Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '06

 
Kategori
Futbol
 

Turkish premier lig

Turkish premier lig
 

Almanya Bundesliga: Wolfsburg 1 - 0 Bayern Munchen (Wolfsburg maça lig sonuncusu olarak çıktı. Bu maça kadar henüz galibiyeti yoktu. 3 beraberliği ve 2 mağlubiyeti vardı. 2 gol atıp 5 gol yemişti oynadığı 5 maçta.)

Hollanda 1.Ligi (Casino Eiredivise) : AZ Alkmaar 2 - 2 Den Haag (Den Haag bu maça kadar oynadığı 5 maçın hepsini kaybetmişti. Bu 5 maçta 2 gol atıp 9 gol yemişti.)

İngiltere Premiere Ligi : Aston Villa 1 - 1 Chelsea , Bolton 2 - 0 Liverpool , West Ham Utd. 0 - 1 Reading.

İtalya Serie A : Cagliari 1 - 1 Inter , Milan 0 - 0 Siena (Sadece Inter'in kaç milyon dolarlık bir transfer yaptığını araştırın yeter.)

Avrupa'nın söz sahibi liglerinde bu hafta yaşanan skorlar bunlar. Özellikle Almanya, İtalya ve İngiltere liglerinde oynanan maçları bir de canlı olarak izleme imkanına da sahip olduğumuz için bu maçlardan bir kaç tanesini izleme şansımız da oldu. Hepimiz için klasikleşen bir söylem vardır Avrupa maçlarını seyrederken. "Abi adamlara bak super top oynuyorlar...." türünden söylemlerdir bunlar. Gönlümüz herhangi bir takımdan yana olmadığı için maçları objektif gözle izleriz ve oynayan her iki takıma da eşit mesafede yorumlar yapabiliriz. Örneğin bir Bolton galibiyeti sonrası Liverpool'u yerden yere vurmak gelmez aklımıza. Bize ne ki babamızın takımımı Liverpool. Biz direkt Bolton'a yönleniriz ve adamlar canavar gibi top oynadı deriz. Veya neredeyse 4 senede milyar doları bulan bütçesiyle Chelseanin Aston Villa karşısında aldığı beraberlik aslında bizim için Aston Villanın Chelsea karşısında aldığı beraberliktir. Doğal olarak bu objektif yaklaşımımızdan dolayı bu liglerin zevki de bizim için kaçınılmaz olur. Zevkli ve mücadeleli ligler deriz bu liglere.

Peki geçen senenin ikinci yarısından bu yana Turkcell Super Liginde ciddi bir değişim olduğunun kaçımız farkında. Bence çok azımız. Çünkü büyük bir çoğunluğumuz 3 büyükler diye adlandırılan takımların çekim alanına o kadar çok girmiş durumda ki, ciddi bir şaşkınlık yaşanıyor.

Artık gözlerimizi açmak zorundayız. Sizlere bir tavsiyem var. Fanatikçe tuttuğunuz bir takımın maçını izlerken bile karşı takımın da yaptıkları şeyleri görmeye çalışın. Biliyorum bir alışkanlığımız var. Bizim tuttuğumuz takım Anadolu takımları diye tabir ettiğimiz takımlara yenilmez yenilemez. Bu dünyanın sonudur. Kendi aralarında oynadıkları maçları kaybederler bunlara tahammülümüz var. Ama ne Galatasaray'ın Konya karşısında 3 gollü bir beraberliğe, Ne Beşiktaşın Erciyes karşısında bir beraberliğe hele hele Fenerbahçenin kendi sahasında Bursaspora yenilmeye hakkı yoktu olamazda. Yerden göğe kadar haklı bir düşünce bir Galatasaraylı, bir Fenerbahçeli veya bir Beşiktaşlı için.

Ama aynı zamanda bir Bursasporlu futbolcunun da hele hele verdiği o mücadele karşısında yerden göğe kadar hakkı var bu gağlibiyette. Veya bir Konyaspor Ali Sami Yen'de 3-1 yenik duruma düştüğü bir maçta skoru 3-3'e getirebilecek mücadeleyi verebiliyorsa bu beraberlik onun hakkıdır.

Yok mu şu takımlardan bahsedecek bir Allahın kulu bu ülkede. Fenerbahçenin bir hafta önce 1-0 lık gağlibiyetine diz uzatanlarımız oldu Konya karşısında. O Konya geldi Ali Sami Yen'de Galatasaray'a 3 gol attı. Hem de 3-1 mağlup duruma düşmüşken. Galatasaray'ı eleştirin kardeşim eleştirin de Konyasporun da hakkını verin.

Ya Bursaspor. Sabırlı bir savunma anlayışı. Fenerbahçe forvetlerine top göstermiyor. Hele hele bir de maçın başlarında bir gol buluyor. Ve disiplini hiç elde bırakmadan muazzam bir mücadele sergiliyor. Açıyorsun gazetelere bakıyorsun, Bursaspor'a ait tek bir yorum yok. Sadece Fenerbahçe ve Zico eleştirileri.

İyi de Fenerbahçe yapabileceklerinin hemen hemen hepsini yaptı. Kanattan orta yaptı, defans bloğunu ortadan verkaçlarla delmeye çalıştı şut çekti. Ama bütün bu varyasyonlar Bursaspor defansı tarafından bloke edildi. Bu ciddi bir defans başarısıdır. Lütfen bunları da görün.

Ve Vestel Manisa gerçeği. Ersun Yanal Türkiye Futbol Otoritelerine inanılmaz mesajlar gönderiyor. Kendisini yerin dibine sokanlar şu anda O'na methiyeler dizme ilkesizliği içindeler. Bir kişi de çıkıp hatasını kabul edip, "Özür dilerim Hocam. Sizi Ulusal Takımın başında biz anlayamadık. Size hatalı davrandık. " deme erdeminde olan bir Allahın kulu yok.

Bunu da geçtim Ersun Yanal'ın kurduğu takım şu anda 4 puan farkla lider. Ligin en az gol yiyen takımı. En çok gol atan takımı. En çok galibiyet alan takımı. Belki yaş ortalaması en genç takımı. Milli takım aday kadrosunda kaç tane Vestel Manisasporlu futbolcu vardır dersiniz? Yorulmayın ben aktarayım HİÇ! Kocaman bir HİÇ!....

Neden dersiniz? Çünkü sayın Futbol Ulemaları bu oyunu 4 takımın arasında oynanan ve bu dört takımın dışındakilerin DİĞERLERİ olarak adlandırıldığı bir oyun olarak gören at gözlüğünü gözlerinden çıkarmamaktalar.

35 yaşındayım. Ve hayatımdaki en zevkli sezonlardan birine şahit oluyorum. Hep özlediğimiz hep arzuladığımız heyecanın olduğu maçları izliyorum. Artık herhangi bir İstanbul takımı bir maçta 2-0, ya da 3-0 öne geçtiğinde bile bu maçtan dikkatimi sonuna kadar ayırmıyorum. Tıpkı Avrupa liglerindeki maçlar gibi.

Tek dileğim bütün takımların sezon sonuna kadar bu mücadelye devam etmesi. Ve bu mücadelenin ürünleri olan futbolcularını ULUSAL TAKIMIN HOCASININ eyyam yapmadan seçmesi ve yorumcuların artık bu lige çamur atmamaları.

Yorumcular Galatasaraylı, Beşiktaşlı ve Fenerbahçeli olabilir. Ve bu kimliklerinden dolayı ortaya çıkan sonuçlardan acı çekebilirler. Bu da onlara zevk vermeyebilir. Bu tamamen onların problemidir. Futbolseverleri kesinlikle bağlamaz. Galatasasaray'ı, Fenerbahçe'yi ve Beşiktaş'ı yorumlayacaklarsa yorumlasınlar. Ancak Türk Futboluna dil uzatmasınlar. Bu ülke de çatır çatır futbol oynanıyor. Yok artık öyle çantada keklik maç. Bu oyun böyle olduğu zaman güzeldir. Bu oyun böyle olduğu zaman fanatiklikten uzaklaşırsınız. Alkışlamayı öğrenirsiniz. Tıpkı dün akşam Fenerbahçe seyircisinin aslında kendi takımını protesto etme amacıyla yaptığı alkışlamalar gibi. Evet belki kendi takımınızı protesto ediyorsunuzdur ama buna etken olan tamamen Bursasporlu futbolcuların mücadelesidir. Ve bu da bu oyuncular için bir gururdur.

Bu lig bu sene bana çok keyif veriyor. Ve iddia ediyorum ki, ligde bu mücadele böyle sürdüğü sürece Avrupa'da çok ciddi başarılar alacağız. Kayserinin Alkmaar'a çektirdiklerine hepimiz şahit olduk. Trabzonun verilmeyen golünü İspanyol basını yazdı. Türkiye de futbol inanılmaz bir grafikle yukarı doğru çıkıyor. Bunu anladığınız gün bu ligden siz de keyif alacaksınız.

Teşekkürler Süper Lig takımları. Oyun budur işte.

 
Toplam blog
: 85
: 1006
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

1971 yılında Ankara'da doğdum. İzmir'de yaşıyorum. En büyük tutkum FutBol. Ve tabi ki Fut-Bol da bil..