Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '15

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Türkiye, cumhurbaşkanı ile faiz lobisi arasındaki kavga üzerinden dolar kıskacına sokuldu

Türkiye, cumhurbaşkanı ile faiz lobisi arasındaki kavga üzerinden dolar kıskacına sokuldu
 

Dolar 3 lirayı gördü görecek… Bu tartışmaların ( Gerek başbakanken ve gerekse Cumhurbaşkanı olduktan sonra Recep Tayip Erdoğan ile faiz lobisi arasındaki tartışmanın) başladığı anda dolar 1,7 TL idi.

Cumhurbaşkanı o zamanlar sert sözlerle faiz lobisini suçlarken aslında haklıydı. Çünkü yıllardır bu odaklar döviz fiyatlarıyla oynayarak büyük kazançlar elde ediyor ve dolaylı yollardan halkı sömürüp ülke ekonomisini çökertiyorlardı.

Fakat burada ince bir nokta var. Bir tezgâh kurulmuş, cumhurbaşkanı faiz lobisine bağırıyor. Faiz lobisi piyasanın algısını biliyor ve Cumhurbaşkanının bağırmalarını “Türk ekonomisi kırılgan, bakın devlet panik içinde bağırıyor, sert tedbirler uygulanabilir” şeklinde algı operasyonu yaparak doların TL karşısında değerinin yükselmesini sağlıyor.

Cumhurbaşkanı Köroğlu üslubuyla biraz da “one minute” etkisi yaratırım düşüncesiyle bağırıyor ama her bağırmasında Türkiye’yi batırdığından haberi yok. Bağırmakta haklı ama karşısında yaman bir tezgâh var. Bu tezgâha böyle bağırarak karşı koyamayız. Tezgâhı yıkmak lazım.

Cumhurbaşkanı bağırıyor, paramız değer kaybediyor, Türk ekonomisi eriyor, faiz lobisi ihya oluyor. Böyle durumlarda bağırmak yerine tersine sessizce bu faiz tezgâhını ortadan kaldırmaya çalışmak lazım. TL’nin dolara bağımlılığı kaldırılamaz mı mesela?

Cumhurbaşkanı bağırmaya başladığı günden bu güne ülke belki 50 milyar dolar kaybetti ve bu para rantiyecilerin cebine girdi.

Bir de TL nasıl değerlenir? Yani dolar nasıl düşer? Öyle yabancı para düzeni kurulmuş ki ihracatımızı dolarla yapıyoruz, TL değerlenirse (yani dolar düşerse) ihracatçılarımız zarar edermiş. Ananı dinini… Tezgâha bak ya! Sizin paranız değerlense bile değerlenemez! Tersi durumda ise daha büyük felaket, dolar fırlıyor ithalatımız da dolara bağlı olduğu için dış borcumuz artıyor, enflasyon fırlıyor.

Valla ben ülkenin batmasını göze alır yırtar atarım dolarını da eurosunu da. Bağırıp ülkeyi batıracağınıza bu alçak tezgâhtan kurtulmanın yolunu araştırın. İhracattan üç kuruş kazanacağız diye dövizden on kuruş kaybediyoruz; 2000 yılındaki kriz aklıma geliyor!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..