Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Türkiye' de Hisse Senetleri ucuz! Yanılgısı

Türkiye' de Hisse Senetleri ucuz! Yanılgısı
 

"Türkiye' de hisse senetleri ucuzladı, almak lazım koymak lazım" Bu ifadeyi son zamanlarda bir çok ağızdan duyuyorum. Özellikle küçük yatırımcılardan duyuyorum ki bu benim piyasalara karşı daha çekimser kalmamı sağlıyor.

Ben açık açık söyleyeyim Türkiye' de hisse senetlerinin şu ortamda ucuz olduğuna inanmıyorum. Ucuz değiller ! Neden ?

Bir mala veya hizmete kesinlikle ucuz diyebilmek için öncelikle o mal veya hizmetin değerinin nasıl belirlendiğini bilmek gerekir. Yani ucuz ama neden ucuz, nasıl ucuz? Sadece bir önceki fiyatına göre mi ucuz yoksa gelecekteki fiyatına göre mi ucuz?

İşte bu ayrım bir fon yöneticisini ya kapıdan dışarı atar ya da kapının üstüne taşır.

Bildiğiniz üzere ve ya bilmiyorsanız şimdi öğrenirsiniz hisse senetleri fiyatlarını belirlemenin çeşitli yöntemleri vardır. Biri nakit akışları yöntemidir. Diğeri değerleme yöntemidir. Birincisinde ki en çok kullanılanı bu olduğu için bu yöntemi açıklayacağım. Şirketin dönemsel bazda sağladığı karın gelecekte de sonsuz bir zaman içerisinde sağlayacağı varsayılır.

Örneğin Good year mı, Petkim mi, Ereğli mi... kaç birim kar açıkladı 100 birim işte bu karın gelecekte de düzenli bir şekilde elde edilebileceğini açıklar Nakit akışları yöntemi.

Şimdi değerli yatırımcılar, Türkiye krizi bu güne kadar iyi getirdi ve yönetti ancak işi artık geçmişteki kadar kolay değil. Bunun çeşitli sebepleri var birincisi Türkiye geçtiğimiz zamanda Ekonomik krizin derin hissedildiği zamanlarda Avrupa' ticaretinden ziyade ortadoğu yatırımlarına yönelmişti ve dış ticaretini çeşitlendirmişti. Ama geldiğimiz noktada artık bu mümkün olamayacak çünkü ortadoğu yangın yeri !

İkinci olarak Avrupa' ya zaten mal satamıyorsunuz, içeri yönelelim diyeceksiniz. Burada da sıkıntınız büyük zira zaten tüm vatandaşlarınız girebildiği kadar krediye girmiş durumda ve para basarak harcamaları artırabileceğiniz bir seçeneğiniz bulunmuyor.

Şimdi Türkiye' de geçtiğimiz karların etkisiyle bu günkü fiyat değerlerine ulaşmış şirket hisseleri gelecekte bu açıdan baktığınızda fiyat seviyelerini sizce koruyabilir mi?

İkinci olarak; dolar bazında % 15 - % 20 arasında daha ucuz olan BRİC ülkelerinin ve diğer GOÜ lerin dolar karşısında sadece % 5 daha ucuz olan TL ile rekabet edebilme gücü azımsanabilir mi?

Dolayısıyla şu günlerde Türkiye' de hisse senetleri ucuz diyerek borsaya atlayanlara gelecekte geçmiş olsun diyebiliriz diye düşünüyorum. Onlara şu zamanlarda oldukça zor bulunabilen gerçek bir portföy yöneticisiyle çalışmalarını tavsiye ediyorum.

Son söz: PARA ASLA UYUMAZ!

Mustafa ÖZTÜRK

 
Toplam blog
: 80
: 1013
Kayıt tarihi
: 16.04.12
 
 

İktisatçı; Yatırım danışmanı; Trend takipçisi  ..