Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '10

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Türkçesini arayan şehir

Geçtiğimiz hafta 20 ülkeden 52 kişilik turne grubu "Aynı Dili Konuşuyoruz" ana konusuyla Samsunluların karşısına çıktı. Bu tablodan gurur duyduk. Samsunda gerçekleşmesi ayrı bir anlam taşıyor. . Organizatörleri tebrik ediyorum. Bu gösterileri gözleri yaşarmadan izleyebilenimiz pek yok gibi. Çünkü bu anlatılması zor muhteşem bir olay. İzleyiciler arasındaki protokol de fena değildi. Onlar da oldukça yoğun duygu temposuyla izlediler. Biliyor musunuz biz genelde hep böyle yaparız Duygulanır ağlar, sızlar ve kendimize şimdi ne yapmamız gerek diye sormayız. Yani kabukta gezer dururuz. Öze inmeyi pek akledemeyiz. Yine öyle oldu. Peki, Samsunda gerçekleşmesinin dışında ne değişti?

Türkçemiz adına ne gibi yeni kararlar alındı. Ya da yakın bir zamanda toplanıyoruz arkadaşlar bir şeyler yapmamız gerek denildi mi? Bakıyorum da haberlerde bile öğrencilerin okuduğu şiir ve şarkılar uzun süre belleklerde kalacak diyerek yer almış. Ne belleği bu? Bilgisayar belleği mi. Teyp gibi, video gibi mi? İnsan belleği sadece saklamaz yerine de getirir. Yani uygular. Çünkü o bunun için vardır. Samsunda son yıllarda bazı yerlere verilen isimlere bir bakar mısınız? İstiklal Caddesinde Türkçe tabela bulup getirebileniniz var mı? Vatandaşımızı geçtik. Resmi kurumların eliyle bozulan Türkçemize kan ağlıyoruz. Hele şu Büyükşehir Belediyesinin verdiği ecnebi isimleri saymakla bitirebilir misiniz? Kültürmüş, tarihmiş, Samsunun kimliğiymiş… Geçin bunları geçin. Seyretmekle olmuyor bu işler. Ellerinden gelse kalp ve gönüllerinin isimlerini bile yabancı isimlerle değiştirecekler. Değiştirmeseler de orda taşıdıkları önemli. Bunları masumane hareketler olarak görmek akıllık değil, ahmaklıktır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadeleyi başlattığı şehrin İstiklal Caddesinde Türkçemiz İstiklal ve İstikbalini kaybetmiş. Bu acı bir durum değil midir? Orda o gecede protokolde yer alan sayın davetlilere soruyorum. Hadi bizim elimizden yazıp çizmekten başka bir şey gelmiyor. Sizin demi öylesiniz. Oysa siz uygulama makamısınız? Üzerinizden yani belleklerinizden bu güzel duygulu anların hazzı geçmeden bir sorabilir misiniz? Nedir şu Samsundaki Türkçemizin hali diyerek. 20 ülkeden 52 kişilik bir grup sahne alıyor. Bu az bir sayı değil. Dünya anlıyor, fakat Samsunun ileri gelenleri yani yönetenleri anlamıyorsa bu duygu içerisinde bu duygusuzluğa ne diyeceğimi düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 574
: 922
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

Samsun Yazarlar Derneği (Kurucu) Başkanı. 12 kitabı neşredildi. Türk Güreşinin Sembol ismi Yaşar ..