Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Türkiye; hisse senetlerinde AB den ayrıştı. Dr.Ali Topçubaşı

Türk ekonomisinin  2010 ve 2011 yılında toplamda yüzde 18 in üzerinde büyümesinin verdiği güveninde etksi ile 2012 yılında ekonomi nin hızla yavaşlamasına karşın, hisse senetleri, yatırımcısına kazandırmaya devam etmiştir.  TUİK in verilerine göre; iç talepteki sıfır büyümeye karşın, kamu nun etkisi ile yılın ilk yarısı  büyüme oranı yüzde 3.2 oranında gerçekleşmiştir. Geçen yıllara göre hızla düşen üretim rakkamına karşın, AB ağırlıklı ülkelerde gerçekleşen daralmalar, Türk ekonomisi nin ayrışmasına neden olmuştur. Bu ayrışmanında etkisi ile, ülkemizdeki hisse senetleri artış gösterirken , AB de bilhassa bankacılık sektörlerindeki çöküş ile birlikte azalma gerçekleşmektedir.

2008 yılında ABD de mortgage krizi nin etkisi ile ilk önce bu ülkede başlayıp, sonrasında alınan tedbirler neticesinde sönmeye yüz tutan krizin etkisi AB ülkelerini sarmış, ağırlıklı olarak 2012 yılının başından beri hızlanan ekonomilerindeki durgunluk ve gerileme , hisse senetleri piyasalarını da olumsuz etkilemektedir. Kurtarma paketlerinin İrlanda, Portekiz, Yunanistan derken İspanya ve Kıbrıs Rum kesimine kadar uzanması ve bunun İtalya'yı da etksi altına alacağının anlaşılması, en azından  önümüzdeki 6 ay da içinde bulunduğumuz EU bölgesi hisse senetlerinde kanamanın durdurulamayacağını  göstermektedir.
2012 yılının  ilk yarısında Türkiye de hisse senetlerindeki artış oranı yüzde 22 ye ulaşırken,  EU bölgesinde hisse senetlerindeki değer kaybı  yüzde 8.8 e ulaşmıştır.  Dolar bazında değerlendirirsek, ülkemizde hisse senetleri yüzde 15 e yakın kazandırırken, EU  ülkelerindeki  kayıp yüzde 5.8 e ulaşmaktadır.  Ayrıca ; kurtarma paketlerine başvuranlar ile, şu anda suyun üzerinde olanlar arasında önemli ayrışımlar olmaktadır.  EU alanında  ortalama olarak hisse senetleri yüzde 8.8 oranında azalırken, yalnızca lokomotifleri kabul edilen  Almanya da yılın ilk 6 ay ında hisse senetleri yüzde 1.2 oranında artış göstermiş,  AB nin  krizden en az etkilenen ülkelerinden olan Polanya da artış yüzde 4.9 olurken, diğer ülkelerin çoğunda keskin düşüşler meydana gelmiştir.  Avrupa para birliğinden atılma aşamasına gelen Yunanistan da hisse senetleri yılın ilk 6 ay ında yüzde 28.9 oranında değer kaybederken, yine ekonomik kriz ile mücadelede AB den yardım isteyerek havlu atmak zorunda kalan İspanya da düşüş yüzde 24.2 ye ulaşmıştır. Yunanistan da 2012 yılı milli gelir daralması nın yüzde 7 ye ulaşması beklenirken, İspanya da yüzde 2 ye ulaşması beklenmektedir. Yine 2012 yılında ekonomisi daralma aşamasında olan İtalya da hisse senetleri yuzde 17.2 oranında gerileme kaydederken, Britanya da bu oran eksi olarak yüzde 1.3 olmaktadır.

Hisse senetlerinde Türkiye diğer batılı ülkelerden ayrıştığı anlaşılmaktadır. Yılın ilk yarısında Türk ekonomisinde büyüme nin geçen yıla göre  yarıdan fazla  azaldığı dikkate alınırsa, hisse senetleri nin sene başına göre yüzde 22 oranında artış göstermesi, ayrışmanın hisse senetlerinde de gerçekleştiğini açıklamaktadır. ABD Ekonomisi 2008 krizinin etkisini büyük ölçüde atmasınında katkısı ile, yılın ilk yarısında hisse senetleri yüzde 2.3 oranında artmıştır. BRİC olarak adlandırılan ülkelerden Çin de hisse senetleri yüzde 4.2 , Hindistan da yüzde 4.4 oranında artarken, Brezilya da yüzde 11.2 , Rusya da yüzde 5.2 azalma meydana gelmiştir.

2012 yılı ilk yarısında Batılı ülkelerde ekonomik durgunluğun gerileme safhasına geçmesi, bu topluluktaki şirketlerinde değer kaybetmesine neden olmaktadır. Bilhassa bankacılık hisse senetlerindeki çöküş, ekonomilerinin aşağıya inmesine neden olmaktadır. Türkiye nin hisse senetleri piyasındaki ayrışma nın nedeni, ekonomi nin diğer ülkelere göre daha sağlam olmasının yanısıra,  2001 yılında başlayan bankacılık düzelmelerinin finans sektöründeki yapının  sağlamlaştırıldığını  göstermektedir.

 

 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..