Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '14

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Türkçe'yi yaşanır kılmak

Türkçe'yi yaşanır kılmak
 

Uygarlaşma Sürecinde Türkçe Konulu Söyleşi, Köy Hizmetleri Anadolu Lisesi, Kartal, 02 Nisan 2014


Dil, düşünce özgürlüğünün, duyarlığın, yaratıcılığın belirleyicisidir. Bilimsel buluşlar, sanatsal yaratışlar dil içinde var edilir; dille kuşaktan kuşağa aktarılıp yaşatılır. Kültürel değerlerin başlıca taşıyıcısı olan dil, ulusal varlığın temelidir.

Türkçe'yi yaşanır kılmanın yolu, yabancı dillerin etkisinden koruyup geliştirerek olumsuzluklara karşı durabiliriz. Yazar, ozan, bilim adamı yapıtlarını Türkçeyle okura sunmalı. Türkçe'yi geliştirmek için Türkçe'den yana olan herkesin görevli olduğu unutulmamalı.

Bugün, bilgisunar (internet) ağıyla dilimiz başta İngilizce'nin etkisi altındadır. Ülkemizin ekonomik durumu nedeniyle yurt dışından gelen her mal, işletme adıyla gelmektedir. Buna dur demek yabancı kökenli sözcüklere karşı Türkçe sözcükler türetmektir. Bugün, “bilgisayar (computur), belgegeçer (fax), inerçıkar (asansör), sesyayar (mikrofon)” diyorsak  dilimize duyduğumuz duyarlılıktan gelmektedir.

Bu arada yerel örgütlere de görev düşmektedir.”shovroom, plaza, market, cafe, patisserie vb” benzeri sözcüklerin iş yerine asılmasına izin vermemeli, bunların yerine Türkçe sözcükler bulup kullandırmalıdır. İşte burada Türk Dil Kurumu’na görev düşüyor ama etkisiz, duyarsız!

Büyük Atatürk'ün kurucusu olduğu Türkiye Cumhuriyeti, ulusculuğu Türkçe'nin ulaştığı gelişmişlikle kanıtlıyor. Bu onur kalesinde bulunmak, yaşamak yetmiyor; bize görevler de yüklüyor. Ne mutlu dününü unutmayıp geleceği için bilinçle yurtseverliğini ertelemeyenlere!.. 

 
Toplam blog
: 1064
: 732
Kayıt tarihi
: 24.03.12
 
 

Türkay KORKMAZ, umuda yolculuğu ertelemez. Mermeri delenin damlanın sürekliliği olduğunu bilir. Y..