Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '09

 
Kategori
Sosyoloji
 

Türkçe yazmak çok mu zor!

Türkçe yazmak çok mu zor!
 

Evlerinin yakınında oyun alanı bulunmayan bir öğrenci. Adana 2007


Bir önceki yazımda değindiğim konu için yeni bir örnek buldum.

İnanın başlıktaki (Ç)'yi ben eklemedim!
Demek ki bu önemli duyuruyu yollamak gereğini hisseden arkadaş TÜRKÇE KLAVYE'ye sahip.
Demek ki arkadaşımız TÜRKÇE ince seslileri yazmak istemiyor. Olabilir.

Ne var ki kamuoyuna duyurmak istediğimiz bir bilgi için, hangi dil olur ise olsun, o dilin kurallarına göre yazmamız gerekmektedir. Hiç unutmam İngilizce kompozisyon dersindeki bir yazımda, bilmediğim için yer vermediğim üç ''the'' yüzünden doksanbeş almıştım!

Kamuoyunu bilgilendirmek gibi yüce bir duyguya sahip olan bu arkadaşımız umarım yazdıklarını bir de yüksek sesle okur ise nasıl bir dil ile karşılaşacağını; bir kendisi bilir bir de dinleyenler.

Önemle duyurulur:

TÜRKÇE sayısı elliyi geçmeyen bazı kelimeler dışında, yazıldığı gibi okunabilen ender dillerden birisidir. Ayrıca atalarımızın dahil oldukları kültür ve uygarlık çevrelerine göre kullandıkları bütün alfabelerde Türkçe sesleri korumak için gerekli düzeltmeleri yapmış olduklarını da burada belirtmek gerekiyor.

Bir kaç yıl önce eğitimin daha da etkinleştirilmesi amacı ile ''her çocuğa bir dizüstü bilgisayar'' verilebilmesi için ''çok ucuz öğrenci bilgisayarları üretilebilmesi gerektiği'' görüşünü ortaya atan ABD'li Prof. Dr. Nikolas NEGROPONTE 1995 yılında bir kitap yazar: Being Digital

Dilimize ''Sayısal Olmak'' adı ile çevrilmiş olan bu eserinde ''konuşma bireşimi yapanlar için Türkçe'nin İngilizce'ye üstünlüğünü'' vurgulayan Prof. NEGROPONTE(1943); yazıldığı gibi okunması bakımından ''geleceğin bilgisayar dili olarak'' da Türkçe'yi örnek gösterir.

Bu konuların tartışılmış olması bakımından Kanada'da yaşayan Tuncer ÖREN'in Bilişimde Özenli Türkçe'nin Önemi adlı yazıyı salık vermek isterim. ( Bakınız: http://www.site.uottawa.ca/~oren/ ).

Aşağıdaki yazıyı ne olur bir de yüksek sesle okuyunuz!

'' D I K K A T ÇOK O N E M LI !

Nufus cuzdanini kaybedince vergi dairesine de bildirin... ONEMLI!!!

Nufus cuzdanini kaybeden veya caldiran kisilerin emniyetten aldigi tutanak ve bir de dilekce esliginde bir vergi dairesine basvurmasi durumunda kayip olan nufusunun bilgisi sicil kayitlarina aliniyor. Ve nufusu eline geciren bir diger kisi herhangi bir vergi dairesine gidip sirket acilisi yapmak istese sistem uyari veriyor.

Insanlarin ve hatta vergi dairesi calisanlarinin bile pek bilmedigi bu konunun ayrintilarini gelir idaresi baskanligi resmi sitesinde ic genelgeler bolumunde''

''Saglik esenlik icinde nice guzel gunler'' değil:

''Sağlık esenlik içinde nice güzel günler'' dilerim hepinize!

Ömer F.

 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..