Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '18

 
Kategori
Eğitim
 

Turkey Yerine Turkish Kullanmak?

Turkey Yerine Turkish Kullanmak?
 

Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy geçtiğimiz günlerde ülkemizin tanıtımı konusunda bir tartışma başlattı.Tartışma #TurkeyYerineTurkish başlığı altında cereyan ediyor. Proje ile amaçlanan ülkemizin tanıtımına ciddi bir katkı sağlanması.

Tartışma konusu ya da istek şu: Turkey yerine Turkish kelimesini kullanalım. Peki bu iki kelime birbirinin yerine kullanılabilir mi?  Bu soruya yanıt vermek için dil bilimci olmaya gerek var mı? Gelin her iki kelimenin tanımına TDK ve Oxford Sözlüklerinden bakarak kullanımının uygun olup olmayacağına karar verelim.

Türkiye (Turkey) ya da resmî adıyla Türkiye Cumhuriyeti, sözlüklerde topraklarının büyük bölümü Anadolu'ya, küçük bir bölümü ise Balkanlar'ın uzantısı olan Trakya'ya yayılmış bir ülke adı olarak geçiyor.

Türkçe /Türk (Turkish) ise tarihsel açıdan Osmanlı Devleti ile de bağlantılı olarak Türkiye ülkesi ve dili ile ilgili sıfat olarak kullanılıyor.   

Google'a Turkey yazdığınızda listenin başında ülke olarak yer alıyor. yani endişe edildiği gibi bir tür kuş içeriği ile karşılaşmıyorsunuz. Görsellere tıkladığınızda ise tam tersi hindi resimleri karşınıza çıkıyor.

Aynı çalışmayı Turkish kelimesi için yaptığınızda karşınıza THY sitesi çıkıyor. Görselleri tıkladığınızda ise maalesef Türk dili ve kültürüne ilişkin fotoğraflarla karşılaşmıyorsunuz.

Dolayısıyla bu iki kelimenin birbirinin yerine kullanımı dilbilgisi açısından zaten imkan dahilinde görünmediği gibi amaca da hizmet etmediğini söyleyebiliriz.

Peki turizmde marka olmuş diğer ülkeler neler yapıyor? Şimdi size bazı ülke isimleri vermek istiyorum. Siz bu ülkelere gidecek olsaydınız hangi amaçla gitmek isterdiniz?  İnsanlar Türkiye'ye neden gelmek istesinler? Lütfen bu sorunun cevabını Avro-Dolar-TL paritesini hesaba katmadan düşünün.

ABD, Fransa, İtalya, İngiltere, Almanya, Avusturya, Macaristan, Çin, Japonya, Meksika, Mısır, Irak, Brezilya, Singapur, Tayvan................................................Türkiye

Ben bu işin bir talim ve terbiye işi olduğunu düşünüyorum. O nedenle tartışmaya bir noktadan dahil olmak istedim. Özellikle gençlerin bu konuda söz sahibi olmaları gerektiğini düşünüyorum.

Yazının devamı için yorum bırakırsanız biz de tartışmaya bir ucundan katılma imkanı bulabilir ve eğitsel anlamda bir öneri geliştirilmesine katkı sağlayabiliriz belki. Kimbilir!

 
Toplam blog
: 57
: 176
Kayıt tarihi
: 25.09.18
 
 

2016 yılında bir devlet anaokulunda "Shared Melodies", (Paylaşılan Melodiler) adıyla bir eTwinnin..