Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '09

 
Kategori
Turizm
 

Türkiye "her adım bir turizm"le kalkınır

Türkiye "her adım bir turizm"le kalkınır
 

Ertuğrul Şahin. Turizm araştırmacısı ve yazar.


2002 Yılı Temmuz ayında kurduğu “Her Adım Bir Turizm” Yahoo grubu sekizinci yılını kutlayan turizm araştırmacısı ve yazar Ertuğrul Şahin, bu sürede gündeme taşıdığı proje fikirleri ile Türkiye turizmine önemli katkılar sağlanabileceğini, ancak bu fikirlerin henüz hiç kimse tarafından sektör içerisinde uygulanmadığını belirtti.

“Her adım bir turizm” anlayışındaki iki temel mantığın: kişilerin ülkemize geldikleri anda değil, daha doğdukları anda turist olarak kabul edilip tanıtım ve pazarlamanın buna göre yapılması ve atılan her adımın bir şekilde turizmle bağlantısı olduğunun kabulü olarak belirten Şahin, bu süreçte ortaya koyduğu bazı proje fikirlerinden örnekler verdi:

Dünyada Yaşam Türkiye’de Başladı:

NASA tarafından desteklenen ve Florida Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada dünyada yaşamın başlaması için Kolemanit isimli bor türevine ihtiyaç olduğu bulunmuş ve bu madenin Amerika’da Death Valley’de bulunduğu NASA bülteninde yer almıştır.

Dünya Kolemanit rezervinin hemen tamamı Türkiye’de bulunmaktadır.

“Bu konudan yola çıkarak “Dünyada yaşam Türkiye’de başladı” önermesini ülkemizde ve dünyada gündeme taşıyarak turizm ve tanıtım amaçlı kullanabiliriz” diyen Ertuğrul Şahin, “NASA’nın 2004 tarihinde açıkladığı bu çalışma sonucu, benim 1991 yılında okuldan mezun olmadan önce yabancılar için oluşturduğum “uygarlığınızın başlangıç noktasını ziyaret edin” sloganımla da örtüşmektedir” dedi.

Manyetik Alan Turizmi:

Mart 2005 tarihinde dünyada ilk defa gündeme getirdiği “manyetik alan turizmi” fikrinin bugüne kadar çeşitli yerel ve ulusal gazetelerde, dergilerde ve TRT Radyosu ve ATV Haber’de yer aldığını söyleyen Ertuğrul Şahin, dünyanın manyetik alanının dönemsel olarak sürekli değiştiğini ve dünya manyetik alanının değer olarak düşük yada yüksek olduğu bölgelerin kişilerin sağlığını önemli ölçüde etkilediğinin çeşitli bilimsel kaynaklarda yer aldığını belirterek, insanın vücut manyetik alan değeri ile bulunduğu yerin coğrafi manyetik alan değerinin birbirine yakın olması gerektiği mantığından yola çıkarak bunun turizme uygulanması esasına dayanan “manyetik alan turizmi” fikrinin tutarlı göründüğünü ve kişilerin, sürekli ikamet ettikleri yeri değiştiremeseler bile, en azından tatile çıkmadan önce gidecekleri yerin manyetik alan değeri hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiğini söyledi.

Bu konunun turizm sektörüne yeni iş imkânları da yaratacağını ifade eden Şahin, “manyetik alan rehberleri” yetiştirilebilir dedi.

Dünyada turizmine “manyetik alan” yönü ile bakan ilk ülke olmamız durumunda, bunun uluslar arası turizm ve tanıtım açısından da önemli faydaları olacağını ifade etti.

Dağ Delme Turizmi:

Ferhat’ın dağları delmesi olayından yola çıkarak oluşturulan projede, seçilen bölgede sembolik olarak dağ delme aktivitesi gerçekleştirilecek.

Dağ delme turizmi, dağın olduğu yöreye bir başka hareketlilik getirecek. Öncelikle, il sınırları içerisinde üretimi artıracak çünkü gelecek kişiler dağa tırmanırken yanlarında bir sürü malzeme bulundurmak zorunda kalacaklar. İstihdamı da doğrudan artıracak çünkü rehberlere ve malzemeyi taşıyacak, kamp kuracak kişilere ihtiyaç duyulacak. Bu aktivitede yer alan insanlara, etkinliğe katıldıklarına dair bir belge verilecek ve belgenin arkasında da yöreyi tanıtıcı yazı ve resimler olacak. Böylece yörenin yıllarca akılda kalması da sağlanacak.

Kişilerin ileride çocukları yada arkadaşlarıyla anılarını tazelemek üzere yöreye tekrar tekrar gelebilecekleri de göz önüne alındığı zaman, dağ delme turizminin, uygulandığı yöreler için umulandan çok daha fazla katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Bu etkinlik için yöreye gidecek olanların, dönüşte de ağaçlandırma çalışması yapmaları öngörülüyor. "Dağ delme" turizmi, seçilecek bölgeleri, sevenlerin yeni ve alternatif buluşma noktası haline getirecek gibi görünüyor.

Turizm araştırmacısı ve yazar Ertuğrul Şahin, "ülkemiz, turizmde dünyaya örnek olacak uygulamalar geliştirdikçe tanıtımını da daha kolay yapacaktır” dedi.

ERTUĞRUL ŞAHİN HAKKINDA:

Mersin'de çalışmalarını sürdüren Turizm Araştırmacısı ve Yazar Ertuğrul Şahin, 1968 Mersin doğumlu. Karadenizli. 1991 yılında Çukurova Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne bağlı, Mersin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu'nu bitirdi. Askerliğini Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda Yedek Subay (İngilizce Tercüman) olarak 1993 yılında Ankara’da tamamladı. 1997-99 yılları arasında Niğde ve İzmir’de çeşitli ilaç firmalarında Tıbbi Mümessil olarak görev yaptı. 2004-05 yıllarında 1, 5 yıl süreyle Mersin Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nde Proje Danışmanı olarak görev yaptı.

2002 yılında, turizme yeni bir bakış açısı getirmesi amacıyla "Her Adım Bir Turizm" elektronik posta grubunu kurdu. Bugüne kadar “Elektronik Temas Turizmi”, “Değiş-Tokuş Oda Turizmi”, “Çağpaylaş Turizm”, “Turizmin Zaman Ayarları”, “Her Mahalleye Turizm Muhtarı”, “Sigara Paketi Yerine Turizm Paketi”, “Dağ Delme Turizmi”, "Manyetik Alan Turizmi" gibi turizme farklı bakış açıları getiren projeler geliştirdi.

Manyetik alan turizmi fikri ile dünya turizm hareketinin yönünü değiştirmek anlamında önemli bir adım atarken, Bor madenlerinin sağlık turizmi amaçlı kullanılması düşüncesiyle de dikkatleri üzerine çekti.

Çağpaylaş turizm modeli ile, Türkiye'deki tüm turistik ürünlerin ilkçağ, ortaçağ, yeniçağ gibi yapıldığı çağlara göre listelenmesi ve tanıtım ve pazarlamasının buna göre yapılması önerisinde bulundu.

Çalışmaları nedeniyle Turizm Gazeteci ve Yazarları Derneği (TUYED) Başkanı Kerem Köfteoğlu tarafından üyeliğe davet edildi ve derneğin üyesi oldu.

2002 yılında Kız İsteme Kursu fikriyle gündem yaratırken, 2004 yılında Bilinçli Sigara Içme Kursu ve kursu tamamlayanlara Sigara Taşıma Ruhsatı verilmesi önerisiyle bir kez daha gündem oluşturdu.

2002 yılında geçirdiği panik atak rahatsızlığı sırasında yazdığı Panik Atak Düşleri kitabı internet ortamında e-kitap olarak bulunmakta olan Şahin, Manyetik Alan Turizmi kitabını da hemen hemen tamamlamış bulunuyor.

Türk turizmine yön vermek iddiasıyla yola çıkan Ertuğrul Şahin, bu hedefini şimdi, dünya turizmine yön vermek şeklinde büyütmüş.

İlave bilgiler:

Mart 2005’den buyana, “Dağ Delme Turizmi”, “Bilinçli Sigara İçme Turu” ve tur sonunda sembolik olarak “sigara taşıma ruhsatı” verilmesi, “Manyetik Alan Turizmi” gibi projeleri yazılı ve görsel medyada yer almıştır.

Ayrıca, “Küresel Isınmanın Sebebi Cep Telefonları Mı?”, “Bor Spreyi Buzulların Erimesini ve Kasırgaları Önleyebilir”, “Dünyanın Çekirdeği Buz Olabilir”, “Kıyamet Beşiği” gibi çeşitli haber formatında yazıları, değişik internet ortamlarında yayınlanmıştır.

Mayıs 2005 tarihli Kişisel Gelişim Dergisi’nde (www.kisiselgelisimdergisi.com.tr) “Turizm, manyetik alanın etkisinde” başlığı ile iki sayfa yer almıştır. Türkiye geneli dağıtılan ve on bin adet basılan bir dergidir.

Ağustos 2005’te, dünyada ilk defa, hazırlanacak bir turizm broşüründe yörenin manyetik alan değerlerine yer verileceği ile ilgili haberi yerel ve ulusal basında ve internet sitelerinde yer almıştır.

ATV Kahvaltı Haberlerinde Manyetik Alan Turizmi konusu 24 Ağustos 2005 Çarşamba günü 07:40’ta canlı telefon bağlantısı ile yer almıştır.

Akşam Gazetesi Akdeniz Temsilcisi Sayın Mevlüt Yeni, 31 Ağustos 2005 Çarşamba günkü köşesini Manyetik Alan Turizmi konusuna ayırmıştır.

Popüler Bilim Dergisi Eylül 2005 Sayısında Bor Madenleri Sağlığı da Etkiliyor başlığı ile hem Bor madenlerinin sağlık turizmi amaçlı kullanılması konusunu anlattığı ve hem de manyetik alan konusuna yer verdiği yazısı yayınlanmıştır. (www.populerbilim.com.tr)

Deniz Akkaya’nın Dishy dergisi Kasım 2005 sayısında manyetik alan turizmi konusu sağlık köşesinde iki sayfa olarak yer almaktadır.

Popüler Bilim dergisi Kasım 2005 sayısında, buzulların erimesini ve kasırgaları önleyebileceğini iddia ettiği “Bor Spreyi” haberi yer almaktadır.

Üç bin beş yüz adet basılarak ücretsiz dağıtılan Mersin Life dergisi Kasım 2005 sayısında, AB ülkelerinin manyetik alan değerlerinin düşük olduğu ile ilgili bir sayfa yazısı yer almaktadır. (Ertuğrul Şahin’in Notu: İngilizce kaynaklardan elde edilen verilerdeki değerlendirmede yaptığım hata nedeniyle böyle bir haber oluşmuştur. Hatanın farkına varıldıktan sonraki çalışmalarda bu düzeltilmiştir.)

Genç Gelişim dergisi Aralık 2005 sayısında, manyetik alanların öğrenmeye etkisi ile ilgili uzun yazısı haber formatında kısaltılarak verilmiştir.

Genç Gelişim dergisi Ocak 2006 sayısında “Evrenin zekası manyetik zeka” yazısı yayınlanmıştır.

Manyetik alanlar ve mıknatısların sağlık amaçlı kullanımı ile ilgili de çeşitli fikirler geliştirmektedir. Bunlardan bir tanesi mıknatıslarla dansın sağlık üzerine etkisini gündeme getirmek amaçlı “uzun yaşam dansı” projesidir. Konu bazı internet sitelerinde haber olarak yer almıştır.

http://groups.yahoo.com/group/heradimbirturizm turizme yeni bir bakış açısı getirmek için 2002 yılında kurduğu Yahoo grubudur.

http://blog.milliyet.com.tr/Ertugrul2008 blog adresidir.

 
Toplam blog
: 73
: 614
Kayıt tarihi
: 07.02.07
 
 

Ertuğrul Şahin, 1968 Mersin doğumlu. Karadenizli. Çukurova Üniversitesi, İktisadi ve İdari Biliml..