Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '17

 
Kategori
İthalat / İhracat
 

Türkiye - Almanya İhracat Rakamları

Türkiye - Almanya İhracat Rakamları
 

Türkiye-Almanya İlişkileri ve İhracat Rakamları

İhracat yapan veya yapmak isteyen bir firmanın sadece kendi ülkesindeki gelişmeleri takip etmesi yeterli değil. İhracat yaptığı veya yapmayı hedeflediği ülkelerdeki siyasi ve ekonomik gelişmeleri de yakından takip etmek gerek. Ekonomik ilişkiler maalesef siyasete son derece duyarlı. Olumlu siyasi gelişmeler iki ülke arasındaki ticarete hemen yansırken aradaki gergin ilişkileri düzeltmek zaman alıyor.

Son günlerde Almanya ile yaşanan toplantı iptali sebebiyle Almanya daha sık gündemimizde olmaya başladı. Ben de bu hafta iki ülke arasındaki ihracat ve ithalat rakamlarını inceledim.

2016 yılı rakamları henüz netleşmediği için incelememi 2015 rakamları ile yaptım.

İhracat Rakamları

Türkiye’nin ihracatı 2012 yılından beri 142-157 milyar dolar arasında seyrediyor. 2015 yılında Türkiye’nin toplam ihracatı 142.6 milyar dolar olarak gerçekleşmiş (Bu arada 2023 ihracat hedefimizin 500 milyar dolar olduğunu hatırlatmak istiyorum). 2015 yılındaki 142 milyar dolar ihracatın 16 milyar doları Almanya’ya gerçekleşmiş.

Türkiye’den Almanya’ya yapılan ihracat 2012 yılından beri 15-17.8 milyar dolar arasında değişmiş. En yüksek ihracat rakamına 2014 yılında ulaşılmış. Yani rakamlarda son 5 yılda ciddi değişiklikler yok. Son 5 yıla bakarak şunu söylemek mümkün: İhracatımızın %10’unu Almanya’ya yapıyoruz.

 

 

Duruma bir de Almanya açısından da bakalım. Almanya’nın tüm dünyadan ithalatı 1.1 ile 1.2 trilyon dolar civarında. Türkiye’den ithalatı ise 15-17.8 milyar dolar arasında değişmekte. Yani Almanya’nın ithalatındaki toplam payımız %1,3 civarında.

İki ülke arasındaki ithalat ve ihracatı yapılan ürünlere bakmadan bile durumun bizim açımızdan önemi ortada. Son 5 yıldaki toplam hacimlere bakıldığımızda biz toplam ihracatımızın %10’unu Almanya’ya yapıyoruz. Almanya’nın toplam ithalatındaki ülke payımız ise %1,3. Yani Almanya bizim için çok önemli bir pazar iken Almanya için bizim dışımızda %99 mal alabildiği ülkeler var. Almanya olmadan bizim ihracat rakamlarımız büyük düşüş yaşar. Almanya için ise ithalat yapabileceği %99luk bir kısım daha var.

 

Ürün Bazında İnceleme

Sadece rakamlara değil, ihracat ürünlerine de detay olarak bakmak gerek. İki ülke arasındaki ticarete ürün kalemleri bazında baktığımızda neler görüyoruz inceledim.

Almanya’nın bizden en fazla ithal ettiği ürüne baktığımızda 2.4 milyar dolar ile makine ve parçalarını görüyoruz. Daha sonra 2.2 milyar dolar ile tekstil ve aksesuarları geliyor. 2.1 milyar dolar ile taşıt ve parçaları ise 3.sırada.

Almanya’nın bize ihracatını yaptığı ürünlere baktığımızda ise 6 milyar dolar ile taşıtlar geliyor. 2.sırada 5.7 milyar dolar ile makine ve aksesuarları, 3.sırada ise 2.1 milyar dolar ile elektrikli makine ve ekipmanları geliyor.

 

Yani Almanya bizden aldığı makine ve taşıt parçalarını kendi markası ile bize daha yüksek fiyata satmayı başarıyor. Markalaşmanın önemi bir kez daha karşımıza çıkıyor.

Kıssadan Hisse

Bu yazıdan çıkaracağımız dersler neler olabilir?

Almanya ihracatımız için çok büyük bir pazar

%10 ihracat pazarımız tek ülkede. Bunu aynı zamanda büyük de bir risk olarak değerlendirmek mümkün. O ülke ile sıkıntı yaşanması durumunda rakamlarımıza olumsuz etkisi büyük olacak.

Almanya için bizim dışımızda %99 daha var

Ülke olarak Almanya’nın ithalatında payımız %1,3. Bizim o ülkeye satış yapmamamız Almanya için büyük sorun olmayacaktır.

Lojistik avantajımız

Almanya’ya ürün satabilmemizde kaliteli üretimimizin yanı sıra lojistik avantajımızın da etkisi büyük. Başka ülkelere göre daha kısa sürede ürünümüzü Almanya’daki depolara gönderebiliyoruz.

Markalaşma çok önemli.

Üretebildiğimiz ürünlerin parça olarak ihracatını yapıp daha sonra bitmiş ürün olarak ithal ediyoruz. Mercedes’e yedek parça yapıp Mercedes marka araç almak gibi. Markalaşmaya önem verilmezse fason üretici olmaya devam edeceğiz.

Markalaşacağımız ürünler

Bu istatistiklere bakarak markalaşabileceğimiz ürünleri bulmak mümkün. Almanya’nın bize ihraç etmeyip bizden ithal ettiği ürün olan tekstil ve aksesuarlarında markalaşma şansımız daha yüksek duruyor. Bu konuda ülke olarak bazı çalışmalar yapılsa da yeterli sonuca ulaştığımızı düşünmüyorum. Bu konuda şirketlerin de emek ve mesai harcaması gerekiyor.

Her zaman olduğu gibi yazı hakkındaki fikirlerinizi paylaşmanız benim için çok önemli. Yorum kısmından veya bilgi@ihracateksperi.com üzerinden bana ulaşabilirsiniz.

 

Saygı ve sevgilerimle,

 

Ümit Osman YILMAZ

ihracatEksperi.com

 
Toplam blog
: 13
: 968
Kayıt tarihi
: 04.01.17
 
 

1999 yılına kadar Denizli'de ikamet ettim ve Denizli'de okudum. Denizli Anadolu Lisesi mezunuyum...