Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '17

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Türkçede vurgulama, tonlama

Türkçede vurgulama, tonlama
 

Söyleşi, imza


Oyalar yarın bize gelecek.
Oyalar bize yarın gelecek.
Yarın bize Oyalar gelecek.
 
Yukarıdaki tümceler kurallı, koyu yazılan sözcükler önemseniyor. Diğer sözcüklere göre baskılı söylenmesi gerekiyor. Önemsenen öğe yükleme yakın olan öğedir. Ancak, devrik tümcelerde önemsenen öğe genellikle yüklemdir.
 
Örneğin,
 
Besle kargayı oysun gözünü..
 
Bilmem ben kendime çeki düzen vermesini. 
 
Tümcenin okunuşunda sözcükleri söylerken tümceye güzellik ve yeni anlamlar yüklemek için bazı sözcükleri diğerlerine göre daha baskılı okuruz, bu olaya vurgu denir.
 
Tümceyi söylerken yapısını, öğe düzenini, taşıdığı duygu ve düşünceyi dikkate almak durumundayız. Ayrıca, önemsenen öğe diğer öğelere göre daha baskılı okunacağından tümcenin dizilişinde de ayrıcalıklara yol açar.
 
Tümcenin söylenişi vurgu ve tonlamayla tek düzelikten kurtularak ezgisel bir değer kazanır. Bu bakımdan vurgu, tonlama -sesin alçaltılıp yükseltilmesi- nerede, nasıl yapılması gerektiği üzerinde durmamız gerekir. 
 
VURGU VE TONLAMANIN GÖSTERİLMESİ
 
MANTIKÇA VURGU
 
Kahveci bize iki tahta iskemle verdi.
Memduh Şevket Esendal
 
Bugün babanı göremezsin, kızım.
Halide Edip Adıvar
 
Dil bayramı kutlu olsun!
 
Ben sana dememiş miydim?
 
Yukarıdaki tümcelerden birincide vurgu nesnede, ikincide belirteç tümlecinde, üçüncü ile dördüncüdeyse yüklemde bulunmaktadır. Bu örneklerde mantıkça vurguyu gördük. Bir de duyuş vurgusu vardır. Bu vurguya söylev ve şiirlerde başvurulur.
 
DUYUŞ VURGUSU
 
Taştı’n yine deli gönül
Sula’r gibi çağlar mısın?
Aktı’n yine kanlı yaşım
Yollarımı bağla’r mısın?
Yunus Emre
 
Ey Türk gençliği! Birinci vazife’n Tür’k istiklâlini, Tür’k Cumhuriyetini ile’lebet muhafaza ve müdafaa etmekti’r. Mevcudiyetini’n ve istikbalini’n yegâ’ne temeli budu’r. Bu tem’el seni’n e’n kıymetli hazinendir. 
Ordu’lar ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri! 
 
Atatürk 
 
Ne’rden çıktı bu cenaze? Ölen kim? 
 
Cahit Sıtkı Tarancı 
 
Sula’r mı yandı? Ne’den tunca benziyor mermer? 
 
Ahmet Haşim
 
Vurgulu okunanlar kesme işaretiyle gösterilmiş, tonlama yapılan sözcükler de koyu yazılmıştır.Sesin alçalıp yükselmesine, sertleşip yumuşamasına, incelip kalınlaşmasına tonlama denir.
 
Yukarıda koyu yazılan “cenaze / kim / yandı / mermer” sözcükleri yükselen tonlamayla söylenir.Sesin titremesi sonucu oluşan tonlama sözü tek düzelikten kurtarıp söze ezgisel bir değer kazandırır.Tonlama tümcenin taşıdığı duygu ve düşünceye göre yapılır.Yalın tümce alçalan tonlamayla söylenir.
 
Ali bugün gitti.(alçalan tonlama)
 
Ali bugün gitti mi? (yükselen tonlamayla)
 
Hava Hanım yemek pişirir, çamaşır yıkar, fakat hiçbir zaman hizmetçi muamelesi görmezdi. ( yükselen, yükselen, alçalan tonlamayla) 
Haide Edip Adıvar 
 
Yorgan gitti, kavga bitti. (yükselen, alçalan tonlamayla)
Tonlamalar, yalın tümcede alçalan, soru tümcesinde yükselen, sıralı tümcelerde yükselen tonlama giderek sonda alçalır. Yukarıdaki örnek tümcelerde tonlamanın bu özelliklerini gördük.
 
Toplam blog
: 1064
: 732
Kayıt tarihi
: 24.03.12
 
 

Türkay KORKMAZ, umuda yolculuğu ertelemez. Mermeri delenin damlanın sürekliliği olduğunu bilir. Y..