için hemen her gün tartışmalar yaşanıyor. Peki neden bu kadar öğrenci bu dile ve ülkeye ilgi duyuyor? 

    Amerika, İngiltere, Almanya, vb. ülkelerdeki gibi eğitim seviyesi çok yüksek olsa, bu soruya bir cevap olabilirdi. E Türkçeyi öğrenip Türkiye'ye eğitim görmeye gelecekler savı da yanlış o zaman. Peki nedir bu hareketi yurtdışında cazip kılan? 

    Cemaate göre bunun tek nedeni; giden öğretmenlerin tamamen gönüllü olması ve buradaki esnafın da bu harekete destek çıkması. Yani Türkiye'deki cemaat mensupları gönüllerini bu işe vermiş, 1966'dan beri bu okulların açılması için maddi destek vermekte. Bu sayede 100'den fazla okul açılabildi. Kimi buna inanır kimi de inanmaz. 

    Bu işin maddi kaynağı yıllardır tartışılıyor. Tabiiki de önemli bir konu fakat ben başka bir noktaya parmak basmak istiyorum. 

    Biz burada yok cemaati Amerika yönetiyor, Fethullah Gülen ajandır, devlet maddi olarak destekliyor diye tartışırken, cemaat ciddi bir şekilde globalleşiyor. Bir dini cemaatin bu derece dünya çapı kabul görmesini, ülkelerinde Türkçe'nin öğretilmesine izin verilmesini en azında benim aklım almıyor. Ama bu cemaatin sadece din ile ilgilenmediğine inananlardanım. O kadar iyi bir pazarlama sistemleri var ki, bu cemaati Türkçe Olimpiyatları'yla dünyaya pazarlıyorlar. Her geçen sene yenisi yapılan bu olimpiyatlarda aslında cemaat her sene ne kadar büyüdüğünü gösteriyor. Derdi, "Bakın dünya bizi kabul ediyor" diyebilmek. Bunu bütün dünyaya sahneye çıkardıkları çocuklarla, Türkiye'ye de konuk ettikleri siyasi, sanatçı ve sporcularla gösteriyor. Yani önce dünyanın, sonra da Türkiye'nin kabullenmesini sağlıyorlar. Evet bu bir ters orantı. Önce Türkiye, sonra dünya olmalı fakat uzun yıllar Türkiye'den dünyaya açılmanın ne kadar imkansız olduğunu görüp, dünyadan Türkiye'ye açılmayı hedeflediler ve bence bu niyetle Amerika'ya gittiler. Sonuç olarak araştırma şirketi Konsensus'un Türkiye'de 375 yerleşim merkezinde yaptığı araştırmaya göre 61.8 ile en çok mensubu olan cemaat Gülen Cemaati. Çünkü diğer cemaatlerden farklı olarak amaçları çok uluslararası. 

    Ülkemizde her gün tartışıla dursun, bu öğrencilerden bazıları ileride ülkelerinde önemli mevkilere gelecek ve bu Türk okullarındaki öğretmenlerinin öğretilerini unutmayacaklar. Ve işte asıl o zaman cemaatin, küresel dünyada sivil toplum aktörü olduğunu göreceğiz. Onların derdi bizim korktuğumuz gibi Türkiye'yi değiştirmek değil, dünyada birşeyler yapabilmek. Kısacası bu cemaatle ilgili korkacaksak veya sevineceksek ulusal anlamda olmamalı artık bu. 

     
    Toplam blog
    : 1
    : 398
    Kayıt tarihi
    : 22.06.11
     
     

    Uluslararası İlişkiler ve AB öğrencisi, gündem hastasıyım; her türlü gündem haberlerini takip ederim..